Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Κυρά της Ρω

Η Κυρά της Ρω υπήρξε μέλος της Αντίστασης και το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη.

Κατά την περίοδο της κατοχής είχε αντιστασιακή δράση, αλλά έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως "κυρά της Ρω" γιατί επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου. Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της από το 1924.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.[1] Η κηδεία της έγινε με τιμές δημοσία δαπάνη στο Καστελλόριζο, παρουσία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αντώνη Δροσογιάννη, και η σορός της μεταφέρθηκε στην Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.

[Επεξεργασία] Ιστορία

Το 1927, εγκαταστάθηκαν στη Ρω μόνιμα ο Κώστας και η Δέσποινα Αχλαδιώτου για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, εντελώς μόνοι τους μέχρι το 1940. Τη χρονιά εκείνη όμως αρρώστησε βαριά ο Κώστας Αχλαδιώτης. Η φωτιά που άναψε η γυναίκα του για να ειδοποιήσει με σινιάλα καπνού τους κατοίκους του Καστελλόριζου και τους παραπλέοντες ψαράδες δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή. Ο σύζυγός της άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μια ψαρόβαρκα που τον είχε παραλάβει καθυστερημένα για να τον μεταφέρει στο γιατρό του Καστελόριζου.

Η κυρά της Ρω φρόντισε μόνη της για την ταφή του συντρόφου της. Έπειτα, γύρισε πάλι στη Ρω, αυτή τη φορά με τη γριά μητέρα της, όπου πέρασε τα χρόνια της κατοχής. Εκεί θα προσέφερε υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Λόχου. Με "δυνατή φωνή και γοργή περπατησιά", όπως την περιγράφει ο βιογράφος της Κυριάκος Χονδρός, δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί, ακόμα κι όταν το Καστελόριζο, που βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943, ερήμωσε σχεδόν από τους κατοίκους του, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξαναγκάστηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς.

Μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, τα Δωδεκάνησα και μαζί μ' αυτά και το Καστελόριζο και όλες οι παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, περιήλθαν στην Ελλάδα. Η μοίρα της Ρω ήταν λοιπόν αναπόσπαστα συνδεδεμένη μ' αυτή του Καστελόριζου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, για πρώτη φορά Ελληνικό αντιτορπιλικό, το «Παύλος Κουντουριώτης», κατέπλευσε στο Καστελόριζο, όπου βομβαρδίστηκε μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 1943 από Γερμανικά στούκας. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν πάλι να φύγουν με συμμαχικά πλοία είτε προς Κύπρο είτε προς τις μικρασιατικές ακτές. Ωστόσο, η Κυρά της Ρω παρέμεινε στο νησί να υψώνει κάθε πρωί την Ελληνική σημαία, προσφέροντας τη βοήθεια της σε Ιερολοχίτες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Με τη λήξη του πολέμου, ορισμένοι κάτοικοι επέστρεψαν στο Καστελόριζο κατά ομάδες.

Οι περιπέτειες για την Κυρά της Ρω δεν τελείωσαν με την απελευθέρωση. Τον Αύγουστο του 1975, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο ακόμα άτομα, παρακολουθώντας τη Ρω και εκμεταλλευόμενοι την ολιγοήμερη απουσία της Δέσποινας Αχλαδιώτου για λόγους υγείας, αποβιβάστηκαν εκεί και τοποθέτησαν πάνω σ' ένα κοντάρι 4 μέτρων τη σημαία τους. Η Κυρά της Ρω την κατέβασε αμέσως, όταν γύρισε. Στις 1 Σεπτεμβρίου 1975, κατάπλευσε στο Καστελόριζο το ανθυποβρυχιακό σκάφος "Γ. Πεζόπουλος" για συμπαράσταση στην κυρά της Ρω. Όμως δεύτερη τουρκική σημαία τοποθετήθηκε αυτή τη φορά στη νήσο Στρογγυλή απέναντι στα νότια του Καστελόριζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειαΜετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

post-8721-1387393474179_thumb.jpg

  • Απαντήσεις

    • Εγωω κορίτσια άλλαξα τις pamper premium care επειδή άλλαξε η ποιότητα τους νομίζω σε ένα πακέτο που πήρα ήταν διαφορετικές μέσα καοως πιο πλαστικές και επειδή το συγκαματακι μας πάει και έρχεται δεν ήθελα να το νιώθει το ποπουδακι της
    • Αχ και γω σου γράφω από το κομμωτήριο, ήρθα κι εγώ για μια αλλαγή,  μαζί πάμε εμείς 🤗🫢❤️
    • Κορίτσια σας παρακολουθώ καιρό και προσπαθώ να συγχρονιστω με όλες σας και να μάθω την ιστορία σας . Εύχομαι σε όσες εγκυουλες να έχουν μια εύκολη τελειομηνη εγκυμοσύνη και σε όσες προσπαθούν γρήγορα να φουσκώσουν οι κοιλιτσες τους 
    • @Sia A Είπα στην πεθερά μου που μένει Ξάνθη να ρωτήσει εκεί, και αν βρει να μου πάρει εννοείται..  Ρε συ το πιστεύεις ότι ένας φαρμακοποιός μου είπε ότι είναι σε έλλειψη και στην Ανδριανούπολη και έρχονται οι Τούρκοι και τα παίρνουν από Ορρεστιάδα. Δεν φτάνει δεν έχουμε για μας, δίνουμε και παρά έξω.. πφ! @evaa__ Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια ευλογημένα εύχομαι από καρδιάς..!!! Του χρόνου τέτοια εποχή μακάρι να έχεις ένα ουράνιο τόξο στην αγκαλιά σου..!!! 🙏
    • Εμείς είμαστε ολίγον τι χοντρούλες… 5 μηνών πια, σχεδόν 8 κιλά (7850) και 70 ποντους. Μου φεύγει η μέση κορίτσια. Συνεχίζουμε να θηλάζουμε φουλ… ανά 1,5 ώρα και μετά τη φρουτοκρεμα!! Σήμερα θα ξεκινήσουμε και τα λαχανικά. Ευτυχώς κοιμόμαστε λίγο καλύτερα. Ξυπναμε βέβαια 3 φορές περίπου το βράδυ για τάισμα, αλλά το έχουμε βρει και κοιμάμαι κι εγώ καλά.    Μου είπε η παιδίατρος να την ξεκινήσω και νεράκι σιγά σιγά … να δουμε πως θα πάει κι αυτό!  Σε 10 μέρες ξεκινάμε και διακοπές… στα μέρη σου @_piripiri_ και το έχω λίγο άγχος.    Κατά τα άλλα ρε κορίτσια, για πείτε μου… τα κιλά της εγκυμοσύνης τα χάσατε όλα; Αν και θυμάμαι ότι μόνο εγώ πήρα πολλά από το θέμα μας 😝. Έχω χάσει κι εγώ αρκετά από όσα πήρα, αλλά δυσκολεύομαι τόσο πολύ!!! Δεν ξέρω αν φταίει ο θηλασμός, αλλά μιλάμε πεινααααααω. Προσωπικά το καλοκαίρι δεν έτρωγα ποτέ λόγω ζέστης. Τώρα δεν καταλαβαίνω τίποτα… 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...