Μετάβαση σε περιεχόμενο

Το αλάτι στο φαγητό αυξάνει την πίεση και στα παιδιά


vicky86

Recommended Posts

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν πολύ αλάτι με τη διατροφή τους είχαν περισσότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυξημένη αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο αλάτι.

Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι ισχύει το ίδιο και στα παιδιά και τους εφήβους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πολύ αλάτι και ειδικά τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 6.235 παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη μελέτη για την υγεία. Στο πλαίσιο της μελέτης, τους ζητήθηκε να θυμηθούν όλα τα τρόφιμα που έτρωγαν το τελευταίο 24-ωρο.

Λίγο περισσότερο από ένα τρίτο (37%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 15% είχε είτε υψηλή αρτηριακή πίεση ή πίεση αίματος, που ήταν πάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχει ακόμη φτάσει στο επίπεδο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μεταξύ των παιδιών και εφήβων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάθε 1.000 mg αύξηση της πρόσληψης αλατιού την ημέρα διπλασίαζε σχεδόν τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση ή προ-υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή πίεση αίματος σε σχέση με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν το λιγότερο αλάτι.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη νατρίου στα παιδιά και τους εφήβους στη μελέτη ήταν 3.400 mg, δηλαδή περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της μέγιστης ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αλατιού (1.500 mg νατρίου) από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα με το αλάτι είναι μεγαλύτερο στα παχύσαρκα παιδιά γιατί απλούστατα όσο περισσότερο φαγητό καταναλώνουμε τόσο περισσότερο αλάτι προσλαμβάνουμε.

Να θυμάστε επίσης ότι το περισσότερο αλάτι βρίσκεται στα επεξεργασμένα φαγητά και στα ταχυφαγεία.
Ψηλή πίεση στην παιδική ηλικία σημαίνει μεγάλη πιθανότητα να έχει ψηλή πίεση και στην ενήλικο ζωή που αυτό όπως ξέρετε σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα από την καρδιά.

Για αυτό γονείς να θυμάστε ότι η υγεία των παιδιών σας επηρεάζει άμεσα και την υγεία στην ενήλικο τους ζωή και εξαρτάται πολύ από τη δική σας στάση και συνήθειες σε σχέση με τη διατροφή.

Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Πηγή: paidiatros.com


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • δεν πειράζει...ας το παιρνεις μαζι σου ..δεν ειναι κακό... είναι λιγο πιο κουραστικό βέβαια...αλλα και τι να κάνεις 🤷 και εγω που έχω τις γιαγιάδες στα 20λεπτα δεν έχω βοήθεια μην νομίζεις...η μόνη βοήθεια που έχω ειναι ότι μου μαγειρεύει η πεθερά και πάω και παίρνω φαγητό κάθε μέρα 🤷 απο την αρχή δεν με βοήθησαν.. μόνο την πρώτη εβδομάδα ερχόταν συνέχεια.. και η αλήθεια ειναι οτι το εχω παράπονο 🫣 @Elkναι ναι μικρή είμαι! η αλήθεια είναι ήθελα πολύ να γίνω μανούλα! και τα κατάφερα δόξα το Θεό! βεβαια ηθελα πέντε παιδιά...(οσα ειμαστε και εμεις) αλλά μετά απο αυτα που βλέπω με τον μπέμπη..δυσκολα να κάνω 5😂
    • Δυστυχώς οι γονείς μου είναι μακριά από εδώ που μένω...Ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο πεθερός μου ή να παίρνω το μωρό μαζί μου 🫤
    • Μμμ δύσκολο. Κ εγώ στο πρώτο παιδί που ήμουν αναπληρώτρια επέστρεψα στις 63 μέρες, αλλά μου την κρατούσαν οι γιαγιάδες. Επίσης μέχρι τις 1,30 το πολύ ακούν σπίτι. Τώρα που έγινα μόνιμη θα γυρίσω τον Σεπτέμβριο στη δουλειά. Είμαι δασκαλα όπως κατάλαβες. Εσύ δεν έχεις κάποιον να σε βοηθήσει?
    • Όχι,όχι. Από τις 20 μέρες πίνει ξένο. Κ μένα καλά μου είπε ο γιατρός ότι είναι οπότε δεν αγχώνομαι. 
    • Γίνεται αυτό; Το να το κάνεις σπίτι δεν προυποθέτει ότι ξέρεις και πότε θα πας μαιευτήριο; Ή είναι κάτι τόσο γρήγορο που με το που αρχίσουν οι συσπάσεις, κάνεις κατευθείαν τη διαδικασία; 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...