Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΑΝΑΠΟΔΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ


Recommended Posts

Είμαι νέο μέλος και σας χαιρετώ.

Έχω ένα γιο 22 μηνών και σε μία βδομάδα, αν όλα πάνε κατ' ευχήν θα αποκτήσω και μία κόρη.

Εκτός της πατρικής μου ιδιότητας, λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης μου με βρεφικά είδη, πιστεύω ότι γνωρίζω αρκετά καλά το θέμα παιδί και αφάλεια στο αυτοκίνητο και μπορώ να προσφέρω στοιχεία και γνώσεις που να βοηθήσουν όλους τους γονείς του φόρουμ.

Ανοιξα το συγκεκριμένο θέμα ώστε να γίνονται συζητήσεις, ερωτήσεις και αναφορές στο ζήτημα της παρατεταμένης χρήσης ανάποδων παιδικών καθισμάτων (ERF-Extended Rearward Facing). Προτείνω σε όλους τους γονείς να δείτε τα παρακάτω βίντεο. Θα αποτελέσουν σίγουρα αντικείμενο συζητήσεων:

(παρότι είναι στα σουηδικά, τα μηνύματα είναι εύκολα κατανοητά)

Ολα τα καθίσματα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία δηλαδή στο γκρουπ 0/0+ κοιτούν υποχρεωτικά ανάποδα και είναι κατάλληλα από 0 έως 13 κιλά (από νεογέννητα έως περίπου 12 μηνών). Μιλώντας για παρατεταμένη χρήση ανάποδων παιδικών καθισμάτων (ERF), εννοούμε παιδικά καθίσματα μέχρι 18 κιλά ή και ακόμα περισσότερο (στη Σουηδία υπάρχουν μέχρι και 24 κιλά).

Από το 1965 στη Σουηδία και γενικότερα στη Σκανδιναβία χρησιμοποιούν ανάποδα καθίσματα για παιδιά έως 4 και 5 ετών. Συμπτωματικά (!) οι σκανδιναβικές χώρες είναι πρώτες στην ασφάλεια από τροχαία ατυχήματα τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Εδώ και 45 χρόνια λοιπόν υπάρχουν στοιχεία που προέρχονται από αρκετές χιλιάδες ατυχήματα με εμπλεκόμενους παιδιά, που δείχνουν ότι η χρήση ανάποδου καθίσματος είναι 5 φορές πιο ασφαλής από τη χρήση ενός που κοιτάει μπροστά. Ο λόγος είναι πολύ απλός: το κεφάλι ενός μωρού ενός έτους αντιστοιχεί στο 25% του βάρους του σώματος του ενώ ενός ενήλικα μόλις το 6%.

http://www.hts.no/en/safety/whyrearfacing.php

Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, παρότι οι ζώνες ενός εμπρόσθιου παιδικού καθίσματος θα κρατήσουν και θα προστατέψουν το σώμα του παιδιού, το κεφάλι θα πεταχτεί μπροστά με πολύ μεγάλη δύναμη και ο αυχένας θα δεχτεί φοβερή πίεση.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπερα και σ ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες.

Δυστυχως στην Ελλαδα του 2009 υπαρχουν παιδιατροι που απαγορευουν την χρηση των βρεφικων καθισματων με το προσχημα οτι τα μωρα καθονται και δεν κανει :unsure: Για του λογου το αληθες κανε μια αναζητηση στο φορουμ και μια συζητηση με φιλους με νεογεννητα.Μαλιστα προτεινουν για τη χρηση στο αυτοκινητο τα πορτ μπεμπε με τα κιτ ασφαλειας που εχω διαβασει μονο ασφαλειας δεν ειναι γιατι το κεφαλι και ο αυχενας ειναι ελευθερα.Αν το ψαξω και το βρω θα σας το βαλω...

Ερωτηση , επειδη δεν ξερεις απο που θα σου ερθει, σε περιπτωση συγκρουσης απο πισω δεν ειναι επικυνδυνα αυτα σε μεγαλυτερα παιδακια?

Επισης τα μεγαλυτερα παιδακια σε μεγαλες αποστασεις και σε μικρα αυτοκινητα δεν κουραζονται τα ποδια τους?

Και παλι σ ευχαριστουμε και με το καλο η κορουλα σας!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

paliotera eixa anoiksei to idio thema alla den brika megalh antapokrish ....edw oi perisoteroi den xrisimopoioun kathismata tha psaksoun kai an prepei na koitane anapoda!!!

egw parigila pantos 0-18 pou na koitaei pros ta pisw ;) mono h britax exei :(

tha mou erthei se liges meres .

egw kai o sizigos mou eimaste uper sto na koitaei pros ta pisw mexri oso perissotero ginete .

makari na mporousame na paragiloume apo amerikh kapoia teleia kathismata alla fobomaste to telonio . :(

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ξέρω πολύ καλά όσα λες για κάποιους γιατρούς και είναι πραγματικά

εγκληματικό!

Το θέμα είναι αρκετά απλό:

Από νεογέννητο (πρώτη μέρα από το μαιευτήριο-αφού μεταφέρεται το μωρό με αυτοκίνητο) μέχρι 13 κιλά σε ανάποδο υποχρεωτικά κάθισμα. Στα καθίσματα αυτής της κατηγορίας τα παιδιά κάθονται σε κλίση μεταξύ 30-45 μοιρών. Είναι περισσότερο ξαπλωτά απ' ότι καθιστά. Πρέπει να είναι υπό κλίση από τη στιγμή που είναι ανάποδα και η πλάτη του καθίσματος ουσιαστικά προστατεύει όλο το μωρό. Οι "σωστοί" γιατροί προτείνουν ότι πρέπει το μωρό να είναι από νεογέννητο σε τέτοιο κάθισμα αλλά όχι πάνω από 30-60 λεπτά. Αν κάνουμε μεγαλύτερη διαδρομή, πρέπει να κάνουμε στάσεις ξεκούρασης.

ΤΑ ΠΟΡΤ ΜΠΕΜΠΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Από κει και μετά μπαίνει το θέμα παρατεταμένη χρήση ανάποδου καθίσματος. Η΄ έχουμε σαν πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και συνεχίζουμε να κρατάμε το παιδί να κοιτάει ανάποδα εμπιστευόμενοι τις στατιστικές που λένε ότι αυτά είναι 5 φορές πιο ασφαλή, ή δε μας νοιάζει τόσο η ασφάλεια αλλά η βολικότητα και γυρνάμε τα παιδιά να κοιτούν μπροστά σε κάθισμα 9-18 κιλών.

Για το θέμα των συγκρούσεων από πίσω:

Πολύ σωστή και εύλογη ερώτηση!

Η απάντηση είναι πως ΝΑΙ, σε οπίσθια πρόσκρουση θα υπάρξει επιβάρυνση στον αυχένα αλλά ΟΧΙ, πιθανότατα δεν θα είναι ίδια με αυτή από μετωπική πρόσκρουση.

Οταν έχουμε μετωπική σύγκρουση, συνήθως έχουμε 2 οχήματα που κινούνται με αντίθετη κατεύθυνση και συγκρουόμενα, σταματούν σε κλάσμα δευτερολέπτου, πολύ απότομα και συνήθως με τραγικές συνέπειες. Ακόμα μπορεί να έχουμε ένα όχημα το οποίο παρεκλίνει της πορείας του και προσκρούει σε ακίνητο αντικείμενο (δέντρο, τοίχο κλπ). Επίσης και εδώ έχουμε σφοδρότητα στη σύγκρουση (σε αυτή την περίπτωση ανήκει η ιστορία του Τζόελ (www.joelsjourney.org). Η πλειοψηφία των οπίσθιων συγκρούσεων αφορά αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο σε φανάρι ή διασταύρωση και δέχεται χτύπημα από πίσω από κάποιο άλλο. ΠΡΟΣΟΧΗ: η μεγάλη διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο που δέχεται το χτύπημα έχει συνήθως χώρο μπροστά και μετακινούμενο καθιστά τη δύναμη που τελικά ασκείται στην καμπίνα επιβατών να είναι πολύ μικρότερη. Συνήθως οι οπίσθιες συγκρούσεις τελειώνουν με μικρές υλικές ζημιές. Βέβαια δεν αποκλείει κανείς περιπτώσεις πολύ μεγάλων ατυχημάτων που μπορούν να έχουν σφοδρές προσκρούσεις και από πίσω.

Πάντως, επειδή στην ερώτηση σου έχουν σημασία οι πιθανότητες αρκεί να σου πω τα εξής:

· Οι μετωπικές συγκρούσεις είναι περίπου το 50% ενώ οι οπίσθιες περίπου το 20% όμως,

· Οι μετωπικές συγκρούσεις ευθύνονται για πάνω από το 70% των θανάτων ενώ οι οπίσθιες μόνο για το 2%

Για την ερώτηση με τα πόδια:

1ον Υπάρχουν ανάποδα καθίσματα έως 4 ετών με πολύ χώρο για τα πόδια, τέτοιο έχω και γω για το γιο μου.

2ον Είναι πολύ άνετο για τα παιδιά να κάθονται με λυγισμένα τα γόνατα. Αν παρατηρήσεις τα παιδιά όπως κάθονται στο πάτωμα, ποτέ δεν έχουν τα πόδια τεντωμένα. Από δική μου εμπειρία και από ανάλογες φωτό που μπορείς να βρεις στο ιντερνετ σε διαβεβαιώνω ότι το θέμα πόδια δεν είναι καθόλου πρόβλημα.

Ελπίζω να σου απάντησα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Είναι νορβηγικό, της BeSafe και λέγεται iZi Combi ISOfix.

Αυτός είναι ο γιος μου.

Πριν είχαμε ένα toyota yaris και η θέση του συνοδηγού έπρεπε να πάει κάπως μπροστά γιατί απαιτεί αρκετό χώρο. Ετσι όμως έχει πολύ χώρο για τα πόδια.

Τώρα που έχουμε ένα στέισιον Skoda Octavia, ο χώρος είναι υπεραρκετός.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ

ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 18 ΚΙΛΑ ΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙΑ

ΚΟΙΤΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ... ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ

ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ

ΤΕΤΟΙΟ :blink: ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ

ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπέρα.

'Εχω διαβάσει το θέμα σου σε άλλο φόρουμ και σκεφτόμουν να ανοίξω κατί και εδώ.

Σ'ευχαριστούμε πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες που παραθέτεις. Και μένα μ'ενδιαφερουν τα 'ανάποδα' καθισματάκια που μόνο ανάποδα δεν είναι τελικά. Έρχεται ο καιρός να πάρουμε μεγαλύτερο και το σκέφτομαι.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ο λόγος που θεωρώ ότι πρέπει όλοι να παθιαστούμε για τη διάδοση των ανάποδων καθισμάτων για μεγαλύτερα παιδιά είναι η συγκλονιστική ιστορία του Τζόελ.

Ξαναβάζω και θα το κάνω συνέχεια το βίντεο της αληθινής ιστορίας του Τζόελ στο youtube:

και αυτό το μικρό:

Οταν δεν ξέρεις, δεν έχεις δει, δεν μπορείς να καταλάβεις και έχεις δικαιολογία. Από τη στιγμή όμως που δεις τί μπορεί να συμβεί σε μία απλή καθημερινή στιγμή σε κάποια που είχε την ατυχία να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, τότε τρελαίνεσαι όπως ο παππούς του Τζόελ, που έχει κάνει τόσο φοβερή δουλειά για να διαδώσει παντού τη διαφορά των ανάποδων καθισμάτων.

Οταν μάλιστα είμαι σε θέση να γνωρίζω την υποκρισία των εταιρειών που προμοτάρουν και πουλάνε τα ανάποδα καθίσματα ως τα πιο ασφαλή μόνο στη Σκανδιναβία, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη που η ζήτηση είναι μικρότερη, απλά έχουν επιλέξει να μην τα πουλάνε καθόλου, τότε τσαντίζομαι περισσότερο.

Θεωρώ ότι είναι χρέος όποιου γονέα πειστεί για τη μεγάλη διαφορά των ανάποδων καθισμάτων να τα διαδίδει σε φίλους και γνωστούς και να αναγκάσουμε όλες τις εταιρείες που γνωρίζουν τι είναι καλύτερο, να μας το προσφέρουν και στην Ελλάδα. Μιλάμε για την ασφάλεια και όχι για ένα όμορφο σχέδιο ρούχου ή διάφορα περιττά πράγματα που πωλούνται στην αγορά παιδικών ειδών.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 2 weeks later...

kali sou mera georef kai xronia polla!!!

se ligous mhnes tha ginoume ki emeis goneis kai to p[saxnoume apo twra gia akthismataki aytokinhtou giati opws katalavaineis eimastan asxetoi mexri protinos! Kai fysika meta apo poli psaksimo thewroume oti to anapodo kathisma einai kai to pio asfales gia profaneis logous..

Katarxhn o gios sou einai ena koukli me to kalo kai h koroula :) To kathismataki eipes einai to "BeSafe και λέγεται iZi Combi ISOfix" to sygkekrimeno to systhneis anepifulakta? kai mporw na to brw sthn elliniki agora? opws katalavaineis theloume to kalitero gia to mwro mas kai kyriws to pio asfales.. de mas endiaferoun ta wraia xrwmata kai ta fantaxtera aksesouar..

Se eyxaristw poli-poli!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τα καθίσματα πρέπει να είναι ανάποδα ?

Μετά από μια ηλικία δεν πρέπει να είναι ίσια για να βλέπουν τα παιδιά μπροστά και να μην βαριούνται???

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μόλις γύρισα το καθισματάκι από την ανάποδη.

Το είχα ακούσει ότι πρέπει να είναι ανάποδα

αλλά δεν είχα δώσει και πολύ σημασία...

Μόλις είδα τα βιντεάκια σοκαρίστηκα!!!!!!

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Το καθισματάκι αυτό BeSafe iZi Combi ISOfix

που μπορούμε να το βρούμε;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

και εγω αναποδα την εχω ακομα

μαλιστα προσφατα μια γνωστη μου ειπε γιατι δε το γυρναω αλλιως να κοιταει το παιδι μπροστα

τελικα ειχα δικιο που φοβομουν

θα την αφησω για πολυ καιρο ακομα να κοιταει πισω

αυτο ειναι το μονο σιγουρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 9 months later...

Στο νέο blog http://anapodakathismata.blogspot.com/ μπορείτε να συμμετέχετε στην ψηφοφορία:

Πιστεύετε ότι η χρήση ανάποδου καθίσματος πέραν του ενός έτους είναι πιο ασφαλής από τη χρήση μπροστινού καθίσματος;

Όσες πιστές προσέλθετε, ψηφίστε και διαδώστε το. Κάθε σχόλιο ή υπόδειξη για το blog ευπρόσδεκτα...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

οντως συγκλονηστικο και σε βαζει σε σκεψεις..... θες να κανεις οτι καλυτερο για το παιδι σου και τελικα του κανεις κακο χωρις να το ξερεις.....

γιατι ομως οι περισσοτερες εταιριες δεν το εχουν?

αυτο μπορει να εγκατασταθει σ ολα τα απλα επιβατικα αυτοκινητα ή πρεπει να εχεις απο stationwagon και πανω?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

υπαρχουν καθισματα μικρα και μεγαλα ,εγω εχω παρει ενα που ειναι πολυ βολικο και εχουμε μαζντα 6 .θα μπρουσε το ιδιο να μπει και σε μικροτερο αυτοκινητο .

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

An kai exw megalosei sthn Souhdia den iksera poso shmantiko htan na exeis ta paidia anapoda peran tou enos etous,, euxaristw polu gia tis plirofories..Panta pisteva pos prostateva thn korh mou vazontas thn PANTA sto kareklaki autokinitou alla meta ton xrono thn girisame kai evlepe mprosta kati pou den tha kanw kai me to deftero paidaki mou twra pou kserw pos exoun ta pragmata.....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΚΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ!!!!! Κ ΕΠΕΙΔΗ Κ ΕΓΩ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΝΑ ΑΛΑΞΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙ 5 ΜΗΝΩΝ ΓΙΝΑΜΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ....ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ! ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ Κ ΜΠΡΟΣΤΑ Κ ΑΝΑΠΟΔΑ!!! ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΟΥΝΕ ΔΗΛΑΔΗ???

ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΕΝΕΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ Ε????

ΠΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΔΩ !

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

TA KAUISMATAKIA ΠΡΕΠΕΙ να ναι αναποδα ως τα 4 χρονια διοτιν το μωρο δεν εχει αναπτυγμενο συστημα στηριξης του αφιενα και σε ενα φρεναρισμα δυνατο εαν ειναι με το προσωπο μπροστα μπορει να παθει ζημια γιατι το κεφαλι φευγει αποτομα μπροστα.αν ειναι αναποδα κρατα κοντρα με τα ποδια σε τετοια περιπτωση και το κεφαλι μενει ακινητο.εγω εχω το νορβηγικο BE SAFE

BEBBAIA TO XRYSOPLHRVSA 500 ΕΥΡΩ ΧΒΩΡΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΥΤΑ ΔΕ ΠΑΙΖΩ..ΠΑΝΤΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΑΞΙΖΕΙ
Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 4 weeks later...
αν βρειτε αναποδο κα8ισμα που να χωραει μωρο ''4 ετων'' πειτε το κ σε μενα που εψαχνα ολο τον τοπο :shock::?

juliax, ειναι αληθεια οτι εδω στην Ελλαδα ειμαστε πολυ πισω στην οδικη ασφαλεια γενικοτερα :cry:

εγω το BΕSAFE το βρηκα στα bebehome (θεσσαλονικη) και νομιζω οτι ειναι μεχρι 36 κιλα (δεν ειμαι σιγουρη) αλλα δεν μπορεσαμε να το παρουμε τοτε που αλλαξαμε καθησματακι ... λογω τιμης (500€) και τελικα πηραμε ενα αλλο (μονο 2 ειχε που μπαινουν μπρος κ πισω :o )πιο φθηνο !

Και εγω τον μικρο το εχω ακομη να βλεπει πισω ... και απορουν πολλοι που το βλεπουν (κοροιδευουν για την ακριβεια), αλλα δεν σκοπευω να το αλλαξω ;) !!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 4 weeks later...

Blog για την παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο:

http://anapodakathismata.blogspot.com/

Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε όλα τα άρθρα. Ειδικά όμως:

1. Στις συχνότερες ερωτήσεις-απαντήσεις γονέων για την παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο: http://anapodakathismata.blogspot.com/2010/11/faq.html

2. Πώς και πότε ξεκίνησαν τα ανάποδα καθίσματα: http://anapodakathismata.blogspot.com/2 ... _9051.html

3. Βίντεο του Νορβηγικού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας: http://anapodakathismata.blogspot.com/2010/10/4.html

4. Η πραγματική ιστορία του Τζόελ: http://anapodakathismata.blogspot.com/2010/10/blog.html

5. Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις: http://anapodakathismata.blogspot.com/2 ... -rear.html

6. Για τους μυημένους με τα ανάποδα καθίσματα, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις πλευρικές συγκρούσεις: http://anapodakathismata.blogspot.com/2 ... st_08.html

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...