Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Μανούλες ξανά τη βοήθεια σας :-?:-?:-? !Σε 3-4 μέρες θα αντικάταστησουμε το μεσημεριανό το γαλατάκι με χορτόσουπα αρχικά κ μετά θα προσθέσουμε κοτόπουλο κ μοσχαρι!Αναρρωτιόμουν αν μπορώ να μαγειρεύω σε χύτρα!Μήπως χάνονται οι θρεπτικές ουσίες του φαγητού?!Εσείς τί κάνετε?Πως μαγειρεύετε?! :roll::roll::roll::roll:

Δημοσίευση

κοιτα μπορεις να μαγειρευεις σε χύτρα .μα η ποσοτητα ειναι τοσο μικρή που αμα κοψεις σε μικρα κομματακια το κρεας (για αργοτερα ε?) θα βρασει πολυ γρηγορα...τα λαχανικα βραζουν ουτως η άλλως γρήγορα...υπάρχουν κ ειδικα μηχανηματα που τα κανουν στον ατμο κ πολτοποιουν κιολας ,αρκει να το αντεχει η τσεπη σου..

προσωπικά τα μαγειρευα σε απλη κατσαρολα..ειτε αυθημερον είτε γ 2 μερες..

Δημοσίευση

εγω στην αρχη του τα μεγειρευα σε εναν ατμομαγειρα που εχει κ μουλτι μαζι

γενικα λενε οτι το μαγειρεμα στον ατμο ειναι το πιο υγιεινο

τωρα που εχει μεγαλωσει του δινω απο τα δικα μας

προσφατα εμαθα να χρησιμοποιω τη χυτρα κ αναρωτιεμαι κ εγω αν ειναι καλη λυση..

απο οσο εψαξα στο ιντερνετ ειδα κ τις δυο αποψεις..

επειδη το μοσχαρι διατηρειται στην καταψυξη βρασμενο (αλλιως αλλιωνεται ο σιδηρος κ τα θρεπτικα του συστατικα) μπορεις να το βραζεις στη χυτρα..

γενικοτερα δεν ξερω αν θα σε βολεψει, καθως θα κανεις πολυ μικρες ποσοτητες στην αρχη!

Δημοσίευση

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΓΕΙΗΝΟ ΤΟ ΦΑΙ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΥΡΟΠΙΓΓ. ΑΝ ΤΑ ΚΟΒΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΒΡΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ.ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΤΑ ΠΗΓΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 2 ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΝΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

Δημοσίευση

Εγω παλι 8α σου πω σαν διαιτιτικός ότι όσα λένε για την χύτρα ειναι μύ8ος !!!

Ούτως η άλλως με τον βρσμό καταστρεφόνται 8ρεπτικα συστατικά (γιαυτο κ ακομα δινω γάλα σε σκόνη) , δεν είναι 8έμα σκέυους άλλα τρόπου μαγειρέματός.

Και για να ξέρεις αν το βάλεις στο κατσαρολάκι κ δεν το σκεπασεις τοτε φέυγουν όλα τα συστατικα , άρα την χυτρα που τα κραταει όλα μεσα μην την φοβάσαι .

Απλά δεν ξέρω λόγω ποσότητας αν 8α βολεψει! ;)

Δημοσίευση

κλινικός διαιτολόγος, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου ΔιαιτολόγωνΔιατροφολόγων, κ. Κ. Ξένος απαντά

Τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά.) τόσο των κρεάτων όσο και των λαχανικών δεν αλλοιώνονται, εφόσον το φαγητό τοποθετείται στην κατάψυξη αμέσως μόλις μαγειρευτεί και κρυώσει. Πιθανώς να αλλοιώνονται μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφών (όπως η γεύση, η οσμή και το χρώμα) λόγω της απότομης κατάψυξης και απόψυξης.

Δημοσίευση

Πότε επιλέγουμε τον ατμό

Στον ατμό τα τρόφιμα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Tο μαγείρεμα στον ατμό ενδείκνυται για τα λαχανικά, επειδή διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος). Eπίσης, ο ατμός ενδείκνυται για τα δημητριακά, επειδή έτσι διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών. Tέλος, ο ατμός είναι κατάλληλος και για τα λεπτά φιλέτα ψαριού (για τις παχιές φέτες ψαριού, όμως, προτιμήστε το ψήσιμο).

Tip: Nα θυμάστε ότι όσο πιο τραγανά είναι τα λαχανικά, τόσο πιο πλούσια παραμένουν σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Σε ατμομάγειρα ή στην κατσαρόλα;

Yπάρχουν δύο τρόποι μαγειρέματος στον ατμό. O κλασικός (τοποθετείτε τα τρόφιμα σε ένα διχτάκι μέσα στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό) και ο ατμομάγειρας (η ειδική συσκευή για το μαγείρεμα στον ατμό). Όσον αφορά τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, οι δύο μέθοδοι δεν διαφέρουν, οπότε η επιλογή εξαρτάται από το τι θεωρείτε εσείς πιο πρακτικό.

Πότε επιλέγουμε το βρασμό

O βρασμός είναι ιδανικός για να ετοιμάσετε ένα θρεπτικό ζωμό ή σούπα (π.χ. λαχανικών, κρέατος, ψαριού), επειδή μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών του τροφίμου μεταφέρεται στο νερό. Στην περίπτωση αυτή, βάζετε εξαρχής το τρόφιμο στην κατσαρόλα με το νερό και ανάβετε το μάτι.

Πώς διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά

Mε το σωστό τρόπο βρασμού, τα τρόφιμα μπορούν να διατηρήσουν εντός τους το μεγαλύτερο μέρος

των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών, όπως και στον ατμό. Tο μυστικό είναι να ρίξετε π.χ. τα λαχανικά σε νερό που κοχλάζει. Eπιπλέον, πρέπει να τα βράσετε σε όσο το δυνατό λιγότερο νερό και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα - όχι περισσότερο από 10-15 λεπτά. Mετά το βρασμό, μην αφήνετε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα, επειδή εξακολουθούν να χάνουν τις βιταμίνες τους.

Tip: Tα λαχανικά που μετά το βρασμό έχουν θαμπό χρώμα, έχουν χάσει τα περισσότερα συστατικά τους.

Tι να προσέξετε όταν βράζετε…

Xόρτα. Aφήστε το νερό να κοχλάσει και μετά ρίξτε μέσα τα χόρτα για 5΄. Mε αυτό τον τρόπο, οι φυτικές ίνες τους δρουν πιο αποτελεσματικά στο πεπτικό σύστημα.

Mπρόκολο. Mη σκεπάσετε την κατσαρόλα, ώστε το μπρόκολο να διατηρήσει το έντονο χρώμα του. H ίδια συμβουλή ισχύει για όλα τα λαχανικά με έντονο χρώμα.

Όσπρια. Bράστε τα σε τριπλάσια ποσότητα νερού από τον όγκο τους, ώστε να χυλώσουν ωραία. Eπίσης, βάλτε τα στο νερό από την αρχή, ώστε να μουλιάσουν προτού βράσουν.

Kρέας. Συνιστάται να πετάτε το πρώτο νερό, ώστε να απομακρύνεται ένα μέρος των κορεσμένων λιπαρών ουσιών του.

Pύζι και ζυμαρικά. Tα ρίχνετε σε νερό που κοχλάζει.

Πατάτες. Mην τις ξεφλουδίσετε, ώστε να περιορίσετε τις απώλειες των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων τους (η φλούδα της πατάτας «συγκρατεί» τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου, αλλά πρέπει να την πλύνετε σχολαστικά προηγουμένως, ώστε να απομακρύνετε τυχόν βρομιές και υπολείμματα φυτοφαρμάκων).

3 μυστικά για το μαγείρεμα στον ατμό

• Tοποθετήστε στην κατσαρόλα τόσο νερό ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το δίχτυ.

• Bεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι καλά κλεισμένο μέχρι να βράσει το νερό.

• Mόλις κοχλάσει το νερό, ρίξτε τα λαχανικά στο δίχτυ για περίπου 10-15΄. Eίναι σημαντικό να βάλετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα αφού ανέβει η θερμοκρασία του νερού και δημιουργηθεί ατμός. Διαφορετικά, αν τα τοποθετήσετε από την αρχή στο δίχτυ, τότε, μέχρι να δημιουργηθεί ατμός, τα λαχανικά «λούζονται» από τις σταγόνες του νερού και χάνουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.

ΠΗΓΗ VITA

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Πόσο θα συμφωνήσω με αυτό το μήνυμα!!! Έχω πέσει στα πατώματα, έχω κλάψει, έχω κυνηγήσει (πιο μικρή και ανώριμη γαρ). Περνώντας τα χρόνια και κοιτωντας πίσω, έκανα απλά τον σταυρό μου και είπα Θεέ μου γλίτωσα.... Βέβαια @Nerina κορίτσι μου ο,τι και να σου λέμε εμείς τώρα, ξέρω πολύ καλά ότι δεν αλλάζει αυτό που νιώθεις. Θα σου δώσω μια τελευταία συμβουλή (τα υπόλοιπα στα είχα γράψει στο άλλο θέμα και δεν θέλω να σε κουράζω): μην κινηθείς με γνώμονα το ότι θα μείνεις μόνη σου στην ηλικία σου (εντωμεταξύ νέα κοπέλα είσαι!!!), ή τι θα πει ο κόσμος, ή τα χρόνια που περάσατε μαζί. Θα σπαταλήσεις αλλα τόσα χρόνια, πολύτιμα πλέον, από φόβο; Αξίζει;; 
    • @Mariaa_ δεν έχω ζήσει ποτέ κατάθλιψη ούτε είχα τρελό άγχος στην εγκυμοσύνη. Όμως η εγκυμοσύνη και η λοχεία είναι μια περίοδος που είναι πολύ ευαίσθητη για εμάς. Θυμάμαι ότι έκλαιγα για το παραμικρό για καταστάσεις που δεν θα έκλαιγα κανονικά.  Στην εγκυμοσύνη δούλευα και είχα το πρόγραμμα μου, αλλά όταν γέννησα και έμεινα μόνη με το μωρό τότε αντιμετώπισα την μητρική μοναξιά που λέω εγώ, κάτι που το βλέπω σε όλες τις νέες μητέρες. Ξαφνικά αλλάζει όλος σου ο κόσμος, όλο σου το πρόγραμμα και δεν έχεις παρέες και κάποιον να μιλήσεις τις ώρες που εσύ μπορείς. Ξέρεις πως αντιμετώπισα αυτή την κατάσταση; Έφτιαξα πρόγραμμα που απαιτούσε καθημερινή έξοδο και το τηρουσα πιστά όσο κουρασμένη και να ήμουν. Έτσι "αναγκαζόμουν" να ακολουθήσω μία ρουτίνα σαν να έχω δουλειά (έβρισκα και εξωτερικές δουλίτσες βέβαια να κάνω). Τι προτείνω λοιπόν; Φτιάξε καθημερινό πρόγραμμα και τήρησε το ευλαβικά. Σε αυτό βάλε καθημερινή έξοδο το πρωί (ο ήλιος κάνει καλό).  Α επίσης έκανα φιλίες από εδώ μέσα και μιλούσα με κάποιες κοπέλες που ήμασταν στην ίδια φάση και μοιραζόμασταν κάπως την καθημερινότητα. Δυστυχώς μετά τη γέννα έρχονται τα baby blues, που είναι 2 εβδομάδες που θα είσαι χάλια συναισθηματικά και θα κλαις συνέχεια. Μετά γενικά οι πρώτες 40 μέρες έχουν αρκετό ξενύχτι και κούραση, ειδικά όταν θηλάζεις. Και αν έχει και κολικούς το μωρό; Κλάψε Χαράλαμπε... Όχι δεν στα λέω όλα αυτά για να σε αγχωσω. Στα λέω για να καταλάβεις ότι πρέπει να είσαι καλά! Να φροντίσεις να είσαι στην καλύτερη δυνατή σου φάση! Αν πρέπει να πάρεις αντικαταθλιπτικά, να πάρεις. Περί θηλασμού του συντρόφου σου δεν του πέφτει κανένας λόγος! Δικό σου το σώμα! Ο δικός του ρόλος είναι να στηρίξει μόνο την απόφαση σου. Τέλος, μπες σε ομαδουλες να βρεις κι άλλες εγκύους να μοιράζεστε τα άγχη σας και που ξέρεις; Ίσως βρεις κάποια φίλη να βγαίνετε 😊
    • Με το καλό τη Δευτέρα! Εύχομαι να είναι κορίτσι γιατί έχεις ήδη 3 άντρες μέσα στο σπίτι, φτάνει 🤣 Τι ώρα έχεις την αυχενική; ΠΗΤ πότε έχεις;
    • Καλέ γιατί προδικάζεις; Εμένα πάντα 3 μέρες μετά την αναμενόμενη περίοδο ξεκινάω να έχω αχνά τεστ πρώιμης ανίχνευσης φυσικά.  Επίσης αφού ξέρεις ότι η συνταγή απαιτεί ταξιδάκι τι κάθεσαι; Για ξεκίνα να το οργανώνεις 😉
    • Ετοιμάσου για δίδυμα φίλη! Ελπίζω να έχετε κάνει τα οικονομικά σας κουμάντα 😜
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...