Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Πως μπορείς να βάλεις όρια σωστά στο παιδί σου;

Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2011 17:03

Προβολές: 376

* E-mail

* Εκτύπωση

* PDF

Share/Save/Bookmark

oria_h_633_451

Οι γονείς πρέπει να βάζουν στα παιδιά τους κάποια όρια για να μην είναι ανεξέλεγκτα και να παραμένουν ασφαλή. Είναι λάθος να επιβάλεις στο παιδί αυτό που θες με φωνές και υστερίες. Πως μπορείς να βάλεις στο παιδί σου όρια που να τα δεχτεί και να καταλάβει χωρίς να νιώθει ότι το τιμωρείς;

Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου εξηγεί...

Τα παιδιά γεννιούνται με μικρή δυνατότητα κατανόησης του κόσμου που βρίσκεται γύρω τους. Είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε πεινάνε, πότε είναι κουρασμένα ή φοβισμένα, αλλά δεν έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κρατηθούν ασφαλή, να ζουν σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

Τα όρια είναι σημαντικό μέρος αυτής της μαθησιακής διαδικασίας.

Ο καθορισμός των ορίων παρέχει στα παιδιά :

- ασφάλεια

-κάνει τον κόσμο τους να φαίνεται πιο οργανωμένος και προβλέψιμος

-τους προσφέρει το αίσθημα ελέγχου

-την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις

-τους βοηθά να ενσταλάξουν υγιεινές συνήθειες

-τους μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουν τους άλλους

- και τι να περιμένουν από τους άλλους

Οι κοινωνικές δεξιότητες που αντλούνται από τα όρια είναι πολύτιμες, τόσο στο σχολείο και τις σχέσεις με δασκάλους και συμμαθητές, όσο και στην εργασία και στο κοινωνικό περιβάλλον στην ενήλικη ζωή.

Όταν οι γονείς θέτουν όρια, δεν δείχνουν στα παιδιά τους τι να κάνουν και τι να πουν αλλά τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις παρορμήσεις και τις αγωνίες τους. Τα όρια εσωτερικεύονται και τα κάνουν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή.

Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι τρόποι για να υποδείξουν οι γονείς τα όρια ώστε να γίνουν κατανοητά και να μη φανούν σαν τιμωρία ή αποδοκιμασία;

Συμβουλές...

-Εξηγήστε με επιχειρήματα τη σύνδεση συμπεριφοράς-συνεπειών. Κάθε πράξη ή συμπεριφορά του παιδιού έχει συνέπειες, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

-Ο καθορισμός ορίων χρειάζεται να συνοδεύεται από συνεχή επιβεβαίωση της γονεϊκής αγάπης.

-Δείξτε σεβασμό στο παιδί και μιλήστε του με ηρεμία, όχι με φωνές και επικρίσεις.

-Γίνετε εσείς το θετικό πρότυπο και δείξτε του ότι στην καθημερινότητά σας τηρείτε τα όρια. Αυτή η σύνδεση θεωρίας - πράξεων είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης!

-Δώστε του εναλλακτικές. Του προσφέρετε δυο-τρεις τρόπους αντίδρασης και το παιδί επιλέγει τον πιο κατάλληλο για κείνο. Για κάθε ακατάλληλη συμπεριφορά υπάρχουν σίγουρα δυο-τρεις κατάλληλες!

-Να είστε συνεπείς στα όρια που θέτετε. Αν αλλάζετε συχνά αποφάσεις, αυτό θα μπερδέψει το παιδί.

-Οι γονείς χρειάζεται να ακολουθούν κοινή πορεία και να υποστηρίζουν τις ίδιες αντιλήψεις και τρόπους συμπεριφοράς.

-Σιγουρευτείτε, μέσα από ερωτήσεις, ότι το παιδί έχει καταλάβει αυτά που εννοείτε και δεν υπάρχει σύγχυση.

-Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν τηρεί τα όρια που του θέτετε και σταδιακά δείξτε του περισσότερη εμπιστοσύνη.

Συνήθως, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να μάθουν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να ακολουθούν τους κανόνες.

Θα χρειαστεί να έχετε πάνω από όλα υπομονή ώστε να τους επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά.

Εάν, όμως, τους ορίσετε με θετικό τρόπο, τελικά το παιδί θα τα καταφέρει και θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες σας.

TLIFE

DISQUS...

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Κοίτα αν είχες κανονική περίοδο με σκούρο αίμα και κομματάκια, δύσκολο να είσαι έγκυος... Και αν ήσουν δλδ θα έβλεπες καραμπινάτο θετικό τόσες μέρες μετά.  Πιθανόν ήταν εξάτμισης η γραμμή. Κάνε αν θες και κάποια άλλη μάρκα για να σιγουρευτείς 😊
    • Κορίτσια καλησπέρα! Μανούλα 3 μηνών βρέφους εδώ!!! Θηλάζω αποκλειστικά , όμως ξεκίνησα τη προσπάθεια ν βγάζω Μ θήλαστρο κιόλας έτσι ώστε να κάνω μια μικρή τράπεζα γάλατος ν έχω ν δώσω σε περίπτωση που πρεπει να λείψω σε κάποιο γεύμα! Δυστυχώς δν πάει καλά , κορίτσια μπορεί στο μισάωρο. Ν βγάλω 10 μλ 😞😞😞  στην αρχή ες τη δοκίμασα το swing flex της medela κ τώρα το medela in calma! Με αυτό μπορεί ν βγάλω λίγο παραπάνω τύπου 30 μλ αναρωτιέμαι τι πάει λάθος 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
    • Χρύσα μου πως τα πάτε με το μπεμπακι; Πως είναι η καθημερινότητα με τα παιδάκια σου; Το μωρό πως είναι; Πήγατε στους γιατρούς; ❤️❤️
    • Καλησπέρα κορίτσια μου! Εχω πάρα πολύ καιρό να σας γράψω! Εμείς 7 του μήνα θα γίνουμε 2 μηνών! Το μωράκι μ είναι πολύ καλό φτου φτου από την αρχή τα έχουμε πάει πολύ καλά κάνουμε αποκλειστικό θηλασμό είναι φαγανουλης γεννήθηκε 3.400 και έχει φτάσει ήδη τα 5μιση κιλά. Ευτυχώς κολικούς δεν είχαμε μόνο μερικές μέρες στην αρχή είχε αρκετή ενόχληση μέσα στην ημέρα. Το βράδυ από την πρώτη μέρα κάνει 3ωρα, ακόμα δεν κάνουμε σερί όμως όλη τη νύχτα  ξυπνάει μια φορά για να φάει όμως κοιμάται αμέσως….καναμε και συγκίμιση από την αρχή μέχρι πριν από 2 βδομαδες τώρα είναι στην κούνια του μέσα στο δωμάτιο μου και το πρωί που φεύγει ο άντρας μου τον φέρνω στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε άλλο ένα 3 ωρο. Έχουμε αρχίσει να γελάμε, βλέπει πολύ καθαρά γιατί με παρακολουθεί πολύ έντονα ακόμα κ αν είμαι πιο μακριά και αν φύγω σπαραζει θέλει να με βλέπει συνεχώς επίσης τσιριζει αν σταματήσουμε να τον κοιτάμε και να του μιλάμε ενώ είναι ξύπνιος και σε καλή διάθεση 🥲😂  έχω να σας πω όμως ότι όσο ωραία και να είμαστε τώρα και όσο φυσική μ βγαίνει η μητρότητα τις πρώτες 2 εβδομάδες είχα baby blues έκλαιγα για όλα τα είχα βάψει μαύρα δεν έβλεπα φως στο τούνελ! Με το που αρχίσαμε τις βόλτες όλα αυτά σιγά σιγά τελείωσαν! Τώρα πάμε κάθε μέρα μια 3ωρη βόλτα και περνάει όμορφα η μέρα μας. Το μόνο μας θέμα είναι ότι το βράδυ κάποιες μέρες θέλουμε πολύ ώρα να κοιμηθούμε κάθεται κ με κοιτάει όσο θηλάζει δεν κλείνει τα μάτια του με τιποτααααα!!! Αλλά θα το βρούμε που θα πάει! Τις περισσότερες μέρες δεν προλαβαίνω να πιω ούτε νερό αλλά δεν θα το άλλαζα με τίποτα ❤️  γράψτε τα νέα σας και σεις κορίτσια έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε στην ομαδούλα μας 
    • Κατ αρχάς να σ ζησει τ μωρακι σου! Εγω εμπειρία δ έχω καθώς θήλαζα αποκλειστικά. Αλλα ακριβώς αυτό θέλω να σχολιάσω. Οτι οοτε δ ηξερα ποσο έπιναν. Με τ θηλασμο δ μετρας μλ. Έτσι ακριβώς κ με τ μπουκαλι. Ακόμα είναι σε φάση π πίνουν γαλατακι οποτε τους κάνει κέφι και όσο... αλλες φορές μπορεί να πίνει επειδή πεινάει, αλλες για να νανούριστει. Εφόσον τ βαρος του είναι οκ κ ο γιατρός σ ειπε ότι αναπτύσσεται μια χαρα μην ασχολείσαι με τ ποσο τρωει. Εσύ θα προσφέρεις οπότε νομίζεις ότι θέλει και όσο πιει.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...