Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Γερμανία: Ο «εμπιστευτικός τοκετός» είναι μία διέξοδος για έγκυες σε δίλημμα

    Τρία χρόνια εφαρμογής συμπλήρωσε στη Γερμανία ο νόμος σχετικά με τον «εμπιστευτικό τοκετό», που δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες να γεννούν ανώνυμα.

Για τις εγκυμονούσες οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν κρυφή την κύηση τους κι έπειτα τον τοκετό, για τον λόγο ότι είτε δεν είναι παντρεμένες και ανησυχούν για το κοινωνικό περίγυρο ή την ακραία αντίδραση του πατέρα του μωρού τους, είτε δεν επιθυμούν να μεγαλώσουν το μωρό, βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 3 χρόνια σχετική νομοθεσία στη Γερμανία η οποία δίνει την ευκαιρία στη μέλλουσα μητέρα να ζητήσει παρακολούθηση από γιατρό και το σίγουρο περιβάλλον ενός μαιευτηρίου για να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

Κι όλα αυτά μάλιστα χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο όνομα!

«Οι πιο πολλές γέννησαν κανονικά»

Το χρονικό διάστημα των τριών ετών που εφαρμόζεται στη χώρα η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ήταν ικανοποιητικό για την υπουργό Οικογένειας Καταρίνα Μπάρλεϊ να κάνει έναν θετικό απολογισμό.

«Κατά ένα πολυ ευχάριστο τρόπο η αρωγή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Από το Μάιο του 2014 μέχρι το 2016 είχαμε 1300 γυναίκες οι οποίες κατέφυγαν στην χρήση των συμβουλευτικών υπηρεσιών οι οποίες προβλέπονται από το νόμο προτού πάρουν την απόφαση για τον ανώνυμο τοκετό.

Από αυτές οι 249 προτίμησαν τελικά να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους εμπιστευτικά, αυτό συνεπάγεται μία αναλογία του 19%. Οι πιο πολλές ωστόσο πήραν την απόφαση να το γεννήσουν όπως οι υπόλοιπες, δηλαδή είτε κρατώντας το μωρό τους ή αλλιώς δίνοντάς το για υιοθεσία».

Πριν από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, στη Γερμανία ίσχυε και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η επιλογή να παραδώσει η γυναίκα το νεογέννητο βρέφος της σε μαιευτήριο, επίσης ανώνυμα.

Στην πίσω πλευρά του κτηρίου υπάρχει μία ειδική θήκη (σαν την γνωστή στην μεταπολεμική Ελλάδα βρεφοδόχο) η οποία ανοίγει και εκεί έχουν τη δυνατότητα οι γυναίκες να αφήσουν το μωρό (φωτό κάτω).

xAs2ppr.jpg

Κατόπιν με τη βοήθεια ενός αισθητήρα ειδοποιείται αμέσως μία μαία και παίρνει το βρέφος για να το φροντίσει.

Τηλέφωνο βοήθειας στη συσκευασία των τεστ εγκυμοσύνης

Η σημαντική αναφορά είναι πως στον «εμπιστευτικό τοκετό»  οι μέλλουσες μητέρες, στη συμβουλευτική φάση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 18 γλώσσες, υποχρεούνται να αποκαλύψουν το αληθινό τους όνομα, το οποίο οι κοινωνικοί λειτουργοί κατόπιν στέλνουν σε σφραγισμένη επιστολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικογένειας.

Μόλις το παιδί γίνει 16 ετών, έχει τη δυνατότητα, αν επιθυμεί, να ψάξει τη μητέρα του και να μάθει την καταγωγή του. Στην άλλη επιλογή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Και ο Σύνδεσμος Γερμανών Μαιών κάνει θετικό απολογισμό. Σε ρεπορτάζ που έλαβε χώρα στη DW η Καταρίνα Γες, μέλος του προεδρείου, τονίζει τη σπουδαιότητα της ψυχολογικής και ιατρικής παρακολούθησης και στήριξης η οποία παρέχεται στη μέλλουσα μητέρα σε καθεστώς εμπιστευτικότητας. «Είναι και για μας, τις μαίες, τους γιατρούς αλλά επίσης και την κλινική πιο καλά, υπάρχει ασφάλεια δικαίου».

Μέσω διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών επάνω στο τεστ εγκυμοσύνης καταγράφεται και ο τηλεφωνικός αριθμός για βοήθεια.

«Αυτό συνεπάγεται πως ήδη από την στιγμή που οι γυναίκες για πρώτη φορά θέλουν να διαπιστώσουν εάν είναι έγκυες ή όχι, γνωρίζουν πού να απευθυνθούν, αναφέρει η υπουργός Οικογένειας.

«Αυτό αποτελεί αναμφίβολα και το κλειδί της επιτυχίας του συγκεκριμένου νόμου».

ΠΗΓΗ




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...