Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Εγκυμοσύνη στα χρόνια της ανήλικης ζωής

    Πανικός, αγωνία και φόβος κατακλύζουν κάθε έφηβη όταν έρχεται αντιμέτωπη με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Συναισθήματα που την κάνουν να μεγαλώνει απότομα, από τη μία μέρα στην άλλη...

Πρόκειται για την κρίσιμη στιγμή που ένα ανήλικο κορίτσι έρχεται αντιμέτωπο με μία συνέπεια που δεν είχε φανταστεί, με ένα γεγονός που μπορεί να τo στιγματίσει για πάντα. Η πρόωρη μητρότητα γεννά συναισθήματα τρόμου και πανικοβάλλει τις νεαρές γυναίκες, οι οποίες ξαφνικά καλούνται να πάρουν μία μεγάλη απόφαση που αφορά στο μέλλον τους.

Είναι ένα κορίτσι κάτω των 18 ετών έτοιμο να γίνει μητέρα; Πόσο ώριμο είναι για να αποφασίσει μόνο του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας; Πρέπει να εμπλακούν οι γονείς και ο σύντροφός της σε μία τέτοια απόφαση; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν όταν ανοίγει η συζήτηση γύρω από το θέμα.

Οι μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν πολλές έφηβες, οι οποίες ζουν με τους γονείς τους και νιώθουν τεράστια συναισθηματική πίεση για την επιλογή τους.

«Πώς θα το πω στους γονείς μου;» αυτό είναι το κύριο ερώτημα που βασανίζει τα κορίτσια, που τρέμουν και μόνο στην ιδέα να ανακοινώσουν ένα τέτοιο συμβάν στους γονείς τους. Η αποκάλυψη μίας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης θα τους ξαφνιάσει, θα τους στεναχωρήσει, θα τους τρομάξει και θα τους αναγκάσει να πάρουν και οι ίδιοι μια καθοριστική για τη ζωή του παιδιού τους απόφαση.

Και μόνο η παραπάνω σκέψη προκαλεί αγωνία σε πολλά νέα κορίτσια που αναγκάζονται να αποκρύψουν το γεγονός από την οικογένειά τους. Οι περισσότερες παίρνουν βιαστικές και παρορμητικές αποφάσεις που θα δώσουν μία αποτελεσματική και γρήγορη λύση στο ζήτημα.

Επιλέγουν λοιπόν να «ξεφορτωθούν» το πρόβλημα, χωρίς να το συζητήσουν περαιταίρω και ορισμένες φορές χωρίς καν να ανακοινώσουν την απόφασή τους στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης τα κορίτσια δανείζονται χρήματα και επιλέγουν γιατρούς και κλινικές αμφιβόλου εμπιστοσύνης προκειμένου να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Το παραπάνω φαινόμενο είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους. Η χώρα μας κατέχει μια θλιβερή πρωτιά στις διακοπές κυήσεων με πολλές γυναίκες να οδηγούνται καθημερινά στο χειρουργικό κρεβάτι. Σύμφωνα με το Τμήμα Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το 22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση στη ζωή τους. Ιδιαίτερα θλιβερό είναι το γεγονός ότι το 10% από αυτές, είναι έφηβες.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, 40.000 εκτρώσεις ετησίως, αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου αποκαλύπτει ότι οι μισές έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχουν ενημερώσει ούτε καν τη μητέρα τους. Το παραπάνω αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης όσο αφορά στους τρόπους προφύλαξης.

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι στη χώρα μας μόλις το 3% γυναικών χρησιμοποιούν ασφαλείς αντισυλληπτικές μεθόδους (χάπι, δακτύλιος) τη στιγμή που το ποσοστό αυτό φτάνει το 22% στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου αρκετές γυναίκες καταφέρνουν να αποφύγουν το χειρουργικό κρεβάτι του γυναικολόγου.

Μια έκτρωση όμως δεν είναι καθόλου αθώα ενώ μάλιστα για κάποιους η αφαίρεση μίας ζωής θεωρείται έγκλημα. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχή της γυναίκας, οι οποίες την επηρεάσουν σημαντικά για τα επόμενα χρόνια της ζωής της.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έφηβες που βρίσκονται σε μία κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, κατά την οποία διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους. Για τον λόγο αυτό, τα νεαρά κορίτσια θα πρέπει να ενημερώνονται συστηματικά για τις μεθόδους αντισύλληψης και να σκέφτονται διπλά πριν περάσουν το κατώφλι του χειρουργείου...

Πηγή: newsbomb.gr

 




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...