Ως γονείς, έχουμε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν τη βλάβη που προκαλούν όταν εμπλέκονται ως θύτες σε περιστατικά εκφοβισμού και να τα ενθαρρύνουμε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
Δείτε αρχικά τι πρέπει να κάνετε:
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τι είναι η συμπεριφορά εκφοβισμού και γιατί είναι λάθος.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να μιλήσει σε εσάς ή σε κάποιον άλλο ενήλικα εάν με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκεται σε περιστατικό εκφοβισμού.
- Βοηθήστε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον πιέσει σε κάτι που δεν θέλει να κάνει – αυτό περιλαμβάνει και τον εκφοβισμό άλλων.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν εκφοβίζει άλλους σε αντίποινα για εκφοβισμό που έχει υποστεί- μάθετε εάν υπάρχει μια ευρύτερη κουλτούρα εκφοβισμού στο σχολείο ή στο περιβάλλον όπου συνέβη.
- Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τις πληροφορίες που μοιράζεται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης – ενημερώστε το ότι δεν πρέπει να ανεβάζει σχόλια ή εικόνες που θα μπορούσαν να βλάψουν κάποιον άλλο ή να αναπαράγει περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να βλάψει κάποιον άλλο.
- Καταστήστε σαφές ότι δεν ανέχεστε τη χρήση ενοχλητικής γλώσσας και κακόβουλης συμπεριφοράς ως οικογένεια.
Εάν το σχολείο επικοινωνήσει μαζί σας για να πει ότι το παιδί σας έχει εμπλακεί σε περιστατικό εκφοβισμού ως θύτης, παραμείνετε ήρεμοι και βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το περιστατικό.
Ζητήστε να δείτε στοιχεία εάν είναι διαθέσιμα (για παράδειγμα: εάν ο υποτιθέμενος εκφοβισμός είναι μέσω του διαδικτύου ή των τηλεφώνων).
Ζητήστε ένα αντίγραφο της σχολικής πολιτικής κατά της εκφοβισμού και συμπεριφοράς, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν τις συμφωνημένες διαδικασίες.
Πάρτε χρόνο για να ακούσετε την πλευρά του παιδιού σας – αλλά κρατήστε ένα ανοιχτό μυαλό. Εάν τα στοιχεία που σας παρουσιάζει το σχολείο δε συνάδουν με το χαρακτήρα που εσείς γνωρίζετε ότι έχει το παιδί σας (τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά μακριά από τους γονείς τους) μείνετε ψύχραιμοι και μιλήστε με το παιδί σας.
Προσπαθήστε να μη δείτε τη συμπεριφορά του αυτή ως μόνιμη αντανάκλαση του χαρακτήρα του αλλά καταστήστε σαφές ότι δε θα ανεχτείτε μια τέτοια συμπεριφορά και δώστε του να καταλάβει ότι πρέπει να τη διορθώσει άμεσα.
Ίσως οι φίλοι που στην παρούσα φάση κάνει παρέα, να έχουν αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά του – οπότε θα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας για το τι σημαίνει να είσαι φίλος και να το ενθαρρύνετε να δημιουργήσει πιο θετικές σχέσεις.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο