Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Πως μπορείς να βάλεις όρια σωστά στο παιδί σου;

Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2011 17:03

Προβολές: 376

* E-mail

* Εκτύπωση

* PDF

Share/Save/Bookmark

oria_h_633_451

Οι γονείς πρέπει να βάζουν στα παιδιά τους κάποια όρια για να μην είναι ανεξέλεγκτα και να παραμένουν ασφαλή. Είναι λάθος να επιβάλεις στο παιδί αυτό που θες με φωνές και υστερίες. Πως μπορείς να βάλεις στο παιδί σου όρια που να τα δεχτεί και να καταλάβει χωρίς να νιώθει ότι το τιμωρείς;

Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου εξηγεί...

Τα παιδιά γεννιούνται με μικρή δυνατότητα κατανόησης του κόσμου που βρίσκεται γύρω τους. Είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε πεινάνε, πότε είναι κουρασμένα ή φοβισμένα, αλλά δεν έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κρατηθούν ασφαλή, να ζουν σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

Τα όρια είναι σημαντικό μέρος αυτής της μαθησιακής διαδικασίας.

Ο καθορισμός των ορίων παρέχει στα παιδιά :

- ασφάλεια

-κάνει τον κόσμο τους να φαίνεται πιο οργανωμένος και προβλέψιμος

-τους προσφέρει το αίσθημα ελέγχου

-την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις

-τους βοηθά να ενσταλάξουν υγιεινές συνήθειες

-τους μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουν τους άλλους

- και τι να περιμένουν από τους άλλους

Οι κοινωνικές δεξιότητες που αντλούνται από τα όρια είναι πολύτιμες, τόσο στο σχολείο και τις σχέσεις με δασκάλους και συμμαθητές, όσο και στην εργασία και στο κοινωνικό περιβάλλον στην ενήλικη ζωή.

Όταν οι γονείς θέτουν όρια, δεν δείχνουν στα παιδιά τους τι να κάνουν και τι να πουν αλλά τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις παρορμήσεις και τις αγωνίες τους. Τα όρια εσωτερικεύονται και τα κάνουν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή.

Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι τρόποι για να υποδείξουν οι γονείς τα όρια ώστε να γίνουν κατανοητά και να μη φανούν σαν τιμωρία ή αποδοκιμασία;

Συμβουλές...

-Εξηγήστε με επιχειρήματα τη σύνδεση συμπεριφοράς-συνεπειών. Κάθε πράξη ή συμπεριφορά του παιδιού έχει συνέπειες, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

-Ο καθορισμός ορίων χρειάζεται να συνοδεύεται από συνεχή επιβεβαίωση της γονεϊκής αγάπης.

-Δείξτε σεβασμό στο παιδί και μιλήστε του με ηρεμία, όχι με φωνές και επικρίσεις.

-Γίνετε εσείς το θετικό πρότυπο και δείξτε του ότι στην καθημερινότητά σας τηρείτε τα όρια. Αυτή η σύνδεση θεωρίας - πράξεων είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης!

-Δώστε του εναλλακτικές. Του προσφέρετε δυο-τρεις τρόπους αντίδρασης και το παιδί επιλέγει τον πιο κατάλληλο για κείνο. Για κάθε ακατάλληλη συμπεριφορά υπάρχουν σίγουρα δυο-τρεις κατάλληλες!

-Να είστε συνεπείς στα όρια που θέτετε. Αν αλλάζετε συχνά αποφάσεις, αυτό θα μπερδέψει το παιδί.

-Οι γονείς χρειάζεται να ακολουθούν κοινή πορεία και να υποστηρίζουν τις ίδιες αντιλήψεις και τρόπους συμπεριφοράς.

-Σιγουρευτείτε, μέσα από ερωτήσεις, ότι το παιδί έχει καταλάβει αυτά που εννοείτε και δεν υπάρχει σύγχυση.

-Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν τηρεί τα όρια που του θέτετε και σταδιακά δείξτε του περισσότερη εμπιστοσύνη.

Συνήθως, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να μάθουν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να ακολουθούν τους κανόνες.

Θα χρειαστεί να έχετε πάνω από όλα υπομονή ώστε να τους επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά.

Εάν, όμως, τους ορίσετε με θετικό τρόπο, τελικά το παιδί θα τα καταφέρει και θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες σας.

TLIFE

DISQUS...

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Κορίτσια μου καλημέρα.... Μάλλον άκυρος ο συναγερμός!! Έκανα εχθές κ άλλα τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά ακόμη κ της ίδιας εταιρείας!!😢😢 Δεν ξέρω τι έγινε;; Ακόμη δεν έχω έρθει περίοδο δεν ξέρω αν από το άγχος ή έστω δύο φορές που πρόλαβα να βάλω προγεστερόνη κολπικά μετά από σύσταση της γυναικολόγου!!  Αυτή την στιγμή επειδή μας απασχολεί κ ένα άλλο θέματακι που χρήζει διερεύνηση δεν με απογοήτευσε τόσο πολύ ( πρέπει βέβαια να έρθω περίοδο για να πάω σε συγκεκριμένες ημέρες κύκλου να κάνω μια μαγνητική στο στήθος !! )  Υ.Γ. με αγχωνει λίγο η ηλικία επειδή είμαι 39 , έχω αλλά δύο παιδάκια μεγάλα 20-21 χρόνων. Απλά με τον σύντροφό μου θέλουμε άλλο ένα παιδάκι γτ εκείνος δεν έχει !! Βέβαια λέγαμε μετά τον γάμο ο οποίος θα γίνει πρώτα ο Θεός 25 Απριλίου! Απλά κάνουμε ελεύθερα μήνες τώρα και δεν έχει έρθει και εκεί προβληματίζομαι!! 🥴🥴🥴
    • Ναι και εγώ αυτής της άποψης είμαι.. προσπάθησα να της μειώσω 1 γεύμα γάλακτος αλλά δεν κοιμόταν με τίποτα και έκλαιγε συνεχόμενα το μωρό οπότε είπα θα πάω βάση του μωρού.   Ο παιδίατρος σκέψου μου είπε 3 γεύματα γάλα και 3 στερεές και αν τρώει καλά τότε πάμε στα 2. Υπερβολή θεωρώ! 
    • @Eirinistz θα πας με τις ανάγκες του παιδιού. Οσο ζηταει γαλα θα προσφερεις. Σταδιακα θα μειωσει μονη της την ποσότητα κ θα αρχίσει να τ κοβει. Η θα αλλάξεις την ωρα τ γεύματος. Αναλογα τι ωρα σου κοιμαται. Αν σ κοιμαται 9.30 10 πχ θα δινεις γαλα κ τ φρούτο μετα στις 11 11.30. Σιγα σιγα μεγαλώνοντας αλλάξει κ προγραμμα ύπνου. Θα γίνουν πιο στανταρ κ τ γεύματα τους. Αφου ομως τ μωρακι σ θελει γαλα για να νανουριστει γτ να τ παιδεψεις?
    • @ΜαρίαΔημήτρης και εμένα η μικρούλα μου άργησε να κάνει γύρω γύρω και όταν την βάζω να κάθεται πέφτει μια δεξιά μια αριστερά και μια προς τα πίσω. Έβλεπα αλλά μωράκια που 6 μηνών καθόντουσαν κανονικά αλλά τελικά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.   Ο παιδίατρος μου είπε ότι μέχρι το 9ο κάθονται τελείως μόνα τους οπότε έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. 
    • Σε άλλα νέα, η γκρίνια είναι ασταμάτητη.. μόνο στην βόλτα με το αμάξι δεν κλαίει, το απολαμβάνει! Χαζεύει από το παράθυρο. Μου φαίνεται θα την έχω στους δρόμους όλη μέρα😂  Αααα με την αλλαγή της ώρας έχουμε περάσει δύσκολα. Κοιμάται στις 7 το απόγευμα(αντί 8 που κοιμόταν πριν) και στις 5 το πρωί ξυπνάει με φωνές και όρεξη για παιχνίδι😫 ούτε όταν ήταν νεογέννητο τέτοια αϋπνία κορίτσια😅
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...