Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εξανθήματα και οι φλεγμονές του δέρματος που σχετίζονται με την αυξημένη δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους με ακάλυπτο δέρμα, στον ήλιο και στη ζέστη, στην παρατεταμένη παραμονή σε κοινόχρηστους χώρους και στη κοινή χρήση αντικειμένων με άλλα άτομα.
«Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις επιμολύνσεις, στις οποίες κυριαρχεί ο σταφυλόκοκκος και δευτερευόντως ο στρεπτόκοκκος» λέει η παιδίατρος Αννα Παρδάλη.
«Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, οι οποίες έχουν την τάση να υποτροπιάζουν, ευνοούνται από τη λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή από μικροτραυματισμούς, εκδορές και τσιμπήματα εντόμων τα οποία έχουν μεγαλύτερη συχνότητα το καλοκαίρι».
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί έχει κάποια μολυσμένη πληγή; «Κάθε βλάβη του δέρματος που δείχνει ρυπαρή, προκαλεί ενόχληση και έχει τάση εξάπλωσης πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό» απαντά η δρ Παρδάλη.
Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για εξάνθημα ή μόλυνση από σταφυλόκοκκο, θα χορηγηθεί τοπική αντιβιοτική αγωγή και επιθέματα, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδίως στα μικρά παιδιά και στα βρέφη, μπορεί να χρειασθεί ακόμα και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν η μολυσμένη πληγή βρίσκεται κοντά σε άρθρωση, διότι υπάρχει κίνδυνος για σηπτική αρθρίτιδα.
Ωστόσο οι δερματικές λοιμώξεις δεν είναι η μοναδική απειλή κατά τους θερινούς μήνες. Οι γαστρεντερίτιδες επίσης είναι πολύ συχνές, ιδίως στους μικρούς ταξιδιώτες.
Μικρόβια όπως η σαλμονέλα, η σιγκέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσουν υψηλό πυρετό και σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα (λ.χ. εμετούς, διάρροιες με προσμείξεις αίματος και βλέννας, πόνο στην κοιλιά), τα οποία σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγούν το παιδί στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης.
Πηγές τέτοιου είδους βακτηρίων μπορεί να είναι τα μισοβρασμένα και τα ωμά αβγά, το μισοψημένο κοτόπουλο, η αλλοίωση ευπαθών προϊόντων και μαγειρεμένου φαγητού από τη ζέστη κ.λπ. Σε σπάνιες περιπτώσεις η γαστρεντερίτιδα οφείλεται στον σταφυλόκοκκο.
Πολύ συχνή το καλοκαίρι είναι επίσης η μόλυνση από μια ομάδα ιών που λέγονται εντεροϊοί και συμπεριλαμβάνουν τους ιούς Coxsackie (Κοξάκι). Η μόλυνση από αυτούς τους ιούς συχνά είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει και την επονομαζόμενη νόσο χεριών, ποδιών, στόματος (HFMD).
Η νόσος αυτή συνήθως προσβάλλει παιδιά προσχολικής ηλικίας και σπανίως σχολικής (έως 10 ετών) και στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνεται εξάνθημα στο εσωτερικό του στόματος, στις παλάμες και στα πέλματα, εξού και η ονομασία της.
Οι εντεροϊοί έχουν σποραδική εμφάνιση όλο τον χρόνο, αλλά παρουσιάζουν επιδημικό χαρακτήρα το καλοκαίρι, κατά τη δρα Παρδάλη, ενώ η μόλυνση με αυτούς μπορεί να προκαλέσει επίσης συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και, σε σπάνιες περιπτώσεις, καρδιολογικές επιπλοκές και εγκεφαλίτιδες.
Οι βουτιές των παιδιών στη θάλασσα, εξάλλου, και οι συνεχείς εναλλαγές ζέστης - κρύου συχνά ευθύνονται και για λοιμώξεις όπως κοινά κρυολογήματα (πολλοί τα συγχέουν με τη «γρίπη του καλοκαιριού», η οποία είναι απίθανο να συμβεί) και ωτίτιδες, κυρίως στο εξωτερικό τμήμα του αφτιού.
Οι εξωτερικές ωτίτιδες είναι από τα πιο συνηθισμένα και επώδυνα καλοκαιρινά προβλήματα και χρειάζονται εντατική θεραπεία, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά θα πρέπει έστω προσωρινά να αποφεύγουν να βουτούν το κεφάλι τους στο νερό και να παίζουν μέσα στη θάλασσα.
Οσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που εκδηλώνονται με πυρετό, πονόλαιμο κ.λπ., μερικές φορές μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ο οποίος έχει προκαλέσει αμυγδαλίτιδα και χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή για να αντιμετωπιστεί, διότι δίχως θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στους νεφρούς (χρόνια νεφρίτιδα) και στην καρδιά (ρευματικός πυρετός).
Αν η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο συνοδεύεται από δερματικό εξάνθημα, το παιδί μπορεί να έχει οστρακιά, καταλήγει η δρ Παρδάλη.
Πηγή: tanea.gr
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο