Πάνω από τα δύο τρίτα των μαθητών σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, δεν θα μάθουν τις βασικές δεξιότητες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2030, παρά ένα φιλόδοξο στόχο ώστε κάθε παιδί να είναι στο σχολείο και τη μάθηση, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Επιτροπή για τη Χρηματοδότηση Ευκαιριών για την Παγκόσμια Εκπαίδευση.
Η έκθεση «Η Γενιά που Μαθαίνει: Επενδύοντας στην Εκπαίδευση για ένα Μεταβαλλόμενο Κόσμο», επισημαίνει ότι χωρίς μια επείγουσα αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση από τις εθνικές κυβερνήσεις, τα παιδιά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος θα παραμένουν παγιδευμένα στο φαύλο κύκλο της φτώχειας από γενιά σε γενιά και θα μείνουν χωρίς τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται ώστε να συνεισφέρουν στις κοινωνίες και τις οικονομίες των χωρών τους όταν φτάσουν στην ενηλικίωση.
«Κάθε παιδί, σε κάθε χώρα, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε νοικοκυριό, έχει το δικαίωμα όχι μόνο σε ένα κάθισμα σε μια τάξη, αλλά σε μια ποιοτική εκπαίδευση - ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ζωής, το πιο σημαντικό στάδιο της ανάπτυξης του εγκεφάλου», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake.
«Πρέπει να επενδύσουμε εγκαίρως, να επενδύσουμε στην ποιότητα, και να επενδύσουμε στην ισότητα - ή να πληρώσουμε το τίμημα μιας γενιάς παιδιών καταδικασμένης να μεγαλώσει χωρίς τη γνώση και τις δεξιότητες που χρειάζεται ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της.»
Η έκθεση δείχνει ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ενήλικες δεν θα έχουν άλλη εκπαίδευση πέραν αυτής του δημοτικού σχολείου το 2030. Η UNICEF υποστηρίζει τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση και καλεί για αύξηση των εθνικών δαπανών στην εκπαίδευση από 3% έως 5% για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού που θα μπορούσε να είναι μια παγκόσμια εκπαιδευτική κρίση.
Άλλα βασικά συμπεράσματα από την έκθεση:
- Μόνο τα μισά παιδιά ηλικίας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και λίγο πάνω από το ένα τέταρτο ηλικίας δευτεροβάθμιας, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μαθαίνουν βασικές δεξιότητες.
- 330 εκατομμύρια μαθητές πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων δεν επιτυγχάνουν ούτε και τα πιο βασικά μαθησιακά αποτελέσματα.
- Η κρίση μεγαλώνει, καθώς οι πληθυσμοί αυξάνονται - θα υπάρχουν κατ' εκτίμηση 1,4 δισεκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το 2030.
- Δύο φορές περισσότερα κορίτσια καθώς και αγόρια δεν θα πάνε ποτέ στο σχολείο.
«Αντιμετωπίζουμε τον αγώνα των πολιτικών δικαιωμάτων της γενιάς μας - την απαίτηση των νέων για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την ωρολογιακή βόμβα της δυσαρέσκειας ως αποτέλεσμα της διάψευσης των ελπίδων του μισού μιας ολόκληρης γενιάς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Εκπαίδευση Gordon Brown.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ακόμα ένα έτος ή μια δεκαετία όπως αυτή. Η Επιτροπή σκοπεύει να ξεκλειδώσει τη μεγαλύτερη επέκταση εκπαιδευτικών ευκαιριών στη σύγχρονη ιστορία.»
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο: report.educationcommission.org
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο