Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Μαθησιακές δυσκολίες: Πρόβλημα ή πρόκληση;

    Ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στο σχολικό περιβάλλον. Είναι ένας όρος που χαρακτηρίζει ένα ποσοστό παιδιών τα οποία παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά την επίδοσή τους στα μαθήματα του σχολείου.

Παρουσιάζεται δυσκολία στη χρήση του γραπτού και του προφορικού λόγου, στους μαθηματικούς υπολογισμούς, στη διατήρηση προσοχής. Αν και ενδείξεις των μαθησιακών δυσκολιών υπάρχουν ακόμη και από την προσχολική  ηλικία, οι διαταραχές συνήθως αναγνωρίζονται όταν το παιδί έχει πλέον φτάσει στην σχολική ηλικία.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν μία Μαθησιακή Δυσκολία ενώ άλλοι έναν συνδυασμό Μαθησιακών Δυσκολιών που η μία επικαλύπτει την άλλη.

Αίτια

Τα αίτια των Μαθησιακών Δυσκολιών δεν είναι συγκεκριμένα. Εκτός από τις εγγενείς διαταραχές, το περιβάλλον όπου ζει και μεγαλώνει ένα παιδί καθώς και η ίδια η οικογένεια επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση και την ανάπτυξη των Μαθησιακών Δυσκολιών. 

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί ηλικίας 8 ετών παρουσιάζει δυσκολία στην ευχέρεια λόγου ή στην ανάγνωση και οι γονείς αδιαφορούν ή απλώς το θεωρούν «τεμπέλη», αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απευθύνονται σε κάποιο ειδικό, και να «επιτρέπουν» τη διαιώνιση αυτής της δυσκολίας.

Βέβαια, και ο τρόπος εκπαίδευσης αλλά και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός επηρεάζουν την διαιώνιση ή μη των Μαθησιακών Δυσκολιών.

mathisiakes-dyskolies.jpg

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα των Μαθησιακών Δυσκολιών είναι η διάσπαση προσοχής, η φτωχή μνήμη, η δυσκολία στην ακολουθία οδηγιών, η δυσκολία στο διαχωρισμό γραμμάτων, αριθμών, ήχων. 

Επίσης, παρουσιάζεται περιορισμένη αναγνωστική ικανότητα, πρόβλημα στον οπτικο-κινητικό συντονισμό, αποδιοργάνωση, φτωχή αντίληψη, δυσκολία στην λήψη κι επεξεργασία πληροφοριών και ερεθισμάτων, καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη, δυσκολία στην οργάνωση του χρόνου και στο συντονισμό ενεργειών για την επίτευξη των στόχων, καθυστέρηση στην γλωσσική και κινητική ανάπτυξη. 

Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιο στάδιο εξέλιξης σε οποιοδήποτε παιδί.

Τα συμπτώματα αυτά όμως μετατρέπονται σε Μαθησιακές Δυσκολίες όταν δεν εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου κατά την ανάπτυξη του παιδιού.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...