Όσον αφορά την ανδρική γονιμότητα, η «σωστή» διάρκεια ύπνου είναι από επτά έως οκτώ ώρες το βράδυ, καταλήγουν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Λορίν Γουάιζ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (δεν έχει υπάρξει ακόμη επιστημονική δημοσίευση), ανέλυσαν στοιχεία από 790 ζευγάρια, που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, συσχετίζοντας τη διάρκεια του ύπνου με τη γονιμότητα.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο ο λίγος ύπνος (κάτω των έξι ωρών) όσο και ο πολύς (άνω των εννέα ωρών) σχετίζεται με μειωμένη, κατά 42%, πιθανότητα ο άνδρας να είναι σε θέση να κάνει παιδί, σε σχέση με όσους κοιμούνται οκτώ ώρες.
H συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην ανδρική υπογονιμότητα ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία του άνδρα, το βάρος του, αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος κ.ά.
Η εξήγηση είναι πιθανώς ορμονική και σχετίζεται με την επίπτωση του ύπνου στα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία είναι μια ζωτική ορμόνη για την αναπαραγωγή στους άνδρες και παράγεται κυρίως το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Λορίν Γουάιζ τόνισε ότι η νέα μελέτη βρήκε μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην ανδρική υπογονιμότητα, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πρώτο αποτελεί την άμεση αιτία για το δεύτερο. Η συσχέτιση, πάντως, ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία του άνδρα, το βάρος του, τη συχνότητα του σεξ, αν είναι καπνιστής, εργαζόμενος ή άνεργος, αν έχει κατάθλιψη κ.ά.
Έως σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα, ενώ για τις γυναίκες ακόμη λιγότερα. Περίπου το 85% των ζευγαριών καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν μέσα σε ένα έτος από τότε που ξεκινούν να κάνουν τακτικά σεξ χωρίς προφύλαξη, ενώ ποσοστό 15% εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα.
Μια άλλη μελέτη στο ίδιο αμερικανικό συνέδριο διαπίστωσε ότι όσοι άνδρες παίρνουν τακτικά ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση (beta-blockers και αναστολείς ACE) είναι περίπου 10% πιθανότερο να είναι υπογόνιμοι. Τα φάρμακα, όμως, αυτά είναι σημαντικά για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο