Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Πώς θα βάλεις μετά τις διακοπές τα παιδιά σε πρόγραμμα ύπνου

    Το τέλος του καλοκαιριού φέρνει μία μελαγχολία στον περισσότερο κόσμο. Είτε πρόκειται για μεγάλους, είτε για παιδιά, το τέλος της καλοκαιριάτικης ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς γεννά μια θλίψη. Μαζί και άγχος

Στα παιδιά, η ιδέα και μόνο ότι ανοίγουν τα σχολεία, τους είναι αρκετή για να μην πετάνε από χαρά, που το καλοκαίρι φεύγει, το Φθινόπωρο έρχεται. Όσο για τους γονείς, η ιδέα ότι πρέπει να επαναφέρουν τα παιδιά τους στην προ διακοπών ρουτίνα, τους φέρνει στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης.

Γιατί γνωρίζουν καλά, τι τους περιμένει. Και τα δύσκολα για εκείνους ξεκινούν με την επαναφορά του προγράμματος του ύπνου. Μετά από ένα καλοκαίρι, με ελαστικό ωράριο, κάμποσα ξενύχτια και ξύπνημα με τις μεγάλες ώρες, τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμοστούν ξανά στη ρουτίνα ύπνου, που ακολουθούν τον χειμώνα και θέλει ύπνο από νωρίς. Και πώς λες και κυρίως, πώς πείθεις το βλαστάρι σου, ότι «ξενύχτια, τέλος»;

Δείτε παρακάτω, μικρά tips που θα κάνουν την «επιχείρηση-ύπνος» πιο εύκολη, χωρίς καβγάδες με τα παιδιά σας.

Σταδιακή προσαρμογή

Κάθε βράδυ το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει και λίγο νωρίτερα για ύπνο. Υπολογίστε, από 10 λεπτά έως ένα τέταρτο, κάθε φορά. Μην περιμένετε, δηλαδή, την τελευταία ημέρα, πριν ανοίξουν τα σχολεία για να του πείτε να πάει νωρίς για ύπνο.

Η απότομη αυτή αλλαγή θα το δυσκολέψει ενώ θα πρέπει να προσαρμοστεί όταν το πρωί έχει σχολείο. Ιδανικά, λοιπόν, το πρόγραμμα προσαρμογής θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία.

paidi-ypnos-krevati.jpg

Απομακρύνετε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, έχει και μπόλικο παιχνίδι αλλά και χρήση τάμπλετ, play station κι άλλων ηλεκτρονικών. Αλλά για να τα καταφέρετε με την επαναφορά του προγράμματος ύπνου, η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, θα πρέπει να περιοριστεί αρκετά.

Και να απαγορευτεί, πριν πέσουν για ύπνο. Εξάλλου, το μπλε φως που εκπέμπουν οι περισσότερες συσκευές επιβάλλει στον εγκέφαλο να είναι σε εγρήγορση και δεν τον αφήνει να μπει σε κατάσταση ηρεμίας.

Καθιερώστε ένα πρόγραμμα ρουτίνας

Όπως με τα μωρά, έτσι και με τα μεγαλύτερα παιδιά, η ρουτίνα ύπνου τα βοηθάει. Μπορείτε, λοιπόν, πριν κοιμηθεί να καθιερώσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Καθιερώστε ένα ντουζ με χλιαρό νερό, δώστε του να πιει το γάλα κι αφού πλύνει τα δόντια του, μπορείτε να ξαπλώσετε για λίγο δίπλα στο παιδί και να πείτε ένα παραμύθι ή τα νέα της ημέρας σας και πώς τα περάσατε.

Μην βάζετε τις φωνές

Στις αρχές, θα έχετε αντιδράσεις. Μην περιμένετε το παιδί με τη μία να αποδεχτεί ότι τελειώνει η καλοκαιρινή ξεγνοιασιά με τα «απαγορευμένα» ξενύχτια και θα πρέπει και παλι να κοιμάται νωρίς, χωρίς να χαζέψει λίγο παραπάνω στην τηλεόραση.

Γι' αυτό και θα πρέπει να δείξετε κατανόηση (ανατρέξτε λίγο στα παιδικά σας χρόνια, το ίδιο δεν κάνατε κι εσείς;) και να κάνετε την προσαρμογή, χωρίς φωνές, που όλοι γνωρίζουμε ότι φέρνουν πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...