Μετάβαση σε περιεχόμενο

Έντερο-πρωκτικό συρίγγιο


Recommended Posts

Είναι λίγο άσχετο με το forum μας αλλά θέλω τη γνώμη σας γιατί θα μου σπάσουν τα νεύρα!!!

Εμφανίστηκε στη μαμά μου συρίγγιο στο έντερο (δεν ήξερα τι είναι μέχρι που έκανα μια έρευνα στο google) και πρέπει να κάνει επέμβαση. Επειδή ο γιατρός που την παρακολουθεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο τη στέλνει σε έναν (και καλά...) ειδικό γιατρό, ο οποίος είναι μόνο σε ένα μεγάλο ιδιωτικό και ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ, ήθελα να μου πείτε αν ξέρετε κάτι για αυτό το θέμα.

Έχω νευριάσει πολύ γιατί κάτι μου βρωμάει εδώ... Και η μάνα μου είναι απερίγραπτη! Έχει φοβηθεί και θα πάει να σκάσει κανένα 10χίλιαρο για πλάκα...

Για πείτε όσες γνωρίζετε ρε κορίτσια!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Δεν υπάρχει αιτία για το συγκεκριμένο είδος συρίγγιου. Απλά εμφανίζεται... Είναι σαν απόστημα το εντέρου και εμφανίζεται από κάτω...... :unsure:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γεια σου ioannouli τι κανεις? :kiss:

Τετοιο ειχε η θεια μου απο αιμορροιδες το επαθε.Επειδη φοβηθηκε να το χειρουργησει,της δωσανε αντιβιωση και περασε.

Δηλαδη δεν την ενοχλει,δεν εξαφανιστηκε.Γιατι δεν παει σε νοσοκομειο η μαμα σου να δει τι θα της πουν?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλά είμαι Υβόννη μου! Τα νεύρα μου έχω με αυτή την κατάσταση!

Πριν 10 ημέρες είχε πάει στο νοσοκομείο και της έκαναν μία ψιλοεπέμβαση και της το καθάρισαν. Της έδωσαν αντιβίωση αλλά αυτό δεν κλείνει γιατί είναι μεγάλο σε μήκος και χρειάζεται οπωσδήποτε χειρουργείο.

Η γκαντεμιά η μεγάλη είναι ότι αύριο γυρίζω στη δουλειά και γίνεται πανικός για το ποιος θα κρατάει το παιδί όταν θα είναι στο νοσοκομείο κτλ.

Χαμός...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κοιτα αυτα παιρνουν καιρο για να κλεισουν.Οπως και ναχει καλυτερα να παρει μια δευτερη γνωμη απο νοσοκομειακο γιατρο παρα να μπλεξει με τα ιδιωτικα οπου ξερουμε τι ''παιχνιδια''παιζονται.

Παντως δεν ειναι κατι σοβαρο μην ανησυχεις,αντιμετωπιζεται.

Απορω μονο που ο γιατρος του νοσοκομειου την παρεπεμψε σε ιδιωτικο :blink:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΥΓΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΣΥΡΙΓΓΙΟ ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ "ΤΡΥΠΑ" ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΡΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1,5 ΜΗΝΑ

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Το συρίγγιο είναι ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ δυο επιθηλιωμένων επιφανειών του οργανισμού. Συρίγγια μπορούν να δημιουργηθούν σε πολλά σημεία του οργανισμού. Τα περιεδρικά συρίγγια εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Διαμέσου των περιεδρικών συριγγίων υπάρχει μια ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ του αυλού του πρωκτού και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

[Επεξεργασία] Αιτιολογία

Τα περιεδρικά συρίγγια στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. Οι αδένες αυτοί εκβάλλουν στην οδοντωτή γραμμή, στο όριο μεταξύ του πλακώδους και του κυλινδρικού επιθηλίου στον αυλό του πρωκτού. Η απόφραξη των αδένων αυτών προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση των αδένων και τελικά δημιουργία αποστήματος. Το απόστημα που εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα του πρωκτού. Η αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος ή η χειρουργική παροχέτευση του έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόνωση της φλεγμονής αλλά η επικοινωνία με το έντερο παραμένει. Η τομή μπορεί να επουλωθεί ή να παραμείνει μία μικρή οπή από την οποία κατά καιρούς ρέει πυώδες υγρό. Εάν η τομή επουλωθεί και παραμείνει η επικοινωνία με το έντερο, το απόστημα μπορεί να εμφανισθεί ξανά (υποτροπή του αποστήματος). Άλλες αιτίες περιεδρικών αποστημάτων είναι η ιδρωταδενίτιδα, η είσφρυση τριχών, απλοί δοθιήνες του περιπρωκτικού δέρματος, η φυματίωση και άλλα.

[Επεξεργασία] Διάγνωση

Απεικόνιση περιεδρικού συριγγίου και πρωκτικού στομίου στο ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα

Απεικόνιση εν τω βαθει περιεδρικού αποστήματος στο ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα

Η διάγνωση των περιεδρικών αποστημάτων γίνεται εφικτή στις περισσότερες περιπτώσεις με το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Η ύπαρξη σκληρής επώδυνης και ερυθράς μάζας στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό θέτει την διάγνωση. Πολλές φορές όμως τα αποστήματα εντοπίζονται βαθιά, προκαλούν μόνο πυρετό και δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν. Στις περιπτώσεις αυτές το ενδοπρωκτικό ή το ενδοορθικό υπερηχογράφημα βάζει την διάγνωση και παρέχει σαφείς ανατομικές λεπτομέρειες ώστε να είναι εύκολη η χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος.

Το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο χαρτογράφησης των περιεδρικών συριγγίων. Ανευρίσκεται το εσωτερικό στόμιο του συριγγίου που αποτελεί και την παθογόνο αιτία του, οι πιθανές διακλαδώσεις και αποστηματικές κοιλότητες και επιπλέον η έκταση της συμμετοχής των περιπρωκτικών σφιγκτήρων. Επίσης γίνεται διάγνωση και επικίνδυνων τραυματισμών του έξω σφιγκτήρα σε προηγούμενες εγχειρήσεις. Η διείσδυση των συριγγίων σε μεγάλο τμήμα του εξωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα αποτελεί και την κυριότερη αιτία αποτυχίας της θεραπείας ή της μετεγχειρητικής εμφάνισης της ακράτειας στα αέρια ή στα κόπρανα. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και η συριγγογραφία για την ανεύρεση του εσωτερικού στομίου. Τώρα όμως η μέθοδος αυτή έχει καταργηθεί. Η μαγνητική τομογραφία προσφέρει αρκετές πληροφορίες, όμως το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα, ειδικά εάν εκτελεσθεί από ειδικευμένο χειρουργό είναι περισσότερο λεπτομερές στην απεικόνιση της ανατομίας της περιπρωκτικής φλεγμονής.

[Επεξεργασία] Θεραπεία

Η θεραπεία των περιεδρικών αποστημάτων είναι η χειρουργική παροχέτευση. Η συντηρητική αντιμετώπιση των αποστημάτων με αντιβιοτικό δεν ενδείκνυται. Με την παροχέτευση του πύου, μειώνεται η φλεγμονή και βελτιώνονται τα συμπτώματα που πόνου και του πυρετού. Όμως πολύ συχνά παραμένει η γενεσιουργός αιτία του αποστήματος, που είναι το εσωτερικό στόμιο προς τον πρωκτό. Τότε, παρά την φαινομενική ίαση, παραμένει ένα δερματικό στόμιο από το οποίο ρέει πύον ή μετά την πλήρη επούλωση, το απόστημα υποτροπιάζει μετά κάποιο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό ορισμένοι συγγραφείς προτείνουν την ταυτόχρονη θεραπεία του αποστήματος και του εσωτερικού στομίου, μετά από υπερηχοτομογραφική διερεύνηση και βέβαια όταν αυτό είναι εφικτό.

Εάν παραμείνει το δερματικό στόμιο ή εμφανίζεται πάλιν το απόστημα, τότε πρόκειται για περιεδρικό συρίγγιο. Είναι απαραίτητη η κατάλληλη διερεύνηση (συνήθως με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα). Ανευρίσκεται το πρωκτικό στόμιο και οι διακλαδώσεις του συριγγίου. Όμως το κρισιμότερο στοιχείο είναι το ύψος του συριγγώδους πόρου, όπως αυτό ανευρίσκεται με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Εάν ο πόρος συμπεριλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, τότε η θεραπεία του συριγγίου παύει να είναι απλή και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Η θεραπεία ενός χαμηλού περιεδρικού συριγγίου είναι απλή. Με την βοήθεια μιάς μήλης γίνεται διάνοιξη, δηλαδή το τούνελ που αποτελεί το συρίγγιο μετατρέπεται σε αυλάκι. Αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε υψηλά συρίγγια (δηλαδή αυτά που περιλαμβάνουν σημαντικό τμήμα του έξω σφιγκτήρα). Στα συρίγγια αυτά από παλιά εφαρμοζόταν η μέθοδος του Ιπποκράτη (περιβρογχισμός με ένα ράμμα-seton και σύσφιγξη). Υπάρχουν διάφορες μετατροπές της μεθόδου αυτής. Πρόσφατα έχουν επινοηθεί άλλες μέθοδοι όπως αυτή του βλεννογονικού κρημνού ή η τοποθέτηση κόλλας ή κολλαγόνου ιστού εντός του συριγγώδους πόρου.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

τη Κόκκυγας

Τι είναι η κύστη κόκκυγας?

Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται ανάμεσα στους γλουτούς στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά). Η ακριβή αιτία της κύστες είναι αμφιλεγόμενη. Μπορεί να είναι εκ γενετής και απλά ενεργοποιείται και εμφανίζεται στην διάρκεια της ζωής, η επίκτητη συνήθως λόγω εισόδου των τριχών κάτω από το δέρμα, γύρω από τις οποίες ο οργανισμός δημιουργεί μια κύστη με σκοπό να τις απομονώσει.

Πώς εκδηλώνεται η πάθηση?

Η κύστη μπορεί να παραμένει για πολλά χρονιά χωρίς ιδιαιτέρα ενοχλήματα ( λίγος πόνος στην περιοχή όταν ο ασθενής κάθεται σε σκληρό κάθισμα ).

Έντονα ενοχλήματα εμφανίζονται συνήθως όταν μολυνθεί :

Στην οξεία φάση η κύστη μετατρέπεται σε απόστημα (συλλογή από πύον) και ο ασθενής νιώθει –πόνο, Πρήξιμο, ερυθρότητα και πυρετό.

Στην χρόνια φράση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο ( ένα καναλάκι που ξεκινά από την κύστη και τελειώνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα πάνω η κοντά στην κύστη),όσο είναι ανοιχτό το συρίγγιο, η κύστη αδειάζει και ο ασθενής νιώθει ελάχιστα ενοχλήματα ( φαγούρα και λερώνεται από το πύον που βγαίνει από την κύστη μέσω συριγγίου). Αν φράξει το συρίγγιο, τότε το πύον μαζεύεται στην κύστη και μετατρέπεται ξανά σε απόστημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση?

Στην οξεία φάση (απόστημα) απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός.

Αν χειρουργικά αφαιρεθεί και η κύστη μαζί με το πύον, τότε η κύστη αφήνεται ανοιχτή και γίνονται τακτικές αλλαγές μέχρι να κλείσει. Για να κλείσει οριστικά μπορεί να χρειαστούν αλλαγές για τουλάχιστον δυο μήνες.

Αν δεν αφαιρεθεί με την διάνοιξη, μετατρέπεται στην χρόνια φάση (συρίγγιο) τότε αφαιρείται σε δεύτερο χρόνο, και μπορεί να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό, τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.

Η αφαίρεση της κύστης γίνεται με νυστέρι η με το LASER (προτιμάται) και του χειρουργικό τραύμα μπορεί :

1. Να μείνει ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει αρκετές αλλαγές (ενάμισι έως δυο μήνες) μέχρι να κλείσει το τραύμα.

2. Να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό (κλειστή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει δυο αλλαγές και στην δέκατη ημέρα αφαιρούνται τα ράμματα και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.

Εδώ και είκοσι χρόνια εφαρμόζω την κλειστή μέθοδο με άριστα αποτελέσματα. Την θεωρώ ασφαλή και ο ασθενής δεν παιδεύεται με αλλαγές και πόνους.

Η αποτυχία της επέμβασης ( να εμφανιστεί ξανά η κύστη) οφείλεται κυρίως στην ατελή αφαίρεση της κύστης και όχι στην μέθοδο που χρησιμοποιεί ο χειρουργός.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τί είναι το περιεδρικό απόστημα;

Κάθε συλλογή (συγκέντρωση) πύου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ονομάζεται περιεδρικό απόστημα. Η φλεγμονή πιο συχνά αρχίζει από κάποιο αδένα του βλενογόνου του πρωκτού και μεγαλώνοντας φτάνει μέχρι το δέρμα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος; Πώς θεραπεύεται;

Κυριαρχούν η ορατή, ερυθρή διόγκωση στην περιοχή του αποστήματος, ο πυρετός και ο πόνος. Όσο εξελίσσεται το απόστημα επεκτείνεται στους γύρω μυικούς ιστούς, μεγενθύνεται και ο ασθενής δυσκολεύεται να καθήσει. Πρόκειται για ΑΜΙΓΩΣ χειρουργική πάθηση. Θεραπευτικά, διανοίγεται και παροχετεύεται το απόστημα, χορηγώντας ταυτόχρονα αντιβιοτικό στον ασθενή.

Τί είναι το περιεδρικό συρίγγιο και πώς θεραπεύεται;

Πρόκειται για τη χρόνια φάση της περιεδρικής λοίμωξης. Έτσι τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν τη φυσική συνέχεια και εξέλιξη των αντίστοιχων αποστημάτων. Εμφανίζεται λοιπόν μια μικρή οπή (τρύπα) στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικό στόμιο), η οποία πυορροεί. ("στάζει" δηλαδή πύον). Η οπή αυτή επικοινωνεί μέσω ενός πόρου (συριγγώδης πόρος) με το έσω στόμιο, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του πρωκτού. Ο συριγγώδης πόρος ΔΕΝ επουλώνεται γιατί επενδύεται από επιθήλιο. Με τον τρόπο αυτό το συρίγγιο κατά καιρούς "μαζεύει" πύον και γίνεται απόστημα το οποίο "αδειάζει" αυτόματα μέσω του έξω στομίου του. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και ο ασθενής "ταλαιπωρείται" αν δεν χειρουργηθεί. Η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση είναι η ανεύρεση και των δύο στομίων (έσω και έξω) και η αφαίρεση του συριγγίου με ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον συριγγώδη πόρο. Η συχνή υποτροπή του συριγγίου οφείλεται κυρίως στην μη ανεύρεση του έσω στομίου και στην μη ολοκληρωτική αφαίρεση του πόρου.

Τί είναι η ραγάδα, ποιά τα συμπτώματά της και πώς

αντιμετωπίζεται;

Πρόκειται για μια επιμήκη και επώδυνη "σχισμή" στην

περιοχή του πρωκτού. Οφείλεται σε τραυματισμό του

δέρματος του πρωκτού από τη δίοδο σκληρών κοπράνων

(χρόνια δυσκοιλιότητα), ο οποίος συνδυάζεται με υπερτονία

(υπερλειτουργία) του σφιγκτήρα του πρωκτού. Επίσης

εμφανίζεται ως επακόλουθο θρόμβωσης ή εξέλκωσης

κάποιας αιμορροΐδας ή ως αποτέλεσμα χρόνιου κνησμού του

δακτυλίου. Κύριο σύμπτωμά της είναι ο έντονος πόνος στον

πρωκτό (σαν "κάψιμο", "σχίσιμο", "κόψιμο") αμέσως μετά

την κένωση που διαρκεί ποικίλο χρονικό διάστημα. Μπορεί

επίσης να παρατηρηθεί μικρή αιμορραγία, κνησμός ή πυώδης

έκκριση. Η διάγνωση τίθεται με την επισκόπηση, την

δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση. Η θεραπεία

συνίσταται σε αντιμετώπιση:

1. της δυσκοιλιότητας (φυτικές ίνες, ήπιο καθαρτικό)

2. του πόνου και της υπερτονίας του σφιγκτήρα, με χορήγηση παυσιπόνων και αλοιφών με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη.

Σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας ενδείκνυται η

χειρουργική αντιμετώπιση.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εριεδρικό απόστημα - Περιεδρικό συρίγγιο.

Τι είναι το απόστημα?

Απόστημα είναι μια μολυσμένη κοιλότητα γεμάτη πύον. Μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος . Όταν βρίσκεται γύρο από το πρωκτό, ονομάζεται περιεδρικό απόστημα.

Πώς δημιουργείται το περιεδρικό απόστημα?Συνήθως ξεκινάει από φλεγμονή ενός σημείου( κρύπτη) που βρίσκεται μέσα στο βλεννογόνο του πρωκτού (οδοντωτή γραμμή) και επεκτείνεται προς τα έξω φθάνοντας μέχρι το δέρμα. Στην αρχή προκαλώντας μια διάχυτη φλεγμονή. Αν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως και αποτελεσματικά, οργανώνεται και μετατρέπεται σε απόστημα.

Τι συμπτώματα προκαλεί το περιεδρικό απόστημα?

Στην αρχή προκαλεί έναν ήπιο και ανεξήγητο πόνο που σταδιακά με την πάροδο το χρόνο αυξάνεται, ερυθρότητα της περιοχής και πυρετό.

Πώς θεραπεύεται?

Κανόνας: Δεν περιμένουμε να ωριμάσει το περιεδρικό απόστημα.

Η έγκαιρη διάνοιξη και ο καλός χειρουργικός καθαρισμός του αποστήματος σε συνδυασμό με την κατάλληλη αντιβίωση, μπορούν να θεραπεύσουν οριστικά σε ένα ποσοστό το απόστημα.

Δυστυχώς, όμως, σε ένα μεγάλο ποσοστό, το απόστημα χρονίζει και μετατρέπεται σε περιεδρικό συρίγγιο.

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο?

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτού με το δέρμα διαμέσου καναλιού (πόρος) που έχει δυο ανοίγματα (στόμια). Το ένα στόμιο βρίσκεται μέσα στο πρωκτό (έσω στόμιο) από όπου τροφοδοτείται το απόστημα και ένα στόμιο στο δέρμα γύρο από το πρωκτό (έξω στόμιο), από όπου αδειάζει το απόστημα.

Ποιες είναι η παθήσεις που προκαλούν περιεδρικό συρίγγιο?

1) Το περιεδρικό απόστημα που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και αποτελεσματικά (η ποιο συχνή αιτία)

2) Η φυματίωση του εντέρου

3) Ο καρκίνος του πρωκτού

4) Οι φλεγμονώδες παθήσεις του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του crohn).

Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου?

Η ροή πύου η και τρήματα κοπράνων από το έξω στόμιο, είναι η ποιο συνηθισμένη εκδήλωση το συριγγίου, αυτά ερεθίζουν το δέρμα γύρο από τον πρωκτό προκαλώντας φαγούρα.

Πόνος εμφανίζεται όταν φράζει το έξω στόμιο μετατρέποντας ξανά το συρίγγιο σε απόστημα.

Πώς θεραπεύεται το περιεδρικό συρίγγιο ?

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι αμιγώς χειρουργική πάθηση. Δεν θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Η ανεύρεση της πορείας του συριγγίου και του έσω στομίου είναι το πρώτο και το ποιο σημαντικό χρόνο της επέμβασης. Μετά την ανεύρεση τους, η χειρουργική διάνοιξη κατά μήκος του συριγγώδους πόρου είναι το μόνο που χρειάζεται στις περισσότερες φορές.

Μπορεί να εμφανιστεί ξανά το συρίγγιο?

Η υποτροπή του συριγγίου είναι πιθανή και οφείλεται συνήθως στην μη ανεύρεση του έσω στομίου.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

Αναίμακτη και ανώδυνη αντιμετώπιση αιμορροΐδων

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μια κοινωνική μάστιγα. Πάνω από 60% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από αιμορροΐδες.

Συμπτώματα

Ο ασθενής αισθάνεται στην περιοχή του πρωκτού ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα : πόνο, πρήξιμο, έντονο ερεθισμό (φαγούρα), αιμορραγία.

Υπάρχουν παθήσεις που έχουν τα ίδια συμπτώματα με αυτά τής αιμοροιδοπάθειας, μερικές από αυτές είναι πολύ σοβαρές : ραγάδες του πρωκτού, συρίγγια, αποστήματα, καρκίνος του πρωκτού.

Είναι συνεπώς απαραίτητη και αναγκαία η κλινική εξέταση από τον γιατρό ώστε να γίνει εγκαίρως η ακριβής διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση.

Διάφορες χειρουργικές τεχνικές υπάρχουν και εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Τα τελευταία χρόνια όλο και ποιο απλές και μοντέρνες τεχνικές εφαρμόζονται, με σκοπό την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Αυτές οι τεχνικές χαρακτηρίζονται από:

1)πολύ καλό αποτέλεσμα.

2)Αναίμακτες.

3)Ανώδυνες.

4)Παραμονή μόνο λίγων ωρών στο νοσοκομείο.

5)Γρήγορη ανάρρωση.

6)Γρήγορη επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα.

Οι ποιο συνηθισμένες επεμβάσεις είναι:

1)Μέθοδος Peter Lord (Διαστολή του πρωκτικού δακτυλίου): Η υπερτονία των σφιγκτήρων του πρωκτού και του κατωτέρου ορθού είναι η πρωτοπαθής αιτία των αιμορροΐδων. Η διαστολή του δακτυλίου αντιμετωπίζει την αιτία των αιμορροΐδων και καταργεί την υπερτονία και το σπασμό των σφιγκτήρων.. Η χειρουργική επέμβαση είναι απλή, διαρκεί λίγα λεπτά και είναι θεραπευτική. Ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν σπίτι του και την επόμενη ημέρα στην δουλειά του. Είναι η μοναδική τεχνική που αντιμετωπίζει και θεραπεύει του μηχανισμού και του αίτιο των αιμορροΐδων.

2)Τεχνική LONGO: με ελάχιστο έως καθ’ όλο πόνο, νοσηλεία 24ωρο και γρήγορη ανάρρωση. Ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία σε 2-3 ημέρες. Μια τεχνική που χρησιμοποιεί ειδικό εργαλείο (συρραπτικό).

3)Μεθοδος HAL Απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την βοήθεια υπερηχογραφικού μηχανισμού μέσω ειδικού πρωκτοσκοπίου. είναι μια απλή, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο. Ωστόσο, συγκριτικές μελέτες με άλλες συμβατικές θεραπείες είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της μεθόδου.

4) Ενδοσκοπική απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber band ligation) : χρησιμοποιεί εργαλείο που τοποθετεί ελαστικό δακτύλιο στη βάση της αιμορροΐδας προκαλώντας περίσφιξη νέκρωση και πτώση της αιμορροΐδας. Εφαρμόζεται σε αιμορροϊδοπάθεια 1ου – 2ου βαθμού. Ο ασθενής φεύγει αμέσως και επιστρέφει την επόμενη ημέρα στην εργασία του.

Η τελική απόφαση για ποια τεχνική θα εφαρμοσθεί την παίρνει ο χειρουργός σας μετά από την εξέταση και την αξιολόγηση της πάθησης

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

* Κεντρική Σελίδα

* Βιογραφικό

* Χειρουργικές Επεμβάσεις

* Συχνές Ερωτήσεις

* Ενδιαφέροντα Links

* Επικοινωνία

Χειρουργικές Επεμβάσεις

Αιμορροΐδοπάθεια, Ραγάδα δακτυλίου, Περιεδρικό απόστημα, Περιεδρικό συρίγγιο

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν απ' αυτές.

Επιδημιολογικά, παρουσιάζει παγκόσμια διάδοση και ο ένας στους πέντε, ή, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους.

Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νοιώθει άβολα να συζητήσει ή και να ενδιαφερθεί σοβαρά ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και, κάποιες φορές, με ελλιπή θεραπεία. Επίσης, κάθε ενόχλημα στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται σε «αιμορροϊδες». 'Aλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στο γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροϊδες. Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από το μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην εμμονή των συμπτωμάτων μετά την εγχείρηση για αιμορροϊδες.

Η διάγνωση της αιμορροϊδικής νόσου τίθεται από τον ειδικό ιατρό και όχι από τον ίδιο τον ασθενή ή κάποιον γνωστό του. Έτσι μόνο η θεραπεία των αιμορροΐδων μπορεί να είναι αποτελεσματική και να έχει ο ασθενής την δυνατότητα να απαλλαχθεί από το χρόνιο αυτό βασανιστικό πρόβλημα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Επίσης κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση. Το τελευταίο τμήμα του εντέρου, πάνω από τον πρωκτό, ονομάζεται ορθό, και παίζει το ρόλο αποθήκης των κοπράνων, πριν αυτά αποβληθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, με τη λειτουργία της αφόδευσης. Τότε χαλαρώνει ο σφιγκτήρας του πρωκτού και η κάθοδος των κοπράνων προς τα έξω είναι πλέον εφικτή. Φυσιολογικά το αιμορροϊδικό πλέγμα είναι γεμάτο με αίμα. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροϊδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.

Θρομβωμένη αιμορροΐδα

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση των αιμορροΐδων, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

Τα αίτια

Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται. Η δυσκοιλιότητα είναι η κυριότερη. Στις κοινωνίες με το λεγόμενο «δυτικό» τρόπο ζωής ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η ελαττωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλει στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση. Η διατροφή αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα. Οι αιμορροίδες είναι σπάνια πάθηση στην Αφρικανική ήπειρο. Όταν όμως μετανάστες από την Αφρική στις Η.Π.Α. διατραφούν όπως και οι Αμερικανοί, αυξάνεται και σε αυτούς η συχνότητα εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας και σε αυτούς.

'Aλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στην έξαρση των αιμορροΐδων είναι η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα, η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας, ακόμα και η κληρονομική προδιάθεση. Πάντως η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια στην αφόδευση και η μεγάλη διάρκειά της αποτελούν τους σοβαρότερους επιβαρυντικούς παράγοντες. Η υψηλότερη συχνότητα αιμορροϊδων εμφανίζεται μεταξύ των 40 και 50 ετών. Οι γυναίκες, μάλιστα, εμφανίζουν σπανιότερα αιμορροϊδες συγκριτικά με τους άντρες.

Τα συμπτώματα

* Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου

* Αιμορραγία

* Έκκριση βλέννης

* Τοπικός ερεθισμός

* Κνησμός

* Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση

* Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό.

Η διάγνωση

Ο γιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο).

Θεραπεία

Οι αιμορροϊδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς: 1ου βαθμού είναι αιμορροϊδες που δεν είναι εμφανείς από έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση, 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροίδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική.

Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αρκεί να σκεφθούμε ότι ένα μήλο έχει μόνο 3 γραμμάρια ίνας, μία τομάτα μόνο δύο. Παρόλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή ινών. Η κατανάλωση δημητριακών γίνεται έτσι απαραίτητη: μία κούπα All Bran περιέχει 27 γραμμάρια ίνας. Υπάρχουν βέβαια ειδικοί κατάλογοι περιεχομένου των διαφόρων τροφών σε ίνες που κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί από ειδικούς ιατρούς ή φαρμακεία. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας δεν είναι τόσο καλή συνήθεια.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Αν περνούν πάνω από δύο ημέρες χωρίς αφόδευση ή αν χρειάζονται πάνω από 5 λεπτά μέχρι την δίοδο των κοπράνων η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη. Προσοχή, όχι καθαρκτικά φάρμακα που είναι ερεθιστικά και πρέπει να δίνονται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών βοηθά, αλλά μόνο παροδικά! Η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας, που μπορεί να είναι πιο βασανιστική και δυσίατη από τις ίδιες τις αιμορροϊδες.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.

Μια από τις παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η διαστολή του πρωκτού με την τοποθέτηση 6-8 δακτύλων του χειρουργού και τον ασθενή υπό νάρκωση (τεχνική Lord). Λόγω του σοβαρού κινδύνου ακράτειας και των συχνών υποτροπών της νόσου, η μέθοδος αυτή έχει καταδικαστεί ως ακατάλληλη και επικίνδυνη από τους περισσότερους ειδικούς χειρουργούς του ορθοπρωκτικού σωλήνα.

Μια πλειάδα επεμβατικών τεχνικών έχουν εφαρμοστεί και έχουν προσφέρει βοήθεια στη χειρουργική επίλυση του προβλήματος της αιμορροϊδοπάθειας. Η σκληροθεραπεία, οι ελαστικοί δακτύλιοι (τεχνική Baron), η φωτοπηξία, η «ανοικτή» αιμορροϊδεκτομή (τεχνική Milligan- Morgan) της Βρεττανικής σχολής, η «κλειστή» τεχνική (Ferguson) της Αμερικάνικής σχολής, η χρήση συρραπτικού μηχανήματος (τεχνική Longo) είναι ονομαστικά κάποιες από αυτές. Το υπαρκτό ενδεχόμενο υποτροπής, τα, έστω, και μικρά ποσοστά αποτυχίας, αλλά και επιπλοκών, ο, πολλές φορές, έντονος μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος είναι και η κύρια αιτία καθυστέρησης και πηγή αποθάρρυνσης για αναζήτηση χειρουργικής βοήθειας από το φοβισμένο ασθενή, καθώς και η πληρέστερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της αιμορροϊδικής νόσου από τους σύγχρονους χειρουργούς οδήγησαν στην ανάπτυξη μοντέρνων, λιγότερο ακρωτηριαστικών και περισσότερο αναίμακτων μεθόδων για την οριστική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων. Η γνώση της ανατομίας των αιμορροϊδικών αγγείων, η άμεση σχέση της αιματικής ροής με τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων και η έντονη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπερήχων τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσφεραν τη βάση για την ανάπτυξη της πρωτοποριακής μεθόδου THD.

Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (THD) είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροΪδων.

Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και, έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροϊδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή με άλλο εργαλείο κοπής (π.χ. laser). H χρήση γενικής αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη.

Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροϊδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγούσων αιμορροϊδων η μέθοδος THD ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα. Η μέθοδος THD έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς.

Η μέθοδος TΗD

Αν και η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας έχει δυσφημιστεί σαν πολύ επώδυνη για τον ασθενή, η προσεκτική εφαρμογή νέων μεθόδων από εξειδικευμένο χειρουργό, προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή και, το πιο σημαντικό, χωρίς τη βασανιστική παρουσία των αιμορροϊδων.

Ραγάδα δακτυλίου

Είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού. Σπανιότερα οφείλεται σε κακή επούλωση εχγειρητικών τραυμάτων ή σε τραυματισμούς της περιοχής.

Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία.

Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές συχνά αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι ευχερής, σύντομη και αποτελεσματική.

Η χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπιση της ραγάδας. Εκτός από τον καθαρισμό της ραγάδας, συχνά γίνεται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής.

Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Περιεδρικό απόστημα

Αποτελεί την οξεία φάση μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης, η χρόνια φάση της οποίας είναι το περιεδρικό συρίγγιο. Εκδηλώνεται με πόνο και πυρετό, καθώς και με συλλογή πύου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, ενώ είναι αποτέλεσμα μικροβιακής φλεγμονής της περιπρωκτικής περιοχής. Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στην έγκαιρη διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του διά της συντομότερης οδού.

Εάν δε γίνει η σωστή χειρουργική παροχέτευση, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο υποτροπής του αποστήματος ή δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου.

Περιεδρικό συρίγγιο

Εάν δεν αντιμετωπιστεί το περιεδρικό απόστημα, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας συριγγίου.

Περιεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (εσωτερικό στόμιο) και του δέρματος, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο (δερματικό στόμιο). Δευτεροπαθώς παρατηρούνται κνησμός του δακτυλίου ή και δερματικές αλλοιώσεις οφειλόμενες στην πυώδη έκκριση.

Η θεραπεία του συριγγίου είναι πάντοτε χειρουργική. Βασικές αρχές της θεραπείας αποτελούν:

1. Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.

2. Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του σε όλο το μήκος του.

3. Η όσο το δυνατόν μικρότερη τομή των σφιγκτήρων.

Με τη χρήση laser και τεχνολογία RF είναι δυνατή η εκτομή του συριγγίου με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα ενώ ο πόνος είναι ελάχιστος και την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΥΓΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΣΥΡΙΓΓΙΟ ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ "ΤΡΥΠΑ" ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΡΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1,5 ΜΗΝΑ

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...