Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Οι μητέρες και τα άλλα άτομα που ασχολούνται με τη βρεφική φροντίδα χρησιμοποιούν μία ιδιαίτερη γλώσσα όταν μιλάνε στο μωρό. Η γλώσσα αυτή, που πολλές μητέρες μιλούν αυτόματα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με το μωρό σας. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει ακόμα το νόημα των λόγων σας, ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο μιλάνε οι μαμάδες μπορεί να κάνει τη γλώσσα πιο προσιτή στο μωρό.

Ο τόνος της φωνής και οι εκφράσεις του προσώπου

Τα περισσότερα μωρά βρίσκουν εκ φύσεως πιο ελκυστικές τις φωνές σε υψηλότερους τόνους. Γενικότερα, ο τόνος μιας γυναικείας φωνής είναι υψηλότερος από τον τόνο μιας ανδρικής φωνής. Όταν μιλάνε στο μωρό τους, πολλές μητέρες υψώνουν τον τόνο (όχι την ένταση) της φωνής τους ακόμα περισσότερο. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, οπότε δοκιμάστε να του μιλήσετε σε χαμηλότερους τόνους για να δείτε τι προτιμάει το μωρό σας.

Η υπερβολική εκφραστικότητα είναι άλλη μια πτυχή της «γλώσσας των μαμάδων». Τα μωρά ανταποκρίνονται στις υπερβολικές εκφράσεις του προσώπου. Δοκιμάστε να ανοίξετε διάπλατα τα μάτια σας για να δείξετε χαρά ή έκπληξη ή να υπερβάλετε στην εκφορά μερικών λέξεων. Για το νεογέννητο μωρό σας, το περιεχόμενο των λόγων σας δεν είναι σημαντικό. Μέσω της οπτικής επαφής και του κατάλληλου τόνου φωνής θα διατηρήσετε το ενδιαφέρον του μωρού σας για οτιδήποτε κι αν μιλάτε.

Πώς να μιλάτε τη «γλώσσα των μαμάδων»

Δοκιμάστε να συζητήσετε σα να μπορούσατε να μιλήσετε και οι δυο. Ρωτήστε κάτι το μωρό σας, κάνετε μια παύση σαν να περιμένετε την απάντησή του (κοιτάζοντας το μωρό σας και περιμένοντας να απαντήσει) και στη συνέχεια δώστε εσείς την απάντηση. Π.χ. «Θέλεις λίγο νερό;» (παύση). «Θέλεις;» (παύση). «Φυσικά μπορείς να πιεις λίγο νερό!» Μερικές φορές, το μωρό θα σας απαντήσει βγάζοντας κάποιο ήχο. Ακούστε την απάντησή του και επαναλάβετέ τη.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μικρότερες λέξεις και απλούστερες προτάσεις. Μιλήστε για πράγματα που αποτελούν μέρος των εμπειριών του μωρού σας. Με αυτό τον τρόπο, καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα μπορεί να διακρίνει τους επαναλαμβανόμενους ήχους και τις γνώριμες λέξεις.

Η αλλαγή και η απλοποίηση της κάθε λέξης (π.χ. «άτα» αντί για «βόλτα») όταν μιλάτε στο μωρό σας δεν είναι απαραίτητη. Φυσικά, καθώς το μωρό σας βγάζει ήχους και συνδέει ορισμένους ήχους με συγκεκριμένες έννοιες, μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμά του. Αν φωνάζει «μπάμπα» το λούτρινο ζωάκι του, μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο όρο.

Μην παραμορφώνετε τη γλώσσα για να μιμηθείτε την ομιλία του παιδιού (π.χ. «κλεβάτι» αντί για «κρεβάτι»). Το παιδί πρέπει να ακούει τη σωστή εκφορά των λέξεων ώστε να μπορέσει τελικά να τις προφέρει σωστά.

Η «γλώσσα των μαμάδων»περιλαμβάνει γενικότερα μια μικρή παράκαμψη των γραμματικών κανόνων, κάτι που πολλές μητέρες κάνουν ενστικτωδώς. Οι αντωνυμίες δε χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα. Η φράση «η μαμά θα κουβαλήσει το φορτηγάκι του Πέτρου» γίνεται πιο εύκολα κατανοητή στο μωρό από τη φράση «Άφησέ με να σου το κουβαλήσω».

Ακολουθήστε το παράδειγμα του παιδιού

Αν το μωρό φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον για συζήτηση, για παράδειγμα αν χασμουριέται ή κοιτάζει αλλού, μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσετε να μιλάτε. Η ουσία στη «γλώσσα των μαμάδων», όπως και σε κάθε άλλη γλώσσα, είναι η αμφίδρομη επικοινωνία. Απαντώντας στα «σήματά» του θα δώσετε στο μωρό σας να καταλάβει ότι μπορεί να σας επικοινωνήσει τη διάθεση και τις ανάγκες του.

Καθώς το παιδί σας αρχίζει να καταλαβαίνει περισσότερο, μπορείτε να ανεβάσετε το επίπεδο της συζήτησης και να χρησιμοποιήσετε πιο σύνθετη γραμματική. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσετε να διαμορφώνετε ένα μοντέλο ομιλίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανταποκριθείτε στην ικανότητά του να καταλαβαίνει.

Δημοσίευση

Επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε οτι δε χρειάζεται να χρησιμοποίούμε μωρουδίστικες λέξεις, τύπου: απα, νάνι, μαμ και λοιπά. Αν την ξανακούσω τη μάνα μου να μιλά έτσι στο μωρό... Θα τη δαγκώσω!! :blink: :blink: :woohoo: :blush:

line_feet_beg_39_time_1217476800_text_d4ef20ecf0eff5ebe9eddceae920ece1f220e5dfede1e9.gif

line_line_typew12_beg_d_typew6_time_1000526400_text_c5dfece1f3f4e520ece1e6df.gif

Δημοσίευση

ωραιες συμβουλες.οντως ισχυουν ολα αυτα.εμενα η 3.5 μηνων κορη μου καταλαβαινει το ναι και το οχι και ακομα αν μιλαω αυστηρα απο τον τονο της φωνης μου.ηδη βγαζει ηχους που με ξαφνιαζουν για την ιλικια της.καλο ειναι να διαβαζετε στα μωρα.οτιδηποτε.λιγο καθε μερα.τα οφελη ειναι πολλα.μαθαινουν να αγαπουν τα βιβλια εμπλουτιζουν το λεξιλογιο τους και δενονται περισσοτερο με την φωνη σας.

  • 3 months later...

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Κορίτσια καλημέρα..δε συμμετέχω πολύ αλλά σας διαβάζω συχνά! Συγχαρητήρια σε όσες τα κατάφεραν αυτόν τον μήνα και κουράγιο μέσα απ την καρδιά μου σε όσες περνάνε δύσκολα.. Θα ήθελα να μοιραστώ κάτι μαζί σας που δεν μπορώ να μοιραστώ με κανέναν και αισθάνομαι να με πνίγει.. Έμαθα την προηγούμενη εβδομάδα για τη 2η εγκυμοσύνη πολύ στενού μου συγγενικου προσώπου κ ούσα κι εγώ στην προσπάθεια, τα συναισθήματά μου με εξέπληξαν.. Όλες αυτές τις μέρες είμαι νευριασμενη και με πιάνουν τα κλάματα,  αισθάνομαι ότι είναι σαν να μην έχω χαρεί καθόλου και ντρέπομαι γι αυτό.. νιώθω ότι δε θέλω καν να αντικρίσω το συγκεκριμένο πρόσωπο γιατί θα προδωθουν θα συναισθήματά μου..και η στενή σχέση που έχουμε το κάνει ακόμα χειρότερο.. Συγγνώμη για το κατεβατό κ που σας ζαλίζω με τον μονόλογο αλλά αισθάνομαι ότι πρέπει να τα βγάλω από μέσα μου και δεν μπορώ να μιλήσω σε κανέναν 
    • @Kateriniooεγω επειδή έχουμε κ μια ωρα κ κατι δρόμο σίγουρα θα βαλω παντελονι με μπλουζα. Σε περίπτωση που θ θελει να θηλάσει τ μωρο. Κάτι ελαφρύ τύπου παντελόνα. Αν ήμουν πιο κοντα θα σκεφτόμουν κ τ φορεμα.
    • Και εγ αυτό. Μονο πιτζάμα. Και λέω έχουμε μέρες. Δεν γίνεται να κυκλοφορώ μόνο με πιτζάμα παντού! Μέχρι και στο σχολείο που παίρνω το μικρό, με κουράζει που ντύνομαι και πρέπει να βάλω ρούχο. 
    • Να ρωτήσω κάτι άσχετο ρε κορίτσια και χαζό. Με τι ρούχα βγήκατε ή θα βγείτε από το μαιευτήριο; Νιώθω ότι θα ήθελα φουστάνι για να μην με πιέζει τίποτα. Το χειμώνα που γέννησα το γιο μου ήταν χοντρά τα φουστάνια και έβαλα ένα. Τώρα Μάιο θα είναι πιο λεπτά και λέω με τα λοχεία κλπ μήπως δεν είναι καλή ιδέα. Τι σκέφτομαι και εγώ ε;;; Έχω τα προβλήματα μου…
    • Μου ειπε αλλα απ οτι ξερω ποναει, ειχες πονο?για ποιο λόγο δηλαδή ειναι μονο η μια διαβατη?
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...