Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Από την κούνια η εξοικείωση με τη δικτύωση

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο με θέμα τη λογική των δικτύων και τις νέες μορφές διακυβέρνησης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Καθηγητές των Νέων Τεχνολογιών, της Επικοινωνίας και πολλών ακόμη τομέων της Επιστήμης, συναντήθηκαν και μίλησαν για το τεράστιο εύρος δικτύων με τα οποία όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι, ήδη από τη γέννησή μας.

Μόνιμα μπροστά την οθόνη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα μελέτης η οποία ερευνά τα προβλήματα της χρήσης των smartphones, ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα παιδιά της αποκαλούμενης «Γενιάς Ζ» δικτυώνονται από τα πρώτα τους χρόνια και ζουν κυριολεκτικά μπροστά από μία οθόνη.

«Μέσα στα κύρια συμπεράσματά ήταν και αυτά μελετών που έδειξαν ποια είναι τα προβλήματα του να είναι κανείς χρήστης smartphones», λέει ο καθηγητής Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μεϊμάρης.

«Είναι μια συνήθεια από την οποία κανείς ξεκολλάει πολύ δύσκολα», συνεχίζει ο κ. Μεϊμάρης. «Το βλέπουμε και στη χώρα μας: τα παιδιά, από την ώρα που γεννιούνται, βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη. Μπαίνουν συνεχώς στο Facebook για να δουν τι κάνει ο φίλος τους ή για να περιγράψουν με ακρίβεια καθετί που τους συνέβη κάθε μέρα. Τη λογική αυτή, ομολογουμένως, εμείς οι μεγαλύτεροι δεν την κατανοούμε, ακόμη κι εμείς που διδάσκουμε τις νέες τεχνολογίες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμάρης.

Το smartphone ως σχολικό εργαλείο

Κι όμως, μπορεί να γίνει. Ισως όχι στην Ελλάδα όμως, τα έξυπνα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού τα παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα με αυτά.

«Ωστόσο, το σχολείο, ως προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει μια υστέρηση, μια μεγάλη αδράνεια, λογική μεν, αλλά θα πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι λογικό, μέσα στα σχολικά εργαστήρια να βρίσκονται απαρχαιωμένοι υπολογιστές που μπορεί να βλάπτουν έστω και λίγο τα παιδιά, παρά τα νέα κινητά», λέει ο κ. Μεϊμάρης.

«Τα παιδιά δεν περιορίζονται»

Ο κ. Μεϊμάρης είναι ο Ελληνας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εφαρμογών Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, της UNESCO, η οποία έχει την έδρα της στη Μόσχα.

Με την εμπειρία του αυτή, λέει ανοιχτά: «Τα παιδιά, δεν ελέγχονται! Οι γονείς νομίζουν, ότι με τον περιορισμό, τάχα μου, κάτι θα πετύχουν. Περιορισμός, δεν υπάρχει! Αφενός τα παιδιά δεν ελέγχονται, αφετέρου, ένας γονιός θα πρέπει να αναρωτηθεί: την ώρα που μαλώνει το παιδί του επειδή παίζει online παιχνίδια με ένα joystick, γνωρίζει ότι με αυτό το joystick πιλοτάρεται το νέο Airbus»; και καταλήγει: «Αυτοί που θα ζήσουν μέσα στη νέα τεχνολογία είναι τα παιδιά, όχι εμείς. Επομένως αυτά θα πρέπει να είναι εξοικειωμένα μαζί της».

Πηγή: imerazante.gr
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...