Δηλαδή, με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Έπιστημονική μελέτη, εν τούτοις, η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology κατέδειξε σαφώς ότι με μια μείωση της κλίμακας του 25% στις θερμίδες, έχουμε τη δυνατότητα να ελαττώσουμε κατά 0,6 χρόνια τη βιολογική επιβάρυνση που υφίσταται το σώμα μας κάθε χρόνο.
Και τα πλεονεκτήματα δεν αφορούν αποκλειστικά στο τομέα της εμφάνισης, τουτέστιν σε πιο όμορφο σώμα, λιγότερες ρυτίδες και πιο νεανική επιδερμίδα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Ντάνιελ Μπέλσκυ, επίκουρο καθηγητή ιατρικής στο Duke, «επεμβαίνοντας στον ρυθμό βιολογικής γήρανσης ενδεχομένως μπορούμε να προλάβουμε ή έστω να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών ασθενειών και αναπηριών οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το γήρας».
Σε αυτά τα επιστημονικά συμπεράσματα οδηγήθηκαν αναλύοντας στοιχεία από μια προγενέστερη κλινική απόπειρα.
Σε ένα δείγμα 220 ανθρώπων, εκ των οποίων κανείς δεν ήταν υπέρβαρος), οι 145 ελάττωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25%, ενώ οι υπόλοιποι δεν άλλαξαν απολύτως τίποτε στη διατροφή τους.
Σε χρονικό διάστημα 2 ετών που διήρκεσε η μελέτη, οι επιστήμονες υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία των ατόμων που συμμετείχαν και από τις 2 ομάδες, η οποία ήταν κατά μέσο όρο τα 37 χρόνια, αξιολογώντας παραμέτρους της καρδιακής, μεταβολικής και ανοσολογικής τους λειτουργίας.
Για κάθε ένα από τα 2 έτη της έρευνας, στην ομάδα όσων είχαν διατηρήσει τις διατροφικές τους συνήθειες, παρατηρήθηκε αύξηση της βιολογικής ηλικίας κατά 0,71 έτη ενώ στην ομάδα των μειωμένων θερμίδων παρατηρήθηκε αύξηση της βιολογικής ηλικίας μόλις κατά 0,11 έτη. Με άλλα λόγια υπήρξε μεταξύ των δύο ομάδων μία διαφορά 0,6 έτη για κάθε χρόνο.
Όπως έχουν εντοπίσει και άλλες έρευνες με αντικείμενο το ίδιο θέμα, η ελάττωση λήψης τροφής έχει ως επακόλουθο, τον μειωμένο ρυθμό διαίρεσης και καταστροφής των κυττάρων. Αυτό, στην ουσία, σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, πιο δυνατά κύτταρα απέναντι στη φθορά του χρόνου και, συνεπώς, πιο νεανικό δέρμα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο