Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Το παγωτό στη διατροφή ενός παιδιού


    <p>Το παγωτό έχει θρεπτική αξία και μπορεί να αποτελέσει για το παιδί πηγή λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.</p>

Πρωτεΐνες

Τα παιδιά λαμβάνουν από το παγωτό τις πρωτεΐνες του γάλακτος οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχουν αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την τροφή.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες και τη λακτόζη του γάλακτος.

Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η λακτόζη στα παιδιά βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών. Το παγωτό είναι καλή επιλογή μικρογεύματος πριν από κάποια αθλητική δραστηριότητα, κατά την οποία θα χρειαστεί γλυκόζη για την επιτέλεσή της.

Λιπαρά

Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος και από κάποια άλλα πιθανώς υπάρχοντα συστατικά όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Βέβαια στο παγωτό (περισσότερο στο παρφέ) υπάρχουν και κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν επιζήμια δράση στον οργανισμό.

Μέταλλα και Βιταμίνες

Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι άκρως απαραίτητο για το παιδί καθώς θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών καθώς επίσης και για την ομαλή λειτουργία του μυοκαρδίου.

Επίσης, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, απαραίτητος ο ρόλος του στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμη περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Επιπρόσθετα, το παγωτό περιέχει βιταμίνη A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.

Προσοχή

Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το παγωτό, και κάνει τους λάτρεις του να χαίρονται, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβάλλουν μια λελογισμένη κατανάλωση του.

1. Καταρχήν το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες και η μεγάλη κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά που παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάρος.

2. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει το παγωτό μπορεί να συμβάλλουν και στην εμφάνιση τερηδόνας.

3. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα λιπαρά και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη, παράγοντες που μπορεί να έχουν κακό αντίκτυπο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα είτε σαν επιδόρπιο είτε σαν μικρό γεύμα. Βέβαια, αν θέλουμε το παιδί μας να εφοδιάζεται με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να παρασκευάζουμε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Εάν η παρασκευή παγωτού δεν είναι εφικτή, καλό είναι να επιλέγουμε για τα παιδιά μας παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και χωρίς έντονο χρώμα γιατί το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών.

Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.

Πηγή: neadiatrofis.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...