Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

6 στάνταρ καυγάδες που προκύπτουν τον πρώτο χρόνο του γάμου

    Ο πρώτος χρόνος γάμου έχει πάψει, εδώ και δεκαετίες, να είναι και ο πρώτος χρόνος της συγκατοίκησης, πόσο μάλλον της ίδιας της σχέσης. Παρόλα αυτά, αυτό δεν αναιρεί το -απόλυτα φυσικό- γεγονός ότι θα προκύψουν εντάσεις και τσακωμοί. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά το να μην κάνετε τίποτα για να τους ξεπεράσετε.

Ο πρώτος χρόνος γάμου έχει πάψει, εδώ και δεκαετίες, να είναι και ο πρώτος χρόνος της συγκατοίκησης, πόσο μάλλον της ίδιας της σχέσης. Παρόλα αυτά, αυτό δεν αναιρεί το -απόλυτα φυσικό- γεγονός ότι θα προκύψουν εντάσεις και τσακωμοί. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά το να μην κάνετε τίποτα για να τους ξεπεράσετε.

Το να παντρευτεί κανείς είναι καλό, το να μην παντρευτεί είναι ακόμα καλύτερο έλεγε ο Δανός φιλόσοφος Κίρκεργκαρντ, αλλά σήμερα δεν μαζευτήκαμε εδώ για να μηδενίσουμε την εις γάμο κοινωνία, αλλά για να της προσδώσουμε αξία. Φυσικά και θα υπάρξουν εντάσεις μεταξύ σας-είστε δύο μυαλά, δύο δαιδαλώδη συστήματα ψυχολογίας που πρέπει να συνδυαστούν και να βρουν σημεία τομής- αλλά ίσως και να είναι μονόδρομος αν θέλετε να προκύψει μια ειλικρινή και σταθερή ένωση.

To θέμα είναι να μη τις αφήνετε να διαιωνίζονται. Και πως γίνεται αυτό; Όταν, αμφότεροι, τόσο εσείς, όσο και ο σύντροφός σας δεν ξεχνάτε να «ποτίσετε» τη σχέση σας. Και λέω «ποτίσετε» γιατί η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αναπτύσσεται και που, αν σταματήσουμε να το φροντίζουμε, θα μαραθεί.

Για την καθαριότητα

7xxATQg.jpg

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για ευτελή υπόθεση, ότι το να γίνεστε έξαλλη μαζί του επειδή όταν κάνει ντουζ, κάνει το μπάνιο να μοιάζει με τον Σαρωνικό κόλπο, είναι μικροπρέπεια. Θα διαφωνήσουμε. Οι ενοχλητικές συνήθειες του άλλου (ή οι δικές μας για τον άλλον) δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμες. Επιπλέον, μη ξεχνάτε ότι είναι ο πιο εύκολος στόχος όταν θέλουμε, έστω και ασυνείδητα, να ξεσπάσουμε κάπου την πίεση και τα νεύρα της ημέρας.

Η λύση είναι απλή: επικοινωνήστε. Αν δεν εκφράσετε αυτά που σας ενοχλούν (όχι με φωνές, αλλά με ήπιο τόνο και λογικά επιχειρήματα), θα αρχίσετε να «τρώγεστε» με τον εαυτό σας. Και κάτι ακόμα: Αποφύγετε να γίνετε δεικτική μαζί του την ώρα που έχετε νεύρα γιατί θα είναι 400 φορές πιο δύσκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μη γίνετε επιθετική ή ειρωνική (δύο συμπεριφορές που δημιουργούν στάση άμυνας στον άλλον). Προτιμήστε να το επισημάνετε όταν θα έχετε πάρει μια χρονική απόσταση από αυτό.

Για τα οικονομικά

Ένας γάμος είναι και μια οικονομική συγχώνευση. Κάνετε μαζί τη φορολογική σας δήλωση, αποκτάτε κοινό λογαριασμό, πληρώνετε από κοινού ενοίκιο, λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ και όλα αυτά απαιτούν καλή συνεργασία, αλλά δεν παύουν να είναι πιο πεζά σε σύγκριση με τα πρώτα σας ραντεβού.

Όπως λέγαμε και πιο πάνω οι χειρότεροι καυγάδες προκύπτουν ως αποτέλεσμα ανυπομονησίας και κακού timing. Έτσι, είναι προτιμότερο να μιλήσετε για τα οικονομικά σας και τους λογαριασμούς κάποια στιγμή που θα νιώθετε και οι δύο χαλαροί, π.χ. το σαββατοκύριακο, παρά τη στιγμή που επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά ώστε να είστε πιο ανοιχτοί να ακούσετε τις ανάγκες του άλλου και να μετριάσετε το άγχος.

ToHG79b.jpg

Για τα πεθερικά σας

Κάτι μας λέει ότι αυτή τη στιγμή ήδη έχετε αναπαράγει στο μυαλό σας «επικές» στιγμές που έχετε ζήσει (αλλά θα προτιμούσατε να μην είχατε) μαζί τους. Όπως και να το κάνουμε, είναι η φυσική προέκταση του συντρόφου σας, πράγμα που δεν αλλάζει, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αποδεχτείτε και να προσπαθήσετε να βρείτε σημεία επικοινωνίας μαζί τους.

Ακόμα κι αν δεν τα πηγαίνετε καλά μαζί τους (ή εκείνος μαζί με τους γονείς σας), όταν προκύπτουν διαφορές ή εντάσεις μαζί τους, προσπαθήστε να τις αντιμετωπίζετε σαν ζευγάρι και όχι πέρνωντας ο καθένας το μέρος των δικών του γονιών. Σίγουρα ο καθένας έχει τη δική του οικογένεια, αλλά, πλέον, προτεραιότητα έχει η οικογένεια που φτιάχνετε εσείς οι δύο μαζί.

Για το χρόνο που περνάτε μαζί

Διόρθωση: Τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί. Ναι δεν είναι πάντα εύκολο, όταν τρέχουν υποχρεώσεις και ζητήματα που απαιτούν το 100% του παραγωγικού σας εαυτού στη δουλειά, σκεπάζουν οποιαδήποτε διάθεση για έξοδο και διασκέδαση. Η λύση δεν είναι φυσικά η παθητική επιθετικότητα με δηλώσεις τύπου «Από πότε έχεις να με πας ένα σινεμά;», αλλά να φτιάξετε από κοινού μια ολόδική σας ρουτίνα που θα συμπεριλαμβάνει πράγματα που αρέσουν και στους δύο.

Για το σεξ

Είναι κουρασμένος. Είστε κουρασμένη. Και, χωρίς να το καταλάβετε, μια μέρα ξυπνάτε και συνειδητοποιείτε ότι έχουν περάσει εβδομάδες (ίσως και μήνες;) από την τελευταία φορά που ήρθατε πιο κοντά. Ακόμα και έτσι να είναι, αρχικά μη νιώθετε ενοχές (άνθρωποι είστε) και δεύτερον μη κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας.

Με το να υποκρίνεστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, το μόνο θα καταφέρετε είναι να απομακρυνθείτε και να απομονωθείτε. Συζητήστε το. Εξηγήστε τους λόγους που μπορεί να έχετε απομακρυνθεί σεξουαλικά (είτε είναι κούραση, είτε κάτι που σας ενοχλεί), μπορεί ακόμα και να αστειευτείτε με αυτό (το χιούμορ είναι καταλυτικό και σε αυτές τις περιπτώσεις).

BNmsucU.jpg

Πηγή




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...