Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο

    Αν το μικρό σας έχει περάσει απ’ τον παιδικό σταθμό τα πράγματα θα είναι πολύ εύκολα, αφού η μετάβαση στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα μικρό "υπο-βήμα" της κοινωνικής του εξέλιξης.

Ωστόσο, με τα νέα προγράμματα η ημέρα στο νηπιαγωγείο είναι πιο δομημένη και περιλαμβάνει "μαθήματα", όπως προγραφή και προανάγνωση, τα οποία εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο της γνώσης. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο του ξεκίνημα;

  • Αν αλλάζει σχολικό χώρο –απ’ τον παιδικό σταθμό στο δημόσιο νηπιαγωγείο της γειτονιάς- καλό είναι να εξοικειωθεί με το περιβάλλον πριν την πρώτη μέρα του σχολείου. Αν δεν πήγατε μαζί για την εγγραφή του, πηγαίνετε τώρα μια επίσκεψη. Από την 1η Σεπτεμβρίου τα σχολεία είναι ανοιχτά, οπότε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο προαύλιο ή ίσως και να δείτε από κοντά μια τάξη για να πάρει μια ιδέα και να εξοικειωθεί με το χώρο.
  • Αν το παιδί σας δεν έχει κατακτήσει ακόμη όλα τα στάδια της αυτοεξυπηρέτησης είναι καλό να το βοηθήσετε να εξασκηθεί και να του κάνετε πιο εύκολη τη ζωή – και την ένταξη στην ομάδα!
  • Θυμηθείτε πως μερικές φορές ο αποχωρισμός είναι δύσκολος και αμαυρώνει τη χαρά των πρώτων ημερών στο καινούργιο σχολείο. Δεν αποτελεί όμως αποτυχία ούτε του παιδιού, ούτε του γονιού να προσαρμοστεί το νήπιο σε αυτό το καινούργιο στάδιο της  ζωής του. 

Vz2Mx9a.jpg

Για νήπια με αυτοπεποίθηση

Το παιδί θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα ξεκινήσει με αυξημένη σιγουριά αν μπορεί να αυτοεξυπηρετείται άνετα.

  • Επιλέγετε άνετα ρούχα για το σχολείο, όπως μπουφάν με velcro (χριτς χρατς) ή φερμουάρ αντί για κουμπιά, φόρμα με λάστιχο, παπούτσια με κλείσιμο velcro. 
  • Αποφασίστε πως κάποια ρούχα που θα είναι για το σχολείο θα λεκιαστούν με μπογιές ή θα σκιστούν. Καλό είναι το παιδί να μην έχει το επιπλέον άγχος μη λερωθεί ή μη χαλάσει τα ρούχα του.
  • Αν το παιδί σας αγχώνεται με τη χρήση της τουαλέτας μπορείτε να του βάλετε στην τσάντα του μερικά πλαστικά καλύμματα μιας χρήσης τα οποία θα του επιτρέπουν να κάθεται στη λεκάνη της τουαλέτας διευκολύνοντας την όλη διαδικασία.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...