Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Γονείς προσέξτε την μόδα των «selfies»: τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο

    Τα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να «μη βιώσουν απολύτως τίποτε, παρά αποκλειστικά και μόνο μέσω του φωτογραφικού φακού»!

Μία τάση η οποία εξελίχθηκε σε μανία... Οι «selfies» αποτελούν το δίχως άλλο την απόλυτη τάση του σήμερα.

Το να φωτογραφίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό, έχει πιά γίνει μια καθημερινή ρουτίνα για πολλούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ την ίδια ώρα οι άνθρωποι έχουν κατορθώσει να συσχετίσουν τις «selfies» με ένα είδος αυταρέσκειας.

Οι φώτος αυτές, μολαταύτα, ελλοχεύουν κινδύνους, σύμφωνα με διεθνούς φήμης ψυχολόγους και με μελέτες οι οποίες έχουν γίνει πρόσφατα.

Ένας από τους κινδύνους αυτούς, είναι πως, η συνήθεια μας να τραβάμε, ακατάπαυστα, φώτος, με απώτερο στόχο, ασφαλώς, τη συλλογή ολοένα και πιο μεγάλου αριθμού από «likes», έχει ως αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές.

qzrlmDS.jpg

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι γονείς επιβάλλεται να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά τις φωτογραφίες, επειδή σε διαφορετική περίπτωση, τα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να «μη ζήσουν απολύτως τίποτε, παρά αποκλειστικά και μόνο μέσω του φωτογραφικού φακού».

Ο φημισμένος ψυχολόγος, Elie Godsi, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνει πως οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να απολαμβάνουν το παιχνίδι εκτός του σπιτιού, και όχι να τα ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν κινητά, tablets και social media.

7XC2TY0.jpg

Αυτό συνεπάγεται, πως οι γονείς, χρειάζεται, να θέτουν εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα όταν συναναστρέφονται με τα παιδιά τους, είτε στην περίπτωση που παίζουν μαζί τους, είτε όταν συζητάνε, είτε στη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος, ούτως ώστε να μην παρασύρονται να τα χρησιμοποιήσουν.

Ο Dr. Godsi, σημειώνει χαρακτηριστικά: Παρατήστε την τεχνολογία στο σπίτι. Τις ώρες που θα βγείτε έξω σαν οικογένεια βγάλτε εκτός λειτουργίας τις κινητές σας συσκευές και υιοθετήστε έναν κανόνα ο οποίος θα λέει πως απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων».

Ο ίδιος αναφέρει:  «Κατά τη κρίση μου, οι selfies δεν χρειάζεται να ενθαρρύνονται. Θεωρώ πως ασφαλώς υπάρχει χώρος για να βγάλετε κάποιες φωτογραφίες, ούτως ώστε να βοηθήσετε τις οικογένειες να θυμούνται ή να μπορούν να έχουν αναμνήσεις, όμως η αδιάκοπη πίεση για selfies, με στόχο να ανέβουν στα social media, συνεπάγεται πως ελλοχεύει κίνδυνος, για τα παιδιά, να μην ζήσουν στιγμές, παρά αποκλειστικά και μόνο μέσω του φωτογραφικού φακού».

L6S7W6r.jpg

Οι γονείς επιβάλλεται να παροτρύνουν τα παιδιά τους στο να «διασκεδάζουν πραγματικά», και όχι στο να «προσποιούνται» πως περνάνε ευχάριστα ή στο να προβληματίζονται πως εμφανίζονται σε μία φώτο.

Ο Dr. Godsi σχολίασε το ζήτημα αυτό, με έναυσμα μία μελέτη που διεξάχθηκε μεταξύ 2000 γονιών και που το βασικό εύρημα της ήταν πως η βασική δραστηριότητα η οποία διαλέγουν τα παιδιά και οι γονείς να κάνουν μαζί, είναι να δουν tv, ενώ ακολούθησε το σινεμά καθώς και τα παιχνίδια στο PC.

Ο Matt Healey, υπεύθυνος του τμήματος learning and adventure στο Kingswood, ανέφερε: «Είναι περισσότερο σπουδαίο από κάθε άλλη φορά οι γονείς να παροτρύνουν το παιδί τους στο να γνωρίζει καινούρια πράγματα - και όχι να βλέπουν απλά tv ή να σερφάρουν ακατάπαυστα στα social media».

 
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...