Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι βοηθά στη μείωση των παιδικών αλλεργιών;

    Οι γονείς που πλένουν τα πιάτα στον νεροχύτη χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, αντί το πλυντήριο πιάτων, προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκδήλωση αλλεργιών, με βάση μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα κατέδειξε πως, αν κάποιος ακολουθήσει τον παραδοσιακό -και πιο χρονοβόρο τρόπο για το πλύσιμο των πιάτων, ίσως τα πιάτα να μην πλένονται τόσο καλά, όμως -ακριβώς για αυτό τον λόγο- ο κίνδυνος παιδικής αλλεργίας ελαττώνεται σχεδόν κατά 40%.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπιλ Χέσελμαρ, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Λος Άντζελες Τάιμς», μελέτησαν 1.029 παιδιά στην ηλικία των 7 και 8 ετών, καθώς επίσης και τους γονείς τους.

Η έρευνα εξέτασε αν ισχύει η λεγόμενη «υπόθεση υγιεινής», με βάση την οποία αν τα παιδιά έρθουν σε επαφή από μικρή ηλικία σε μικρόβια, θα πάθουν δυσκολότερα αλλεργίες σε μελλοντικό χρόνο στη ζωή τους.

Αν, αντίστροφα, αναπτύσσονται σε εντελώς αποστειρωμένα περιβάλλοντα, τότε δεν ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις καθημερινές συνήθειες κάθε οικογένειας, όπως αν αγόραζε τρόφιμα απευθείας από φάρμες (αυγά, απαστερίωτο γάλα, κρέας) ή ακόμη αν τα πιάτα του σπιτιού πλένονταν στο χέρι ή από μηχάνημα.

Τα παιδιά εξετάστηκαν σε ποιο ποσοστό είχαν εμφανίσει άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα καθώς επίσης και άλλες αλλεργικές ασθένειες.

Η μελέτη κατέδειξε πως όσα παιδιά μεγάλωσαν σε σπίτια όπου τα πιάτα πλένονταν πάντοτε στο χέρι, είχαν περίπου τις μισές αλλεργίες (23%) από ό,τι τα υπόλοιπα παιδιά, οι γονείς των οποίων έκαναν χρήση το πλυντήριο πιάτων (38%).

Άσθμα είχε παρουσιαστεί στο 1,7% των παιδιών τα οποία ζούσαν σε σπίτια στα οποία δεν υπήρχε πλυντήριο πιάτων, έναντι ποσοστού 7,3% στις οικογένειες οι οποίες πραγματοποιούσαν μηχανική πλύση.

Αν επιπλέον ένα νοικοκυριό προμηθευόταν συνεχώς προϊόντα απευθείας από φάρμες ή κατανάλωνε προϊόντα τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση, τότε οι παιδικές αλλεργίες ήταν ακόμη πιο λίγες (στο 19% των παιδιών, έναντι 48% των παιδιών σε όσα σπίτια δεν εφάρμοζαν τις παλαιού τύπου και πιο «βρώμικες» λύσεις).
    
Οι Σουηδοί ερευνητές σημείωσαν ωστόσο ότι τα συμπεράσματά τους καταδεικνύουν απλώς μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας - αποτελέσματος, άρα δεν είναι βέβαιοι σε ποιο βαθμό τέτοιου είδους καθημερινές συνήθειες (πλύσιμο πιάτων στο χέρι, προμήθειες τροφίμων από φάρμες κ.α.) πράγματι βοηθούν άμεσα στο να ελαττώσουν τις παιδικές αλλεργίες.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν, παρόμοιες συνήθειες εκθέτουν τα παιδιά σε πιο πολλά βακτήρια καθώς και άλλα μικρόβια, γεγονός το οποίο δείχνει να ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού τους και να μικραίνει με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα αλλεργίας.

Ειδικά όσον αφορά το πλύσιμο των πιάτων, και των ποτηριών, πιρουνιών, κουταλιών, μαχαιριών κλπ., όπως ανέφερε ο Μπιλ Χέσελμαρ, στην περίπτωση που αυτά πλένονται στο χέρι, είναι ευκολότερο να παραμείνουν επάνω τους ορισμένα βακτήρια, κάτι που εντέλει θα καταλήξει σε όφελος των παιδιών, που κατόπιν θα φάνε ή θα πιούν από αυτά.

Τόνισε, εντούτοις, πως η συγκεκριμένη εκτίμηση χρειάζεται να αποδειχθεί από παρόμοιες έρευνες, πριν οι ερευνητές συστήσουν την μή χρήση του πλυντηρίου πιάτων σαν μία ακόμη εναλλακτική μέθοδο πρόληψης των αλλεργιών.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως τα παιδιά τα οποία ζουν σε φάρμες και κοντά στη φύση ή επίσης και σε δυσμενέστερες συνθήκες στέγασης στα αστικά κέντρα (όπως μετανάστες ή αρκετά φτωχές οικογένειες), παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες.

Επειδή αυτό, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί ή επίσης και επιθυμητό όσον αφορά την μεγάλη πλειονότητα των παιδιών, μια διαφορετική λύση, σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, θα ήταν ενδεχομένως να τολμήσει κάποιος να αφήνει όχι και τόσο καθαρό το νοικοκυριό του (και ασφαλώς να έχει τη διάθεση να πλένει τα πιάτα στο χέρι...).
    
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...