Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Το άγχος των γονιών για την πρώτη μέρα στο σχολείο και 10 συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

    Σε λίγες ημέρες ξεκινάει επίσημα η νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες παιδιά θα περάσουν για πρώτη φορά κάτω από την πόρτα του σχολείου. Κι ενώ συνήθως ο φακός εστιάζει στα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά γι' αυτή τη στιγμή, και το πώς θα προετοιμαστούν κατάλληλα για μια ομαλή μετάβαση, το άγχος και οι ανησυχίες των γονέων έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Το Huffingtonpost.gr μίλησε με την Αμάντα Μπικάκη, Παιδοψυχολόγο, η οποία έδωσε 10 χρήσιμες συμβουλές για να διαχειριστούν οι γονείς την πρώτη ημέρα του σχολείου.

1. Πριν την επίσημη έναρξη, επισκεφθείτε το σχολείο μαζί με το παιδί σας. Ακολουθήστε τη διαδρομή που θα κάνει κάθε μέρα, συζητήστε με τους δασκάλους για τις δραστηριότητες και αφήστε το να παίξει για λίγο στο χώρο του σχολείου.

2. Προετοιμάστε ψυχολογικά τον εαυτό σας- όχι μόνο το παιδί σας- και όταν έρθει η μέρα δείξτε όσο πιο χαλαροί και αισιόδοξοι μπορείτε. Εάν έχετε άσχημες εμπειρίες από την πρώτη σας μέρα στο σχολείο, καλό θα ήταν να μην τις μεταφέρετε στο παιδί.

3. Ξυπνήστε νωρίς και δώστε στον εαυτό σας και στο παιδί σας ικανοποιητικό χρόνο για να προετοιμαστείτε αλλά και να 
αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες.
Αν ξεκινήσετε από το σπίτι αγχωμένοι, αυτό θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας.

4. Αποφύγετε να δώσετε στο παιδί σας συσκευασίες φαγητού που δεν μπορεί να ανοίξει μόνο του ή να του βάλετε φαγητά που δεν έχει ξαναδοκιμάσει για κολατσιό. Πιθανόν να βρεθεί σε δύσκολή θέση και να συνδέσει το ξεκίνημα του σχολείου με αρνητικές εμπειρίες.

5. Εμπιστευθείτε την εκπαιδευτικό και κάντε την σύμμαχό σας. Η εμπειρία της μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις και οι υποδείξεις τους είναι καλοπροαίρετες. Επίσης μην ξεχνάτε να αδειάζετε κάθε μέρα την τσάντα του μικρού σας, τα σημειώματα ή το τετράδιο επικοινωνίας είναι ο εδραιωμένος τρόπος επαφής εκπαιδευτικού- γονέα. Η καλή συνεργασία δεν μπορεί παρά να ωφελήσει το παιδί.

6. Αποφύγετε να συζητάτε με το παιδί πόσο πολύ θα σας λείψει. Με αυτό τον τρόπο του μεταφέρετε ένα δικό σας προβληματισμό και εντείνετε ακόμη περισσότερο τους δικούς του. Αντιθέτως δώστε του χώρου να τους εκφράσει και προσπαθήστε να βρείτε από κοινού λύσεις για τις καταστάσεις που ανησυχεί.

7. Μία μέρα πριν το σχολείο, ακολουθήστε ευχάριστες δραστηριότητες ώστε το παιδί να έχει θετική διάθεση. Στο τέλος της ημέρας διαλέξτε μαζί τα ρούχα για την επομένη και βάλτε το νωρίς για ύπνο. Το επόμενο πρωί ετοιμάστε από κοινού την τσάντα του.

8. Κατά την άφιξή σας δώστε στο παιδί σας λίγο χρόνο και συζητήστε με τη δασκάλα τυχόν απορίες. Ωστόσο μην παρατείνετε κατά πολύ τη διαμονή σας και κάντε ξεκάθαρη και σύντομη την αναχώρησή σας μετά το αντίο. Μπορεί το παιδί σας να είναι ταραγμένο, είναι όμως πολύ πιο χρήσιμο να αφιερώσει το χρόνο του πριν τον πρωινό κύκλο συναναστρεφόμενο με άλλα παιδιά, από το να κλαίει παρακαλώντας σας να μείνετε λίγο παραπάνω.

9. Μετά την απομάκρυνσή σας, πάρτε λίγο χρόνο να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε από την ένταση της στιγμής. Οι έντονες αντιδράσεις κατά τους πρώτους αποχωρισμούς είναι αναμενόμενες και δεν υποδηλώνουν κάτι για την «ποιότητά» σας ως γονέας. Συζητήστε με άλλους παρευρισκόμενους γονείς και εκμεταλλευτείτε τη στιγμή για να κάνετε νέες γνωριμίες που θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σας κι εκτός σχολείου.

10. Τέλος, παραλάβετε εσείς το παιδί στο σχόλασμα αν είναι εφικτό. Υποδεχτείτε το με χαρά για το νέο του ξεκίνημα και όχι με αγωνία για το πώς πέρασε. Το συναίσθημα που το μεταφέρετε έχει σημασία για το πώς θα φιλτράρει το παιδί αυτές τις πρώτες του εμπειρίες. Αποφύγετε τη γενική ερώτηση «πώς πέρασες/ τι κάνατε σήμερα», κι εστιάστε σε επιμέρους δραστηριότητες, όπως «με τι/ ποιον έπαιξες στο διάλειμμα;», «ζωγράφισες με μαρκαδόρο/ πινέλο κτλ;», «τι παραμύθι διαβάσατε;» κ.α.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο




×
×
  • Προσθήκη...