Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΩΡΟΥ


Recommended Posts

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΝΑ ΠΡΟΣ ΜΗΝΑ

Δείξτε του το δρόμο και ακολουθήστε τις ανάγκες του. Αυτό το χρόνο η παρουσία σας είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή του μωρού σας.

Οι μήνες περνούν και το μωράκι σας αλλάζει. Μαζί του αλλάζουν και οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι συνήθειες, οι ικανότητες και τα πράγματα που το ευχαριστούν. Η σωστή ενημέρωση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το μωρό σας. Όταν ξέρετε τι θα περιμένετε να δείτε και να αντιμετωπίσετε, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένη. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το μωρό σας να κάνει περισσότερα πράγματα από αυτά που σας δείχνει ότι μπορεί, φροντίζοντας συγχρόνως να του δίνετε συνεχώς ερεθίσματα και αφορμές εξέλιξης. Ο ρόλος σας είναι δύσκολος και μαγευτικός όπως κάθε τι το ανθρώπινο και το φυσικό.

1ος Μήνας

Πρόκειται για τις εβδομάδες της πρώτης προσαρμογής. Το μωρό βλέπει μόνο αχνές σκιές, μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του, όταν πλησιάσετε το πρόσωπο σας στα τριάντα τουλάχιστον εκατοστά, να στρέψει το βλέμμα τους προς το μέρος σας όταν σας ακούει ενώ το πρώτο χαμόγελο οφείλεται σε συσπάσεις του προσώπου του. Τα γεύματα του αποτελούνται αποκλειστικά από γάλα κάθε τρεις περίπου ώρες, συχνότητα που τηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν είναι σε θέση να στηρίξει το κεφαλάκι του, προτιμά ακόμη την εμβρυική στάση, έχει σφιγμένες τις γροθιές του και συχνά σφίγγει δυνατά ότι του βάλετε στην παλάμη.

2ος Μήνας

Το μωρό αρχίζει να ελέγχει τις κινήσεις των ματιών και τους μυς του προσώπου του ενώ μπορεί να ανοιγοκλείνει το στόμα του, προσπαθώντας να μιμηθεί την ομιλία σας και να σκάει πιο συνειδητά χαμόγελα. Πού και πού τεντώνει το κορμάκι του και μπορεί για 1-2 δευτερόλεπτα να στηρίξει το κεφαλάκι του αν δοκιμάσετε να το σηκώσετε όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Τα γεύματα του μπορεί να γίνουν πιο τακτικά και αν είστε τυχερή μπορεί να μη χρειάζεται να το ταΐζετε μέσα στη νύχτα.

3ος Μήνας

Το κορμάκι του έχει πια ξεκουλουριαστεί, τα ποδαράκια και οι παλάμες του μένουν απλωμένα και ανοιχτά, θα αντιλαμβάνεται και θα δείχνει περιέργεια για το περιβάλλον του. Αναγνωρίζει το μπουκάλι του και ανασηκώνει το κεφάλι του που μπορεί πλέον να γυρίζει αριστερά και δεξιά. Είναι σημαντικό αυτή την εποχή να το φροντίζει ένας μόνο άνθρωπος, ιδανικά εσείς γιατί η εναλλαγή των προσώπων το κουράζει και του δημιουργεί ανασφάλεια.

4ος Μήνας

Το μωρό σας μπορεί πλέον να βάζει δύναμη στα χέρια του και να στηρίζεται στους αγκώνες του. Αλλάζει με ευκολία πλευρό όταν κοιμάται ή όταν είναι ξύπνιο. Μπορεί και κάθεται αρκετή ώρα στο ριλάξ για να παίξει, του αρέσουν τα χρωματιστά παιχνίδια που κρατάει μόνο του στα χέρια του και που δεν παραλείπει να τα βάλει στο στόμα του για να τα γνωρίσει καλύτερα. Γελάει πολύ όταν παίζετε και ζητάει να το παίρνετε αγκαλιά.

5ος Μήνας

Αναγνωρίζει πια όλα τα μέλη της οικογένειας και τους χαμογελάει συνειδητά, ενώ μπορεί να κλάψει σε αγνώστους ή να αισθανθεί αναστάτωση και να εκφράσει το φόβο του. Εδώ αρχίζει και η περίοδος του απογαλακτισμού και η γνωριμία του με τις κρέμες και το κουτάλι. Μια πολύ αγαπημένη του συνήθεια θα γίνει να πιάνει τα ποδαράκια του και να τα φέρνει στο στόμα του όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα ή ακόμη και όταν κάθεται.

6ος Μήνας

Από αυτή την ηλικία δυσαρεστείται όταν το ξαπλώνετε και προτιμά να μένει καθιστό, ακόμη και να στηρίζει για λίγο μοναχό του το σώμα του. Η πλατούλα του θα είναι ακόμη καμπουριασμένη και μετά από λίγο θα γέρνει μπροστά και θα ξαπλώνει μόνο του. Εκτός από το γέλιο και το κλάμα βγάζει πλέον και άναρθρες κραυγές, ενώ τώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με τις ενοχλήσεις για τα πρώτα του δοντάκια.

7ος Μήνας

Το μωρό σας αποκτάει την ευχέρεια να κρατάει από ένα διαφορετικό αντικείμενο στο κάθε χέρι και αν του πέσει κάτι το αναζητά και ψάχνει μόνο του να το βρει. Οι ενοχλήσεις και η σιελόρροια συνεχίζονται και τα ούλα του είναι ερεθισμένα. Βρείτε του παιχνίδια που μπορεί να δαγκώνει και να παρηγορείται. Συνήθως τα μωρά αυτής της ηλικίας δείχνουν έντονα την αγάπη τους για το νερό και πλατσουρίζουν ευτυχισμένα όταν τα κάνετε μπάνιο.

8ος Μήνας

Αναγνωρίζει το όνομά του, κάνει προσπάθειες για να φάει μόνο του, ενώ έχει αρχίσει να μπουσουλάει προς τα εμπρός και προς τα πίσω, πηγαίνοντας σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία του σπιτιού. Όταν το κρατάτε όρθιο επάνω στα γόνατά σας, το μωρό θα τινάζεται και θα χορεύει ενθουσιασμένο, δοκιμάζοντας τη δύναμη και την αντοχή των ποδιών του. Η διατροφή του περιλαμβάνει μερίδες από πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

9ος Μήνας

Η αντίληψή του για τις έννοιες «μαμά» και «μπαμπάς» γίνεται πιο συγκεκριμένη, κινεί με ακρίβεια τα χέρια του, χρησιμοποιεί μεμονωμένα τα δάχτυλά του, συγκεντρώνει με μεγαλύτερη ευκολία την προσοχή του στα παιχνίδια και αρχίζει να μιμείται όσο μπορεί τις λέξεις που του υποδεικνύετε. Σε αυτή τη φάση προετοιμάζεται για να περπατήσει και του αρέσει να έρχεται μπουσουλώντας προς το μέρος σας.

10ος Μήνας

Το μωρό καταλαβαίνει κάποιες λέξεις που του λέτε, ξέρει να χτυπάει παλαμάκια, να κρατάει κάποιο αντικείμενο στο χέρι, να χαιρετάει και να στέλνει φιλάκια. Κρατάει μόνο του το ποτηράκι του για να πιει και γαντζώνεται μόνο του από τα έπιπλα για να στηριχτεί στα πόδια του. Αν το κρατήσετε όρθιο και το βοηθήσετε, θα κάνει μερικά βηματάκια χωρίς όμως να ισορροπήσει σωστά.

11ος Μήνας

Μπορεί και σηκώνεται εύκολα όρθιο από μόνο του και επιχειρεί τα πρώτα του βήματα καθώς στηρίζεται στα έπιπλα. Πέφτει και ξανασηκώνεται μόνο του και σε αυτή τη φάση τα πιο ζωηρά παιδάκια χρειάζονται επίβλεψη για να μη χτυπήσουν λόγω κακής ισορροπίας και πτώσεων. Επιλέγει τα παιχνίδια του, είναι πιο κοινωνικό και συνεργάσιμο, μαθαίνει να προσφέρει κάτι αν του το ζητήσετε.

12ος Μήνας

Οι πρώτες λέξεις, που είναι πολύ σημαντικές στην καθημερινότητά του, κάνουν την εμφάνισή τους. Του αρέσει να παίζει με παιχνίδια που θα τα σέρνει και θα τα τραβάει. Πολλά παιδάκια έχουν ήδη περπατήσει αλλά χρειάζονται ακόμη βοήθεια, ενθάρρυνση και προτροπή. Έχετε πια σταματήσει να μαγειρεύετε ειδικά για το μωρό, το οποίο μασουλάει με ευκολία τις μικρές μπουκιές του. Η οδοντοφυΐα του συνεχίζεται και μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους έως και οκτώ δοντάκια

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

γεια σου εφουλα

μια χαρα ειναι η μικρη μου

ολο αγκαλια θελει και πονανε τα χερια μου.

η δικια σου τι κανει?

εμεις στις 18 θα κανουμε το πρωτο μας εμβολιο.

εψαχνα να βρω τι να περιμενω απο το μωρο καθως μεγαλωνει και σκεφτηκα οτι πολλες κοπελες θα τις ενδιαφερε.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπέρα! Το ονομά μου είναι Μαρία και είμαι καινούργιο μελος. Λόγω των σπουδών μου (βρεφονηπιοκομία) θεώρησα πολύ σημαντικό αυτό το θέμα και πιστεύω πραγματικά ότι μέσα από ανάλογες γνώσεις διευκολύνεται η ανάπτυξη του μωρού, τόσο για τους γονείς, όσο και για τα ίδια τα παιδιά. Ήθελα μόνο να επισημάνω ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, που καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Γι΄αυτό καλό θα ήταν να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις πληροφορίες, αλλά και να σεβόμαστε το χαρακτήρα και τις ανάγκες του παιδιού, δίχως να το πιέζουμε ή να αγχωνόμαστε αν δεν ακολουθεί όσα αναφέρει αυτό το άρθρο ή άλλα παρόμοια. Το σημείο ανάπτυξης που θεωρείται ότι εμφανίζεται το κάθε ορόσημο του παιδιού ορίζεται σε γενικές γραμμές και δεν είναι απόλυτο. Τέλος, υπάρχουν πολλά βιβλία που αναφέρονται τόσο στα χαρακτηριστικά, όσο και στο τι πρέπει να κάνει ο γονιός στο κάθε στάδιο ανάπτυξης για να βοηθήσει το παιδί. Εάν θα το επιθυμούσατε μπορώ να σας πω κάποια από αυτά ενδεικτικά.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • κορίτσια σήμερα είχα νύχια...αφησα τον μικρούλη στον μπαμπά του και στην πεθερά μου ..η κοπελα που κάνει νυχια εχει το σπίτι κολλητά με το σπιτι της πεθεράς που ήμασταν...στο μισάωρο με παίρνει ο άντρας μου τηλ και ακουω τον μπέμπη απο το τηλέφωνο να τσιριζει στο κλάμα 😱 εφυγα αρον αρον...μολις πηγα και τον πήρα αγκαλια ηρεμησε το ψυχακι μου❤️ μέχρι τώρα δεν τον έχω αφήσει λεπτό για να πάω οπουδήποτε...και ίσως του είχα λείψει..💙
    • ααα αυτο δεν το εχω σκεφτεί η αλήθεια είναι 😂😂 αλλα αν είναι αγόρια σιγά μην βοηθάνε 😂 τα πέρασα εγω και ξέρω... εγώ κορίτσι και απο πισω εχω αλλα 4 αγόρια αδέρφια 🤷
    • Ωω μικρούλα μικρούλα! Μπράβο, αφού ήξερες τι θέλεις!! Εγώ στα 26 ήμουν παιδάκι εντελώς ακόμη, όχι να φροντίσω άλλον άνθρωπο 😀 Εγώ 34 πήγα τώρα!  Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις αμέσως άλλο παιδί, προλαβαίνεις άνετα με διαλείμματα να κάνεις και τα άλλα 4 που θες! Άσε που αν έχουν διαφορά, τα μεγάλα μετά θα σε βοηθάνε με τα μικρότερα 😊
    • δεν πειράζει...ας το παιρνεις μαζι σου ..δεν ειναι κακό... είναι λιγο πιο κουραστικό βέβαια...αλλα και τι να κάνεις 🤷 και εγω που έχω τις γιαγιάδες στα 20λεπτα δεν έχω βοήθεια μην νομίζεις...η μόνη βοήθεια που έχω ειναι ότι μου μαγειρεύει η πεθερά και πάω και παίρνω φαγητό κάθε μέρα 🤷 απο την αρχή δεν με βοήθησαν.. μόνο την πρώτη εβδομάδα ερχόταν συνέχεια.. και η αλήθεια ειναι οτι το εχω παράπονο 🫣 @Elkναι ναι μικρή είμαι! η αλήθεια είναι ήθελα πολύ να γίνω μανούλα! και τα κατάφερα δόξα το Θεό! βεβαια ηθελα πέντε παιδιά...(οσα ειμαστε και εμεις) αλλά μετά απο αυτα που βλέπω με τον μπέμπη..δυσκολα να κάνω 5😂
    • Δυστυχώς οι γονείς μου είναι μακριά από εδώ που μένω...Ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο πεθερός μου ή να παίρνω το μωρό μαζί μου 🫤
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...