Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Κύπρος: Αλλάζουν τα πάντα στον θεσμό της υιοθεσίας


    <p>Αλλαγές στον θεσμό της υιοθεσίας στην Κύπρο προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Η Υπουργός πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν διαδικασίες ιδιωτικής τοποθέτησης παράλληλα με την κρατική, παρά τις σκέψεις που γίνονται για κατάργησή τους.</p>

Αλλαγές στον θεσμό της υιοθεσίας τροχοδρομεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με την Υπουργό, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία μιλούσε στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα, στην Κύπρο θεσμικά η υιοθεσία πλαισιώνεται και κατοχυρώνεται από συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται στην παιδική προστασία και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι παράμετροι πρέπει να εφαρμόζονται.

Οι εκάστοτε νομικές διατάξεις θεσμοθετούν ρητά πως η υιοθεσία πραγματοποιείται μόνο εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού και για την πραγματοποίησή της απαιτείται η διενέργεια επισταμένης μελέτης καταλληλότητας από εξειδικευμένους λειτουργούς, εξήγησε.

Χρειάζεται εκσυγχρονισμός

Η δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας επικεντρώνεται στην ανάγκη για ανανεωμένη ρύθμιση και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για τις υιοθεσίες. Περιλαμβάνει, επίσης, την ανάδειξη σύγχρονων τεκμηριωμένων επιστημονικών προσεγγίσεων στο θέμα της υιοθεσίας. Όλη αυτή η δημόσια διαδικασία θα κατατείνει στον εμπλουτισμό του αρχικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Υιοθεσίας Νόμος του 2013».

Ο απώτερος στόχος είναι, η εκσυγχρονισμένη νομοθεσία να αποτελεί ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο με ισχυρή κοινωνική απήχηση, για να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παιδιού. Σήμερα στην Κύπρο οι διαδικασίες γίνονται στη βάση του περί Υιοθεσίας Νόμου του 1995, ο οποίος ρυθμίζει τις εθνικές υιοθεσίες, και στη βάση του περί της Σύμβασης για την Προστασία των Παιδιών και για τη Συνεργασία αναφορικά με Διακρατική Υιοθεσία (κυρωτικού) Νόμου του 1994, που αφορά τις διακρατικές υιοθεσίες.

Τέσσερις προτεινόμενες αλλαγές

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία, για τα οποία προτείνονται νομοθετικές αλλαγές:

1. Ο τομέας της ιδιωτικής τοποθέτησης.

2. Ο καθορισμός ορίων ανώτατης ηλικίας για τους υποψήφιους υιοθετούντες γονείς.

3. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της υιοθεσίας προς το παιδί, τους υποψήφιους υιοθετούντες, τους υιοθετούντες και τους γονείς/κηδεμόνες του παιδιού προς υιοθεσία.

4. Ο καθορισμός κριτηρίων διαπίστευσης μη κυβερνητικών οργανισμών, που εμπλέκονται στη διαδικασία διακρατικών υιοθεσιών.

«Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα είναι αν πρέπει, ως Πολιτεία, να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου, ώστε η υιοθεσία να είναι μόνο κρατική υπόθεση, με την τοποθέτηση του υποψήφιου παιδιού στην οικογένεια μόνο από το κράτος, με συνεπακόλουθο να εκλείψει εντελώς η ιδιωτική τοποθέτηση», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου. Όπως είπε, στην Κύπρο πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο μόνο τέσσερις υιοθεσίες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ με την ιδιωτική τοποθέτηση οι υιοθεσίες ανέρχονται γύρω στις 40.

Ασφαλιστικές δικλίδες

Σύμφωνα με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, το ζήτημα της υιοθεσίας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και το ζητούμενο δεν είναι η σύνταξη μιας ιδεατής νομοθεσίας, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Όπως είπε, έχει διαμορφώσει την κατηγορηματική θέση ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το παιδί και τα δικαιώματά του θα πρέπει να λαμβάνονται από μια ομάδα με πολλά στελέχη και πολλές ειδικότητες.

Πρέπει να βρεθούν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε αφενός η Πολιτεία να ελέγχει αποτελεσματικά τη διαδικασία και, αφετέρου, τα παιδιά να βρίσκουν ανάδοχες οικογένειες και να μη μένουν σε ιδρύματα ώς τα 18 τους, τόνισε. Γι’ αυτό και θέση της Υπουργού είναι πως θα πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωμα της πρωτοβουλίας για υιοθεσία και σε ενδιαφερόμενους γονείς και όχι μόνο από το κράτος.

Τα δικαιώματα του παιδιού

Η Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως λαμβάνονται υπόψη διάφοροι προβληματισμοί, ως απότοκο της διαβούλευσης, και στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων και διαδικασιών, που θα έχουν στόχο πρωτίστως τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού στη διαδικασία της υιοθεσίας, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 21 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο νέος νόμος, τόνισε, θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά δικαιώματα των παιδιών και η Πολιτεία θα είναι σε θέση να τον εφαρμόσει.

Πρόσθεσε πως η υιοθεσία δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως απλώς η πάση θυσία ικανοποίηση της επιθυμίας ενός άτεκνου ζευγαριού να αποκτήσει παιδί, αλλά κυρίως ως η ευτυχής σύμπτωση αυτής της επιθυμίας με την πραγματική ανάγκη ενός παιδιού να αποκτήσει ένα νέο και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον. Ο θεσμός της υιοθεσίας, πρόσθεσε η κ. Αιμιλιανίδου, αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο, λόγω της κοινωνικής του διάστασης.

Τι είναι η υιοθεσία

Σύμφωνα την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η υιοθεσία είναι μία νομική πράξη, που καθιστά ένα παιδί που δεν μπορεί να ζήσει με τη φυσική του οικογένεια, μόνιμο μέλος της οικογένειας που το υιοθετεί ως να έχει γεννηθεί σε αυτήν. Οι γονείς που υιοθετούν το παιδί γίνονται οι νέοι γονείς και δεν διαφέρουν νομικά από τους φυσικούς γονείς. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των φυσικών γονιών έναντι του προς υιοθεσία παιδιού μεταβιβάζονται στους υιοθετούντες γονείς, αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος υιοθεσίας από το Δικαστήριο.

Η πράξη αυτή είναι αμετάκλητη. Για υιοθεσία παιδιού που βρίσκεται στην Κύπρο υποβάλλεται αίτηση στο Οικογενειακό Δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει με βάση έκθεση κοινωνική μελέτης που κατατίθεται από τον Λειτουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών. Για υιοθεσία παιδιού από χώρα του εξωτερικού, η αίτηση υποβάλλεται στη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, που είναι η Κεντρική Αρχή Υιοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...