Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗΣ


Recommended Posts

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΕ?ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ ?ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΙΣΗ?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

καλημέρα!

εγώ έκανα πριν 2 εβδομάδες αμνιοπαρακέντηση (πήγαν όλα καλά ευτυχώς!), αλλά επειδή η "υποψία" υπήρχε ήδη από την αυχενική, ασχολήθηκα τότε και με την τροφοβλάστη, οπότε θα σου πω τι ξέρω.

Η τροφοβλάστη γίνεται πάνω κάτω κατά το διάστημα που γίνεται και η αυχενική. Περίπου 11η -13η εβδομάδα. Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μετά την 17η εβδομάδα και μπορείς να την κάνεις οποτεδήποτε από εκεί και πέρα, μόνο που μετά την 24η εβδομάδα στην Ελλάδα απαγορεύεται η διακοπή της κύησης (ακόμα και αν βρεθεί σοβαρό πρόβλημα), γι' αυτό οι γιατροί συνήθως λένε να γίνει μέχρι την 22η (τα πρώτα αποτελέσματα για το σύνδρομο down βγαίνουν σε 3 μέρες, αλλά για κάποιες άλλες πιο σπάνιες ασθένειες βγαίνουν σε 2-3 εβδομάδες)

Οσον αφορά στο τι καταλαβάίνουμε εμείς, νομίζω ότι οι δυο διαδικασίες είναι ακριβώς ίδιες. Μία βελόνα πάρα πολύ λεπτή που είναι συνδεδεμένη με μια μεγάλη σύριγγα μπαίνει στην κοιλιά - ενώ παράλληλα παρακολουθείται το εσωτερικό της και το μωρό υπερηχογραφικά και ρουφάει υγρό. Κρατάει λιγότερο από 1 λεπτό, πονάει ελάχιστα (λιγότερο από το να σου πάρουν αίμα) και μετά σου λένε να περιορίσεις τις δραστηριότητ΄΄ες σου για λίγες μέρες - ανάλογα με το γιατρό αλλά και τη γυναίκα μπορεί να σου πει από 2 μέρες εώς μία εβδομάδα, από ξάπλα μέχρι "απλά χαλαρά". Παίρνεις και αντιβίωση για λίγες μέρες.

Η διαφορά είναι ότι στην αμνιοπαρακέντηση ρουφάνε αμνιακό υγρό (αυτό στο οποίο "κολυμπάει" το μωράκι, ενώ στην τροφοβλάστη υγρό από τον πλακούντα. Και τα δύο δείχνουν αν υπάρχουν ασθένειες όπως το σύνδρομο ντάουν, καθώς και το φύλο.

Η τροφοβλάστη ίσως απαιτεί λίγο πιο δύσκολο και λεπτό χειρισμό - προφανώς επειδή στοχεύει σε μία περιοχή μικρότερη και γι' αυτό έχει ελαφρώς πιο αυξημένο ποσοστό προβλήματος - λένε επίσης ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μη συλλεγεί αρκετό υγρό και να χρειαστεί επανάληψη. Ομως, εφόσον πετύχει, μαθαίνεις πολύ νωρίτερα στην κύηση τα νέα οπότε ησυχάζεις νωρίς. Αν πάλι κα΄τι δεν πάει καλά, όλα είναι πιο εύκολα (και πρακτικά και συναισθηματικά) όσο πιο νωρίς στην κύηση είναι κανείς.

Με τις πιο απαισιοδοξες εκτιμήσεις, το ποσοστό αποβολής και στις δύο περιπτώσεις είναι 1%. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι και 0,5% - ακόμα πιο μικρό. Εχει σημασία να είναι πολύ έμπειρος ο γιατρός, να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες. Για την τροφοβλάστη έχω ακούσει ότι δεν τη συνιστούν εάν είχε υπάρξει αποκόλληση για λόγους ασφαλείας. Επίσης, στη δική μου περίπτωση μου είχαν πει ότι υπήρχει μία πολυπλοκότητα παραπάνω γιατί είχα οπισθία κάμψη της μήτρας και οπίσθιο πλακούντα – οπότε ήταν λίγο δυσκολότερη η προσέγγιση – βέβαια, επειδή είχα πάρει και δεύτερη γνώμη, ο δεύτερος γιατρός που ήταν αρκετά μεγαλύτερος σε ηλικία από τον πρώτο και πολύ γνωστός, είχε διαφωνήσει και είχε πει ότι γίνεται. Εγώ επειδή φοβήθηκα τότε από αυτό που είχε πει ο πρώτος, τελικά ανέμενα την αμνιοπαρακέντηση – η αναμονή όμως είχε πολλή αγωνία.

Ελπίζω να σου έδωσα μία ιδέα – φυσικά επειδή δεν είμαι παρά μια γυναίκα που της έτυχε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, εννοείται πως πρέπει να ρωτήσεις και το γιατρό για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε σχέση και με τη δική σου περίπτωση. Πάντως ο λόγος του προβληματισμού σχετικά και με τα δύο αυτά, είναι μόνο αυτό το ποσοστό επιπλοκής, όχι το αν είναι επώδυνο. Τίποτα δεν είναι, ειδικά για μία έγκυο που θέλοντας και μη αναγκάζεται να ξεπεράσει το φόβο της βελόνας, λόγω εξετάσεων αίματος κλπ

Οπωδσήποτε πάντως διάλεξε κάποιον καταξιωμένο και ειδικό γιατρό, ακόμα και αν είναι πιο ακριβός – δεν είναι κάτι που κάνει ο κάθε γυναικολόγος. – δηλαδή δικαίωμα έχει, αλλά η τεχνική οπωσδήποτε βελτιώνεται με την εμπειρία.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Λίζα ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες ο γιατρός μου μου σύστησε να μην κάνω αυχενική διαφάνεια γιατί λόγω ηλικίας οι τιμές θα δείξουν αυξημένες ειμαι 38 ετών και μου συνέστησε να κάνουμε τροφοβλάστη για να μην μπουμε σε διαδικασία γένας αν κάτι δεν πάει καλά, αντί για αμνιοπαρακέντιση στον 5ο μήνα,γι αυτο ρωτησα την διαφορά.Έχω κάνει αμνιοπαρακέντιση σε προηγούμενη εγκυμοσυνη και ξέρω πως είναι όπως είχα κάνει και αυχενική διαφάνεια που οι τιμές στο αιμα ήταν αυξημένες αλλα το εμβρυο τελικά ήταν μια χαρά βέβαια το έχασα στον 6ο απο αλλο λογο και επειδή κάναμε κανονική γεννα ο γιατρός μου δεν θέλει να με βάλει να ξαναπεράσω αυτή την διαδικασία αυτα .Σε ευχαριστώ πολύ για ολα. :P

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τότε θα έλεγα να κάνεις τροφοβλάστη, εάν δεν υπάρχει κάποιος ανασταλτικός παράγοντας αιμορραγίας ή θέσης κλπ. Λυπάμαι γι' αυτά που πέρασες και εύχομαι από την καρδιά μου να πάνε όλα καλά! Πόσο έγκυος είσαι; Εγώ είμαι στην 25η εβδομάδα, 35 χρ και περιμένω το πρώτο.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Λίζα καλησπέρα είμαι στην 10η εβδομάδα και 38 ετων και για μένα το πρώτο Θεού θέλοντος.Σου ευχομαι μέσα από την καρδιά μου όλα να πάνε καλά.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...