Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Έξυπνες ιδέες για να καταναλώσει το παιδί σας φρούτα και λαχανικά

    Μήπως «κυνηγάτε» το παιδί σας για να φάει έστω και ένα φρούτο την ημέρα ή να συνοδεύσει το φαγητό του με λίγη σαλάτα; Βοηθήστε το να εντάξει τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή του διατροφή, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές:
  • Προμηθευτείτε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε τακτική βάση! Είναι απλό: αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι, αποκλείεται το παιδί να τα βρει και να τα καταναλώσει. Μην ξεχνάτε, επίσης, να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις του και να αγοράζετε τα αγαπημένα του φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον όταν είναι η εποχή τους. Ακόμα καλύτερα, πηγαίνετε μαζί του για ψώνια και δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει τα φρούτα και τα λαχανικά που επιθυμεί.
  • Τοποθετήστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε εμφανές για το παιδί σημείο στο σπίτι! Αποφύγετε να τα αποθηκεύετε σε σημεία του σπιτιού, όπου το παιδί δεν έχει πρόσβαση (π.χ. σε ντουλάπια που δεν μπορεί να φτάσει). Αντιθέτως, τοποθετήστε τα σε ράφια του ψυγείου ή ντουλάπια που επισκέπτεται συχνά, σε μια φρουτιέρα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας κλπ. Βλέποντάς τα και μόνο είναι περισσότερο πιθανό να τα καταναλώσει.
  • Εκθέστε το παιδί σας σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών! Δοκιμάστε εναλλαγές φρούτων και λαχανικών από μέρα σε μέρα, χωρίς να πιέζετε το παιδί σας να τα καταναλώσει. Εάν κάποια δεν του αρέσουν,αφήστε να περάσει ένα χρονικό διάστημα και δοκιμάστε να του τα προσφέρετε ξανά, ίσως σε διαφορετική μορφή (π.χ. σε συνδυασμό με διαφορετικά τρόφιμα). Επιβραβεύστε λεκτικά -ποτέ με άλλα τρόφιμα- τουλάχιστον τη δοκιμή τους.
  • Βοηθήστε το παιδί σας στην προετοιμασία των φρούτων και των λαχανικών! Πολλά παιδιά δυσκολεύονται, δεν έχουν χρόνο ή απλώς βαριούνται να πλύνουν και να κόψουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να καθαρίσετε ένα φρούτο για το παιδί σας το πρωί την ώρα που ετοιμάζεται για το σχολείο, να του προσφέρετε έτοιμη κομμένη σαλάτα στο τραπέζι για να συνοδεύσει με αυτήν τα γεύματά του κλπ.
  • Προσθέστε φρούτα και λαχανικά σε άλλα τρόφιμα που αρέσουν στο παιδί σας! Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά στο αγαπημένο του φαγητό ή τοστ και φρούτα σε γιαούρτι ή στα αγαπημένα του δημητριακά. Εάν βλέποντάς τα αρνηθεί να καταναλώσει το τρόφιμο, δοκιμάστε να τα προσθέσετε ξανά σε μορφή που δεν είναι εύκολα αντιληπτή (π.χ. πολτοποιημένα ή σε μορφή σάλτσας).
  • Κάντε τα φρούτα και τα λαχανικά ελκυστικά για το παιδί σας! Δοκιμάστε πρωτότυπους τρόπους παρουσίασης τους, όπως μια γρανίτα φρούτων, ένα ρόφημα με πολτοποιημένα φρούτα και γάλα ή ένα πολύχρωμο σουβλάκι λαχανικών. Επιπλέον, δώστε τους γεύση, προσθέτοντας για παράδειγμα λίγο μέλι στα φρούτα ή λίγο τυρί και κάποια σπιτική σάλτσα από γιαούρτι, ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι ή πάστα ελιάς στα λαχανικά.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα! Αντί να πιέζετε το παιδί σας να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά, λέγοντας του ότι κάνουν καλό ή χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα του τρόφιμα ως επιβράβευση ή τιμωρία (π.χ. «αν φας σαλάτα θα φας και παγωτό» ή «αν δεν φας φρούτο ξέχνα το σουβλάκι»), φροντίστε να τα καταναλώνετε και εσείς οι ίδιοι και μάλιστα την ώρα που σας βλέπει. Μην ξεχνάτε ότι μαζί σας τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...