Πολλές γυναίκες έχουν παχιές λευκές εκκρίσεις πριν από την επερχόμενη περίοδο. Αυτό θεωρείται υγιές, εκτός εάν οι εκκρίσεις είναι “σε σβώλους” ή συνοδεύονται από έντονη οσμή.
Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε περισσότερα σχετικά με τις αλλαγές στις εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και γιατί οι λευκές εκκρίσεις μπορούν να εμφανιστούν πριν από την περίοδο.
Λευκές εκκρίσεις πριν από την περίοδο
Η φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις ονομάζονται Λευκόρροια. Περιλαμβάνει υγρό και βακτήρια από τα κύτταρα του κόλπου. Οι περισσότερες γυναίκες παράγουν λίγο λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού ή 4 ml λευκών ή καθαρών εκκρίσεων καθημερινά.
Οι εκκρίσεις πριν από την περίοδο τείνουν να είναι ένα θολό ή λευκό υγρό, λόγω της αυξημένης παρουσίας της προγεστερόνης, μιας ορμόνης απαραίτητης τόσο στον εμμηνορροϊκό κύκλο όσο και στην εγκυμοσύνη.
Σε άλλες φάσεις του κύκλου, όταν το σώμα έχει υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, οι κολπικές εκκρίσεις τείνουν να είναι καθαρές και υδαρείς.
Η έκκριση βοηθά στη λίπανση και την απομάκρυνση των βακτηρίων από τον κόλπο.
Τι προκαλεί τις λευκές εκκρίσεις;
Οι παρακάτω παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε λευκές κολπικές εκκρίσεις.
Κανονική αναπαραγωγική λειτουργία
Η λευκή έκκριση είναι κοινή στην αρχή και στο τέλος της εμμήνου ρύσεως. Συνήθως είναι λεπτόρρευστη και κολλώδης και δεν πρέπει να συνοδεύεται από φαγούρα ή οσμή.
Ορμονική αντισύλληψη
Η χρήση αυτών των τύπων αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εκκρίσεις, επειδή τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεαστούν. Η αύξηση αυτή δεν είναι συνήθως ανησυχητική αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.
Μυκητιασική λοίμωξη
Επίσης γνωστή ως καντιντίαση, οι μυκητιασική μόλυνση είναι ένα συχνό πρόβλημα. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 75% των γυναικών θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μία μυκητιασική μόλυνση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι εκκρίσεις που σχετίζονται με μια μυκητιασική μόλυνση τείνει να μοιάζει με τυρί cottage - είναι παχύ, λευκό, και “σε σβώλους”. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα και καύση μέσα και γύρω από τον κόλπο.
Η βακτηριακή κολπίτιδα
Περίπου το 30% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν βακτηριακή κολπίτιδα (BV), μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτηριακές ανισορροπίες στον κόλπο.
Η BV συνδέεται με την κολπική πλύση (η οποία διαταράσσει τη φυσική ισορροπία των κολπικών βακτηριδίων) και με ενεργή σεξουαλική ζωή με περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους. Η έκκριση αυτή τείνει να είναι γκρίζο-άσπρη και έχει μια έντονη μυρωδιά ψαριού.
Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις
Πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STI) προκαλούν αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις. Οι λοιμώξεις μπορεί να περιλαμβάνουν χλαμύδια, γονόρροια και τριχομονάδες.
Η έκκριση που προκαλείται από χλαμύδια ή γονόρροια μπορεί να είναι πιο κοντά στο κίτρινο από το λευκό, αν και δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τα ίδια συμπτώματα. Οι τριχομονάδες μπορούν να προκαλέσουν οσμή ψαριού, κίτρινο-πράσινο χρώμα και κνησμό.
Λευκές εκκρίσεις και εγκυμοσύνη
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια έγκυος γυναίκα θα παρουσιάσει αύξηση κολπικών εκκρίσεων λίγο πριν την έλευση της περιόδου. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.
Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει διάκριση αυτού του τύπου έκκρισης από την κανονική, αλλά μπορεί να είναι παχύτερη στην υφή.
Κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου
Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου. Μπορεί υπάρχουν διαφορές σε κάθε στάδιο του κύκλου:
Κατά την ωορρηξία: Οι εκκρίσεις είναι συνήθως καθαρές, κολλώδεις και υδαρείς (ασπράδι αβγού). Μια λεπτόρρευστη σύσταση βοηθά το σπέρμα να ταξιδέψει προς το ωάριο. Πριν από την ωορρηξία, υπάρχει συνήθως περισσότερη ποσότητα εκκρίσεων, πιθανώς έως και 30 φορές της συνηθισμένης ποσότητας.
Μετά την ωορρηξία: Υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης προκαλούν λευκή εμφάνιση στις εκκρίσεις. Αυτός ο τύπος έκκρισης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 14 ημέρες. Μπορεί να είναι παχύς και κολλώδης, αλλά θα υπάρχει λιγότερη ποσότητα από εκείνη κατά την διάρκεια της ωορρηξίας.
Λίγο πριν από την περίοδο: Η έκκριση μπορεί να είναι κυρίως λευκή με κιτρινωπή απόχρωση.
Αμέσως μετά την περίοδο: Μπορεί να υπάρχει καφέ έκκριση, που αποτελείται από παλιό αίμα που απορρίπτεται από τον κόλπο. Μετά από αυτό, μπορούν να περάσουν 3 έως 4 ημέρες χωρίς εκκρίσεις.
Άλλοι τύποι εκκρίσεων
Η έκκριση που δεν είναι λευκή μπορεί να είναι:
Διαυγής. Η διαυγής έκκριση είναι συνήθως φυσιολογική. Μπορεί να υπάρχει περισσότερη έκκριση μετά από άσκηση ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης. Η ωορρηξία ή η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοιου τύπου έκκριση.
Γκρί. Γκρι έκκριση προμηνύει BV. Οι γυναίκες με γκρίζα έκκριση πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό, καθώς η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.
Πράσινη ή κίτρινη. Ενώ η ανοικτή κίτρινη έκκριση δεν προκαλεί ανησυχίες, η σκούρα κίτρινη ή η πράσινη βλέννα μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες αναφέρουν κίτρινες εκκρίσεις μετά από δοκιμή νέων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.
Ροζ. Οι ροζ εκκρίσεις μπορεί να εμφανιστούν στην αρχή της περιόδου ή μετά την επαφή. Οι γυναίκες με ροζ εκκρίσεις που δεν σχετίζονται με τις περιόδους τους θα πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους.
Κόκκινες ή καφέ. Αυτοί οι χρωματισμοί είναι φυσιολογικοί αμέσως πριν ή μετά από την περίοδο. Ωστόσο, η κόκκινη έκκριση σε άλλες χρονικές περιόδους του κύκλου μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκληθούν από αντισυλληπτικές πρακτικές ή εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσουν ελαφρά στίγματα.
Πότε για να δείτε γιατρό
Η κολπική έκκριση τείνει να αλλάζει χρώμα και σύσταση καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου. Η έκκριση που εμφανίζεται πριν από την περίοδο είναι συνήθως λευκή.
Ωστόσο, αν ένας συγκεκριμένος τύπος έκκρισης συνεχίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα, ίσως να είναι προμήνυμα λοίμωξης και καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υπάρχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Σβολώδεις ή αφρώδεις εκκρίσεις.
- Πόνο ή καύση μέσα ή γύρω από τον κόλπο.
- Εξάνθημα.
- Ερυθρότητα.
• Πληγές.
• Ισχυρή ή περίεργη οσμή έκκρισης.
• Πρήξιμο.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο