Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Η εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής στα παιδιά πολλές φορές αποτελεί πρόκληση. Ενώ πολλοί γονείς προσπαθούν να συμπεριλάβουν στη διατροφή του παιδιού τους ποικιλία από φρούτα και λαχανικά από την αρχή της ζωής του, πολλά παιδιά αρνούνται να τα δοκιμάσουν. Εάν και εσάς το παιδί σας αρνείται να δοκιμάσει νέα φρούτα και λαχανικά ή άλλα τρόφιμα, μπορεί να βιώνει την τροφική νεοφοβία.

Τι είναι η τροφική νεοφοβία;

Η τροφική νεοφοβία ορίζεται ως η αποφυγή και η απροθυμία δοκιμής νέων τροφίμων. Επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως ένας ωφέλιμος εξελικτικός μηχανισμός επιβίωσης ο οποίος βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν την κατάποση βλαβερών ή τοξικών ουσιών όταν αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους.

Από σχετικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστεί στην περίοδο του απογαλακτισμού, συνήθως παρουσιάζει απότομη έξαρση στην ηλικία των 2 με 6 ετών και καθώς το παιδί μεγαλώνει ελαττώνεται.

Αν και περιορισμένα, τα στοιχεία που διαθέτουμε από σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στην εποχή μας τα παιδιά που εκδηλώνουν νεοφοβική συμπεριφορά καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως ψάρι και κρέας και περισσότερα λιπαρά. Αυτή η φτωχή σε ποικιλία αλλά συγκεντρωμένη σε ενέργεια διατροφή θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας, όπως επίσης και στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τι μπορώ να κάνω για να δοκιμάσει το παιδί μου νέα τρόφιμα;

Με τη σωστή αντιμετώπιση το παιδί σας θα ξεπεράσει τη νεοφοβία. Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα:

Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα σε τακτικές ώρες και να τρώτε μαζί με το παιδί σας. Δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας εσείς τις τροφές που φοβάται. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν όλοι στο τραπέζι καταναλώνουν κάποιο τρόφιμο το παιδί μαθαίνει να το αποδέχεται εύκολα μέσω της παρατήρησης.

Δίνετε αρχικά μικρή ποσότητα και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κύριο γεύμα. Ακόμα και αν δεν το φάει αρχικά, με την επαναλαμβανόμενη έκθεση η αρχική απόρριψη συνήθως μετατρέπεται σε αποδοχή.

Κάνετε τα γεύματα διασκεδαστικά χρησιμοποιώντας πιάτα και ποτήρια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνετέ το να φάει μόνο του. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι όταν το φαγητό παρουσιάζεται με θετικό τρόπο είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό.

Προσπαθήστε να τρώτε σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, για παράδειγμα με κλειστή την τηλεόραση. Είναι καλύτερο να μην δίνετε στο παιδί νέες τροφές ενώ είναι ανήσυχο.

Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε ευχαριστημένοι μαζί του όταν τρώει. Ανταμείψτε το χαμογελώντας και επαινώντας το.

Προσπαθήστε να μην δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην προσφέρετε κάτι άλλο. Τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το παιδί να κωδικοποιήσει την όλη εμπειρία της πρόσληψης του συγκεκριμένου τροφίμου σαν αρνητική, με αποτέλεσμα να αποφεύγει στο μέλλον να το καταναλώσει.

Προσπαθήστε να μην του δίνετε πολλά σνακ όπως μπισκότα, σοκολάτες κ.α. ή αναψυκτικά στη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Κατάλληλα σνακ είναι τα φρούτα, το γιαούρτι, ένα τοστ με τυρί.

Προσπαθήστε να μην τρώτε με βιασύνη. Εάν θεωρείτε ότι το παιδί σας αργεί πολύ να φάει επιτρέψτε του περίπου 20-30 λεπτά για το γεύμα του. Στα μεγαλύτερα παιδιά ορίστε ένα χρονικό περιθώριο και ενημερώστε τα για αυτό.

Να τρώτε το φαγητό καθισμένοι στο τραπέζι όλοι μαζί, ή το παιδί σε μία υπερυψωμένη καρέκλα.

Αφήστε το να παίξει με το φαγητό αλλά μην του επιτρέπετε να τρέχει και να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού.

Ποτέ μην απειλήσετε ή επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι, και μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν τιμωρία ή ανταμοιβή. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η γονική πίεση για την κατανάλωση τροφής συσχετίζεται με αυξημένη νεοφοβική συμπεριφορά των παιδιών.

Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει κάποια τρόφιμα για μικρό χρονικό διάστημα μην ανησυχείτε. Η νεοφοβία είναι φυσιολογική και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζεται ή το παιδί χάνει βάρος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ή με ένα διαιτολόγο για περισσότερες συμβουλές.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Νομίζω πάει με το πόσο ήταν η πρώτη μέτρηση του σάκου κτλ εγώ κανονικά βάση ΤΕρ είμαι 7+3 αλλά σύμφωνα με υπέρηχο 7+1 🤗 και σημείωσε ημερομηνία 22.02 τώρα φυσικά να δούμε την εξέλιξη μας. 
    • Κορίτσι μου είναι δύσκολο να γεννάς Αύγουστο μήνα με τόση ζέστη δεν παλεύεται με την κοιλιά στο στόμα και να έχεις και να φροντίσεις και την κορούλα σου  καλά έκανες και είπες την μαμά σου να έρθει να βοηθήσει δεν βγαίνει ειδικά οι τελευταίες βδομάδες  Ισως η μικρή ( σε λίγο καιρό θα είναι η μεγάλη 😊) κολλάει πάνω σου γιατί μάλλον καταλαβαίνει πως πλησιάζει η μεγάλη μέρα που θα έρθει η αδερφούλα της σπίτι και ίσως θέλει εσένα πιο πολύ κοντά της.. μπράβο που κατάφερες και την έβαλες στο δωμάτιο της (εγώ ακόμα προσπαθώ να φύγει ανάμεσα μας από το κρεβάτι 😅) όσο για το ζάχαρο θα πω πως δεν χρειάζεται να αγχωθείς θα προσέξεις λίγο τώρα στο τέλος και μια χαρα θα είναι.. και εμένα ήταν λίγο τσιμπημένα 2 από τις 3 μετρήσεις αλλά ούτε πολλά κιλά πήρα ούτε μεγάλο μωρό είχα τα αμνιακό ήταν μια χαρά το ζάχαρο νηστείας ήταν καλό και όλα ήταν μια χαρά τελικά γενικά τους πιάνει τρέλα τους γιατρούς με τους αριθμούς.. ίσως ο άλλος γιατρός έβλεπε και τους άλλους παράγοντες και για αυτό να το άφησε λίγο πιο χαλαρά.. κράτησε τον γιατρό με το οποίο νιώθεις πιο σίγουρη 😊 με το καλό πλησιάζουν οι μέρες σου εύχομαι μια εύκολη γέννα αυτήν την φορά 🥰
    • Καλά θα κάνετε κορίτσι μου να ηρεμήσεις και να απολαύσετε το καλοκαίρι σας και που ξέρεις.. και εγώ αυτό πιστεύω όλα για κάποιο λόγο γίνονται!! Εισαι μικρή ακόμη δεν θα εχει διαφορά να το πας πισω 2 μήνες. Είδα ψάχνεις καινούριο  γιατρο εγώ είμαι Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζω από Αθήνα.. αλλά σίγουρα θα βρεις κάποιον που θα νιώσεις ασφάλεια αυτό είναι πολύ βασικό. 
    • Σία μου εύχομαι πραγματικά να μην ήταν κάτι ανησυχητικό και όπως σου είπε ο γιατρός δεν ήταν... Βέβαια λογικό να τρομάζεις και μόνο στην εικόνα αίματος...Φτου φτου όλα καλά να είναι!!🙏🙏🙏
    • Σ ευχαριστω πολυυυ...οσο για τον γιατρο εγω θα ηθελα σιγουρα εναν ανθρωπο να μου εμπνεει ασφαλεια. Παλιοτερα ειχα εναν γυναικολογο που καταλαβα οτι δε θυμοταν καθολου το ιστορικο μου. Ειχα ενα θεμα και παντα εβγαιναν περιεργες καποιες τιμες σε εξετασεις που καναμε και την τελευταια φορα μου ειπε να κλεισω επειγοντως ραντεβου για να το δουμε. Οταν πηγα θυμηθηκε το ιστορικο μου και εμμεσως παραδεχτηκε οτι τζαμπα με κουβαλησε στο ιατρειο. Ε οπως καταλαβαινεις δεν ξαναπηγα! Αν νιωθεις οτι κατι δε σου αρεσει να το ψαξεις..
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...