Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Thn kalhspera mou se ola ta melh!! Xronia polla me

ygeia kai agaph gia olous mas!!!

Koritsia vrika ayto to arthro gia ta mikrokymata kai

skeftika na to valw na to deite! Einai endiaferon.An kai

akoma den exw pistei gia thn asfaleia tous!

Φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό γρήγορα, οικονομικά και με ασφάλεια, αλλά δεν μαγειρεύει το φαγητό μας όπως οι κανονικοί φούρνοι και δεν το κάνει να παίρνει χρώμα. Πρέπει να ξέρουμε ορισμένα πράγματα λοιπόν για αυτόν, ώστε να μάθουμε πως και πότε είναι καλό να τον χρησιμοποιούμε.

Από την Φουντουκίτσα

Τι είναι τα μικροκύματα

Μικροκύματα λέγονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βρίσκονται μέσα σε μια ειδική συχνότητα. Είναι όμοια με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του ραδιοφώνου, του φωτός και της θερμότητας. Τα μικροκύματα παράγονται από τον ηλεκτρισμό που περνά μέσα από μια ειδική λυχνία η οποία λέγεται μάγνετρον.

Πως δουλεύει ένας φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος αυτός χρησιμοποιεί μικροκύματα των 2450 μέγαχερτζ (2.450.000.000 κύκλους δόνησης ανά δευτερόλεπτο). Όταν η ενέργεια μικροκυμάτων έλθει σε επαφή με ένα υλικό, τότε οπωσδήποτε θα συμβεί ένα από τα πιο κάτω φαινόμενα ή και ένας συνδυασμός όλων αυτών:

* Μπορεί να αντανακλάται.

* Μπορεί να μεταδίδεται.

* Μπορεί να απορροφάται.

Όταν το μικροκύμα απορροφάται τότε η ενέργεια του μετατρέπεται σε θερμότητα. Η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο φούρνο μικροκυμάτων και στον απλό φούρνο, είναι ότι δεν υπάρχει μία κατευθείαν εφαρμογή του ηλεκτρικού ρεύματος στο φαγητό. Στο παραδοσιακό μαγείρεμα η ενέργεια της θερμότητας απορροφάτε από το φαγητό, γι`αυτό και αργεί να ψηθεί. Τα μικροκύματα όμως περνάνε μέσα από το φαγητό και δημιουργούν μόρια νερού που εξατμίζονται με μεγάλη ταχύτητα. Η τριβή αυτή παράγει τη μεγάλη θερμότητα που ψήνει το φαγητό.

Το μικροκύμα είναι άοσμο και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει το άρωμα που βγαίνει από το φαγητό που ψήνεται. Το φαγητό που ψήνεται σ` αυτό το είδος του φούρνου είναι ασφαλώς καλύτερο και χάνει όσο το δυνατόν λιγότερες βιταμίνες.

Τα πλεονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων

* Το φαγητό ψήνεται σε ελάχιστο χρόνο

* Δεν καίγεται

* Μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σε κατσαρόλα από γυαλί, πορσελάνη ή ακόμα και σε πλαστικό.

* Ποτέ δεν χάνει την αρχική του μορφή, το άρωμα και τις θρεπτικές του αξίες.

* Σκοτώνονται όλα τα μικρόβια.

* Δεν καίει τόσο ρεύμα όσο καίει ένας απλός φούρνος που πρέπει να έχει προθερμανθεί προτού ψήσουμε κάτι.

* Ο φούρνος μικροκυμάτων όλη τη θερμότητα που παράγει τη διοχετεύει μέσα στο φαγητό και έτσι η κουζίνα δεν αλλάζει θερμοκρασία.

Τα μειονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων

* Το φαγητό δεν αλλάζει χρώμα, δεν μπορεί δηλαδή να “καφετίσει” από πάνω. Σε ένα βαθμό, αυτό λύνεται με τη χρήση του γκριλ που έχουν μερικοί φούρνοι μικροκυμάτων.

* Υπάρχει ο αντίλογος που λέει πως τα μικροκύματα δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας και πως το φαγητό που μαγειρεύεται σε φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ασφαλές. Όμως δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Η χημική σύσταση των φαγητών δεν αλλοιώνεται, το μαγειρεμένο φαγητό δεν περιέχει καμία ακτινοβολία και φυσικά τα μικροκύματα δεν είναι ραδιενεργά.

* Το φαγητό δεν έχει παντού την ίδια θερμοκρασία. Κάτι που εξωτερικά θα μας φανεί κρύο, εσωτερικά μπορεί να καίει. Έτσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκαύματος και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επίσης καλό θα είναι να ανακατεύουμε το φαγητό μας συχνά.

Σκεύη που μπορείτε να χρησιμοποιείστε:

* Πιάτα από πορσελάνη, αλλά χωρίς κανένα μεταλλικό σχέδιο στην άκρη.

* Όλα τα χάρτινα σκεύη, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. ( Δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα).

* Στα περισσότερα από τα είδη των πλαστικών μπορείτε να ζεστάνετε το φαγητό, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. (Δεν είναι και αυτά κατάλληλα για μαγείρεμα)

* Όλα τα πυρέξ θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για το μαγείρεμα.

* Οι σακούλες μαγειρέματος είναι ιδανικές. Στην άκρη τις δένετε με κλωστή, ποτέ όμως με σύρμα. Ανοίγετε πάντοτε μια μικρή τρύπα στη σακούλα, ώστε να φεύγουν οι ατμοί.

Σκεύη που δεν πρέπει να βαλουμε μέσα στο φούρνο:

Ποτέ μη βάλετε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων σκεύη από μέταλλο ή αυτά που έχουν κάποιο μεταλλικό σχέδιο γιατί τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο, οπότε ο φούρνος σας μπορεί να χαλάσει ή και να εκραγεί. Επίσης μη χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο ή κούπες που έχετε κολλήσει το χεράκι τους με κόλλα.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

* Ποτέ δεν ανάβουμε το φούρνο μας όταν είναι άδειος, γιατί τότε η ενέργεια του μικροκύματος μπορεί να καταστρέψει το μάγνετρον.

* Μη χρησιμοποιείτε σκεύη μεταλλικά γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως μπορεί να μας χαλάσει ο φούρνος ή ακόμα και να εκραγεί.

* Δεν ανάβουμε το φούρνο όταν η πόρτα του είναι χαλασμένη ή βρώμικη γιατί τότε η ενέργεια των μικροκυμάτων φεύγει. Αν πάλι η πόρτα έχει πάθει μια οποιαδήποτε ζημιά τότε ο κατασκευαστής της μπορεί να μας την αντικαταστήσει.

* Όταν έχουμε το φούρνο αναμμένο να μην βάζουμε ποτέ στο κρέας θερμόμετρο γιατί τα περισσότερα έχουν μέταλλο. Υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα του κρέατος που είναι κατάλληλα γι` αυτές τις συσκευές.

* Όταν ζεσταίνουμε διάφορα υγρά, πρέπει να τα έχουμε προηγουμένως ανακατέψει. Έτσι ο αέρας που υπάρχει πηγαίνει παντού και διαλύεται η κρούστα που έχει πιάσει (όπως συμβαίνει στις σούπες). Κάνοντας αυτά δεν πρόκειται να μας χυθούν.

* Δεν ψήνουμε πατάτες, ντομάτες ή μήλα εκτός και αν τα έχουμε τρυπήσει. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν εξωτερική φλούδα ή κάποια μεμβράνη πρέπει οπωσδήποτε να τα τρυπάμε ώστε να μπορεί να φύγει ο ατμός όταν ψήνονται.

* Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να εκραγούν.

* Μη μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέσα σε πλαστική σακούλα ή σε αεροστεγές μπολ εκτός και αν τους έχουμε ανοίξει μερικές τρύπες.

* Δεν μαγειρεύουμε σε σκεύη που κλείνουμε όπως ορισμένες φιάλες ποτών ή του λαδιού.

* Δεν προσπαθούμε ποτέ να τον επισκευάσουμε μόνοι μας.

* Δεν τοποθετούμε ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων (όπως κινητά τηλέφωνα π.χ.) για να τα στεγνώσουμε. Τα μικροκύματα θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα τσιπάκια σιλικόνης.

Πως να ελέγχουμε τα πιάτα μας

Αυτός ο έλεγχος που θα κάνουμε θα μας βοηθήσει στο να αποφασίσουμε, εάν μπορούμε να βάλουμε τα πιάτα μας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Βάζουμε μέσα στο φούρνο ένα σκεύος από πορσελάνη ή πυρέξ γεμάτο νερό.

Τον ανάβουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 ½ λεπτό.

Αν δούμε ότι το νερό είναι πολύ ζεστό και το πιάτο κρύο τότε μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο. Όταν όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τότε δεν τα βάζουμε μέσα στο φούρνο.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

thouli έγραψε:

λενακι μου τι κανεις?????????

η μικρη?

χρονια πολλααααα με υγειααααα!!!!!!!!

εγω ειμαι φαν του ''μικρο'' :kiss::kiss::kiss:

Xronia polla filenada!!! Kala eimaste mama kai korh!

Monaxoules aytes tis meres giati o mpampas douleyei :(

Thn psyxologia mou psaxnw kapou sto patwma alla den

thn vriskw! Kata ta alla mia xara!!

H mikrh perpathse episimos!!!! :woohoo:

Ta dika sas ta diavasw kathe mera sto expres!

Poly xairomai pou o mikros einai kalytera! Filakia

polla na tou dwseis kai mia zwsth agalitsa! :kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...