Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

καλημέρα!

εγώ έκανα πριν 2 εβδομάδες αμνιοπαρακέντηση (πήγαν όλα καλά ευτυχώς!), αλλά επειδή η "υποψία" υπήρχε ήδη από την αυχενική, ασχολήθηκα τότε και με την τροφοβλάστη, οπότε θα σου πω τι ξέρω.

Η τροφοβλάστη γίνεται πάνω κάτω κατά το διάστημα που γίνεται και η αυχενική. Περίπου 11η -13η εβδομάδα. Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μετά την 17η εβδομάδα και μπορείς να την κάνεις οποτεδήποτε από εκεί και πέρα, μόνο που μετά την 24η εβδομάδα στην Ελλάδα απαγορεύεται η διακοπή της κύησης (ακόμα και αν βρεθεί σοβαρό πρόβλημα), γι' αυτό οι γιατροί συνήθως λένε να γίνει μέχρι την 22η (τα πρώτα αποτελέσματα για το σύνδρομο down βγαίνουν σε 3 μέρες, αλλά για κάποιες άλλες πιο σπάνιες ασθένειες βγαίνουν σε 2-3 εβδομάδες)

Οσον αφορά στο τι καταλαβάίνουμε εμείς, νομίζω ότι οι δυο διαδικασίες είναι ακριβώς ίδιες. Μία βελόνα πάρα πολύ λεπτή που είναι συνδεδεμένη με μια μεγάλη σύριγγα μπαίνει στην κοιλιά - ενώ παράλληλα παρακολουθείται το εσωτερικό της και το μωρό υπερηχογραφικά και ρουφάει υγρό. Κρατάει λιγότερο από 1 λεπτό, πονάει ελάχιστα (λιγότερο από το να σου πάρουν αίμα) και μετά σου λένε να περιορίσεις τις δραστηριότητ΄΄ες σου για λίγες μέρες - ανάλογα με το γιατρό αλλά και τη γυναίκα μπορεί να σου πει από 2 μέρες εώς μία εβδομάδα, από ξάπλα μέχρι "απλά χαλαρά". Παίρνεις και αντιβίωση για λίγες μέρες.

Η διαφορά είναι ότι στην αμνιοπαρακέντηση ρουφάνε αμνιακό υγρό (αυτό στο οποίο "κολυμπάει" το μωράκι, ενώ στην τροφοβλάστη υγρό από τον πλακούντα. Και τα δύο δείχνουν αν υπάρχουν ασθένειες όπως το σύνδρομο ντάουν, καθώς και το φύλο.

Η τροφοβλάστη ίσως απαιτεί λίγο πιο δύσκολο και λεπτό χειρισμό - προφανώς επειδή στοχεύει σε μία περιοχή μικρότερη και γι' αυτό έχει ελαφρώς πιο αυξημένο ποσοστό προβλήματος - λένε επίσης ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μη συλλεγεί αρκετό υγρό και να χρειαστεί επανάληψη. Ομως, εφόσον πετύχει, μαθαίνεις πολύ νωρίτερα στην κύηση τα νέα οπότε ησυχάζεις νωρίς. Αν πάλι κα΄τι δεν πάει καλά, όλα είναι πιο εύκολα (και πρακτικά και συναισθηματικά) όσο πιο νωρίς στην κύηση είναι κανείς.

Με τις πιο απαισιοδοξες εκτιμήσεις, το ποσοστό αποβολής και στις δύο περιπτώσεις είναι 1%. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι και 0,5% - ακόμα πιο μικρό. Εχει σημασία να είναι πολύ έμπειρος ο γιατρός, να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες. Για την τροφοβλάστη έχω ακούσει ότι δεν τη συνιστούν εάν είχε υπάρξει αποκόλληση για λόγους ασφαλείας. Επίσης, στη δική μου περίπτωση μου είχαν πει ότι υπήρχει μία πολυπλοκότητα παραπάνω γιατί είχα οπισθία κάμψη της μήτρας και οπίσθιο πλακούντα – οπότε ήταν λίγο δυσκολότερη η προσέγγιση – βέβαια, επειδή είχα πάρει και δεύτερη γνώμη, ο δεύτερος γιατρός που ήταν αρκετά μεγαλύτερος σε ηλικία από τον πρώτο και πολύ γνωστός, είχε διαφωνήσει και είχε πει ότι γίνεται. Εγώ επειδή φοβήθηκα τότε από αυτό που είχε πει ο πρώτος, τελικά ανέμενα την αμνιοπαρακέντηση – η αναμονή όμως είχε πολλή αγωνία.

Ελπίζω να σου έδωσα μία ιδέα – φυσικά επειδή δεν είμαι παρά μια γυναίκα που της έτυχε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, εννοείται πως πρέπει να ρωτήσεις και το γιατρό για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε σχέση και με τη δική σου περίπτωση. Πάντως ο λόγος του προβληματισμού σχετικά και με τα δύο αυτά, είναι μόνο αυτό το ποσοστό επιπλοκής, όχι το αν είναι επώδυνο. Τίποτα δεν είναι, ειδικά για μία έγκυο που θέλοντας και μη αναγκάζεται να ξεπεράσει το φόβο της βελόνας, λόγω εξετάσεων αίματος κλπ

Οπωδσήποτε πάντως διάλεξε κάποιον καταξιωμένο και ειδικό γιατρό, ακόμα και αν είναι πιο ακριβός – δεν είναι κάτι που κάνει ο κάθε γυναικολόγος. – δηλαδή δικαίωμα έχει, αλλά η τεχνική οπωσδήποτε βελτιώνεται με την εμπειρία.

Δημοσίευση

Λίζα ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες ο γιατρός μου μου σύστησε να μην κάνω αυχενική διαφάνεια γιατί λόγω ηλικίας οι τιμές θα δείξουν αυξημένες ειμαι 38 ετών και μου συνέστησε να κάνουμε τροφοβλάστη για να μην μπουμε σε διαδικασία γένας αν κάτι δεν πάει καλά, αντί για αμνιοπαρακέντιση στον 5ο μήνα,γι αυτο ρωτησα την διαφορά.Έχω κάνει αμνιοπαρακέντιση σε προηγούμενη εγκυμοσυνη και ξέρω πως είναι όπως είχα κάνει και αυχενική διαφάνεια που οι τιμές στο αιμα ήταν αυξημένες αλλα το εμβρυο τελικά ήταν μια χαρά βέβαια το έχασα στον 6ο απο αλλο λογο και επειδή κάναμε κανονική γεννα ο γιατρός μου δεν θέλει να με βάλει να ξαναπεράσω αυτή την διαδικασία αυτα .Σε ευχαριστώ πολύ για ολα. :P

Δημοσίευση

Τότε θα έλεγα να κάνεις τροφοβλάστη, εάν δεν υπάρχει κάποιος ανασταλτικός παράγοντας αιμορραγίας ή θέσης κλπ. Λυπάμαι γι' αυτά που πέρασες και εύχομαι από την καρδιά μου να πάνε όλα καλά! Πόσο έγκυος είσαι; Εγώ είμαι στην 25η εβδομάδα, 35 χρ και περιμένω το πρώτο.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλησπερα κοριτσια,τι κανετε? Εμας σημερα μας εσκασε το πρωτο δοντακι και ειναι ετοιμο και το αλλο διπλα. Κατα τυχη το ειδα,ειχαμε παει σε μια χριστουγεννιατικη εκδηλωση στην εταιρια του αντρα μου και οπως την αλλαζα εκλαιγε και ετσι το ειδα. Επισης την εβαλα αγκαλια σε εναν που ειχε ντυθει Αγιος Βασιλης και ενω περιμενα να τρομαξει αυτη καθοταν αραχτη!   Βρε κοριτσια πως ξεπεταγονται ετσι γρηγορα? Σαν χθες μου φαινεται που γεννησαμε.
    • Καλησπέρα κι από μένα.!! Εγώ είμαι με κολπίτιδα η οποία ήρθε από το πουθενά.! Παίρνω αγωγή τώρα, δείχνει να κάνει δουλειά. Ταλαιπωρήθηκα λίγο με αυτό γιατί δεν το κατάλαβα, πήγα νοσοκομείο επειδή είχα πόνο χαμηλά στην πύελο και δεν μπορούσα ούτε καν να περπατήσω και μου το βρήκε ο γιατρός εκεί ευτυχώς! Αλλιώς είμαι ξάπλα, η μικρή έχει πάρει ήδη θέση, αν είναι δυνατόν.. 🤪 Αυτό το παιδί ίδιο η μάνα του από την κοιλιά.. προνοεί για τα πάντα.. 🤣🤣🤣  Θέλει ξάπλα βέβαια γιατί το κεφάλι της εφάπτεται ήδη στον τράχηλο. Ευτυχώς ο τράχηλος καλά κρατεί, είναι κλειστός και έχει ικανοποιητικό μήκος. Θα πάω τώρα 22 του μήνα για υπέρηχο στη γιατρό μου όποτε θα δούμε τι θα μας πει κι αυτή.  Αλλιώς η μικρή μας είναι καλά! Ήδη έχουμε φτάσει στο κιλό.. δείχνει ότι θα είναι μεγαλούτσικο παιδάκι.. καλά δεν περιμένω και τπτ άλλο αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ γεννήθηκα 3850 γρ. και ο άντρας μου 3900 γρ. 🤣 Έχω βάλει μηχανάκι - μετρητή ζαχάρου γιατί η καμπύλη που έκανα είχε μια τιμή λίγο τσιμπημένη, 5 μονάδες πάνω από το όριο, σιγά τα αυγά, αλλά η γυναικολόγος επέμενε να δω ενδοκρινολόγο και τώρα απλά μετράω 6 φορές τη μέρα τα γεύματα. Μέχρι στιγμής όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα.. οπότε καθαρά προληπτικά και μόνο έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία..🥴 Πάντως κάθε φορά όλο και κάτι θα μου βγει.. αλλιώς δεν γίνεται.. δεν έχει σασπένς αυτή η εγκυμοσύνη.. 🤣🤣🤣🤣
    • @sisi93 ωχ! τώρα είδα ότι έγραψα 38 εβδομάδων.. 😅 28 ήθελα να γράψω.. 😜
    • Αχαχαχα😅🤣😅🤣😅 Εγώ πάλι κατα τις 12 κοιμάμαι μετα καθε 2ωρο τουαλετα κ αν κανω την βλακεια που την κανω πολυ συχνα να φαω κ κατι που δεν πρόλαβα να φαω μέσα στην μέρα ξαναξυπναω μετα απο κανα μισάωρο με καουρα για μαλοοξ 🤣🤣🤣 τωρα ομως καμια ώρα τουλάχιστον παντα την πέφτω κ κοιμάμαι γιατι κοιμάται κ η μικρή 😁
    • Α εγώ έχω ξεχάσει τι σημαίνει ύπνος 😅 έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατά τις 12 κοιμάμαι όρθια στον καναπέ για να χωνέψω, στις 2 πάω στο κρεβάτι και μετά ανα 1.5-2 ώρες πάω τουαλέτα. Γύρω στις 4 παίρνω κ το μαλοξ μου και κάπως έτσι πάει μέχρι το πρωί 😂😂
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...