Μετάβαση σε περιεχόμενο

Το κλάμα του μωρού !!!!


Recommended Posts

Το βρεφικό κλάμα αναστατώνει τους γονείς, τους κάνει να ανησυχούν και τους προβληματίζει, γιατί αυτό που πάνω απ' όλα θέλει η μαμά και ο μπαμπάς είναι να βλέπουν το μωράκι τους χαμογελαστό και ήρεμο. Ωστόσο το κλάμα είναι ο τρόπος του μικρού για να δηλώσει την παρουσία του και να επικοινωνήσει μαζί σας. Μάθετε, λοιπόν, τα πάντα για τον ιδιαίτερο αυτόν κώδικα της... τόσο φασαριόζικης επικοινωνίας, τις αιτίες που το προκαλούν, καθώς και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε το μικρό σας κάθε φορά που κλαίει.

Προσπαθεί να προσαρμοστεί

Υπάρχουν βρέφη που συνηθίζουν ευκολότερα και άλλα που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Τα "δύσκολα" βρέφη, λοιπόν, κλαίνε όχι διότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, αλλά διότι προσπαθούν να συνηθίσουν τις νέες συνθήκες ζωής τους. Είναι το κλάμα της προσαρμογής, το κλάμα που δηλώνει πως ο κόσμος που αντικρίζει το βρέφος δεν παύει να είναι άγνωστος. •

Έτσι επικοινωνεί

"Το κλάμα αρχίζει από τη γέννηση του βρέφους ως ενέργεια καθαρά αντανακλαστικού τύπου", δηλώνει η κα Στάντζου. Σταδιακά, όσο το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να ποικίλλει σε τόνο, ένταση και διάρκεια. Μετά τον τέταρτο μήνα, περίπου, οπότε τα συναισθήματα έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται και το μωρό έχει αρχίσει να μαθαίνει το πρόσωπο των γονιών του, τη φωνή τους και το βλέμμα τους, θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους, όμως δεν μπορεί να μιλήσει ώστε να εκφράσει όσα αισθάνεται ή βιώνει. Μετά τους πρώτους μήνες το κλάμα λειτουργεί ως μορφή επικοινωνίας του μωρού με τους γονείς του ή, γενικότερα, με τον κόσμο και το περιβάλλον. "Εκτός, όμως, από τα συναισθήματα", λέει η κ. Στάντζου, "το μωρό με το κλάμα εκφράζει τις ανάγκες του, και πάλι μετά τους πρώτους μήνες".

Η δύναμη της... συνήθειας

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν το κλάμα στο μωρό. Οι γιαγιάδες, όμως, έλεγαν πως καμιά φορά, τα μωρά, κλαίνε... έτσι, από συνήθεια, και δεν είχαν άδικο!

"Είναι η ώρα του", συνήθιζαν να λένε όταν το άκουγαν να κλαίει όχι γοερά αλλά λίγο παραπονιάρικα.

Η "ώρα του μωρού" ισχύει, και μάλιστα είναι συγκεκριμένη, αφού συνήθως το μωρό κλαίει από συνήθεια κάποια συγκεκριμένη ώρα. Όπως, μάλιστα, αναφέρει η κυρία Στάντζου: "Υπάρχουν φορές που το κλάμα δεν έχει συγκεκριμένο νόημα αλλά απλά το μωρό γκρινιάζει λιγάκι, είτε διότι χρειάζεται εκτόνωση είτε διότι, απλά, έχει συνηθίσει να κλαίει κάποια ώρα της ημέρας.

Μήπως πονάει;

Με το κλάμα δηλώνει στους γονείς του πως η υγεία του δεν είναι εντάξει. Σύμφωνα με την κ. Στάντζου: "Το μωρό δεν μπορεί να ξέρει εάν το πρόβλημά του είναι σοβαρό ή όχι, ούτε μπορεί να αξιολογήσει τον πόνο ή όποιο σωματικό πρόβλημα αντιμετωπίζει. Γι' αυτό μπορεί να κλαίει το ίδιο γοερά είτε ο πόνος είναι ελαφρύς είτε πιο έντονος, είτε έχει λίγο πυρετό είτε πολύ".

Σε κάθε περίπτωση, η μαμά θα πρέπει να ανακαλύψει την αιτία του προβλήματος, ώστε να ανακουφίσει το μωράκι. Μέχρι να εντοπίσει η ίδια το πρόβλημα, ή μέχρι να έλθει ο παιδίατρος, μπορεί να το ηρεμήσει. •

Μήπως πεινάει ή διψάει;

Όταν τα βρέφη πεινούν, ο μόνος τρόπος για να το δείξουν είναι να κλάψουν. Επειδή μάλιστα σπάνια τα βρέφη έχουν σταθερό ωράριο φαγητού και ύπνου, είναι πιθανό να έχουν πεινάσει και η μαμά να μην το γνωρίζει. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε, είναι να διαπιστώσετε αν το μωρό σας κλαίει επειδή πεινά. Εάν θηλάζετε, πάρτε το μωρό αγκαλιά και βάλτε το στο στήθος, και εάν πίνει ξένο γάλα, ετοιμάστε το μπιμπερό.

Μήπως κρυώνει ή ζεσταίνεται;

Εάν το μωρό ζεσταίνεται ή κρυώνει, ή εάν είναι ιδρωμένο, τότε είναι φυσικό να κλαίει. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία του ακουμπώντας τα χέρια, τα πόδια και το σβέρκο του ή, ακόμη, και τη θερμοκρασία του δωματίου του. Για να ηρεμήσει, δεν έχετε παρά να το ντύσετε σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Εάν είναι ιδρωμένο, μπορείτε να του κάνετε ένα χλιαρό ντους ώστε να ηρεμήσει. •

Μήπως το ενοχλούν τα ρουχαλάκια του;

Ρούχα που έφυγαν από τη θέση τους, που σφίγγουν το μωρό ή το ενοχλούν μπορούν να προκαλέσουν το κλάμα του. Γι' αυτό, τακτοποιήστε τα ρούχα και τα σκεπάσματά του. •

Μήπως θέλει την πιπίλα του;

Εάν το μωρό έχει συνηθίσει να κοιμάται ή να κάθεται με την πιπίλα στο στόμα, τότε κάθε φορά που τη χάνει, κλαίει ώστε να το βοηθήσετε να την ξαναβρεί.

Μήπως πονάει;

Μπορεί το μωρό να κλαίει διότι πονά σε κάποιο σημείο του σώματός του. Επειδή το ίδιο δεν μπορεί να πει που πονά, θα πρέπει να... αναλάβετε εσείς αυτό το έργο:

Mήπως θέλει χάδια;

Στα μωρά αρέσει να βρίσκονται στην αγγαλιά της μητέρας τους, γι' αυτό είναι καλό να πάρετε ένα μάρσιπο. Σιγουρευτείτε ότι πλένεται στο πλυντήριο, ότι το προσκέφαλο βγαίνει κι ότι ανοίγει τελείως, ώστε να βάζετε εύκολα το μωρό σας στην κούνια του. H σαλιάρα ως αξεσουάρ είναι επίσης χρήσιμη.

Mήπως νιώθει άβολα;

Oρισμένα μωρά έχουν ανάγκη να κλωτσούν με την άνεση τους, όταν δεν φορούν πάνα. Σε άλλα αρέσει να τα χαϊδεύουν στην πλάτη. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να χαλαρώσει ένα μεγαλύτερο σε ηλικία μωρό.

Mήπως είναι ανήσυχο;

Oρισμένα μωρά προτιμούν μια ήσυχη, τακτοποιημένη ζωή. Αποκτούν νωρίς ορισμένες συνήθειες, όπως το να τους τραγούδατε σ' ένα ήσυχο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, ειδικά όταν είναι η ώρα του φαγητού.Στα πολύ μικρά μωρά αρέσει να νιώθουν καμιά φορά την ασφάλεια τού να είναι τυλιγμένα σ' ένα ύφασμα, με τα χέρια και τα πόδια τους καλά σκεπασμένα. Σε άλλα αρέσει να τα παίρνουν αγκαλιά. Aκουμπήστε το στο χέρι σας. H παλάμη σας πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από το στήθος του και ο δείκτης σας να στηρίζει το πηγούνι του. •

Mήπως βαριέται;

Mιλήστε του, παίξτε μαζί του, δώστε του παιχνίδια που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του. Kάποια γκρινιάρικα μωρά ηρεμούν μόλις μεγαλώσουν και μπορούν να κάθονται και να παίρνουν μόνα τους τα παιχνίδια που θέλουν.

Τι μπορείτε να κάνετε

• Πάρτε το μωράκι σας αγκαλιά

• Καθήστε πλάι του

• Βάλτε μουσική

• Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη

• Ετοιμάστε ένα ρόφημα

• Λικνίστε το

• Δώστε του ένα μικρό μαλακό παιχνίδι

• Δείξτε του κάτι φωτεινό

• Βόλτα με το αυτοκίνητο

• Βόλτα με το καρότσι

• Κάντε του μασάζ

• Απομακρυνθείτε για λίγο από κοντά του

Εφόσον κάνατε όλα τα παραπάνω και το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο!! Να 'σαι καλά ranini μου για την ενημέρωση!! Θα μου φανεί αρκετά χρήσιμο, ειδικά το καλοκαίρι!! :laugh:

Ευχαριστώ!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ενα εχω να πω παντως. Απο την ημερα που προσπαθω να ικανοποιω τις αναγκες του πριν ακομα κλαψει εχει γινει το πιο χαμογελαστο μωρο του κοσμου. Δεν τον αφηνω να εκνευριζεται οποτε ειναι ηρεμος. Ε! ενταξει υπαρχουν στιγμες που κλαιει φυσικα αλλα οχι χωρις λογο. Αυτταααα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ranini οπως παντα βρισκεις πολυ ωραια θεματακια..να σαι καλα!!

αυτο που ξερω με σιγουρια ειναι οτι μετα απο καποια στιγμη τις περισσοτερες φορες μπορεις να αποκωδικοποιησεις το κλαμα του μωρο σου..και πλεον ξερω οτι κλαιει γιατι θελει να νανουριστει ή κλαιει γιατι πειναει κτλ..

(ασχετο αλλα ranini το ποδι σου πως παει?)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...