Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Οι απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για γερά έμβρυα


    <p><em><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Tο άρθρο μας έστειλε: η κα Σακελλαροπούλου Θεοδώρα</span></span></em></p>

Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε ψευδάργυρο και βιταμίνες D και Ε από τις εγκύους μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα του άσθματος και των αλλεργικών νόσων στα παιδιά τους

Την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τελικά οι έγκυοι δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ στη διάρκεια της κυήσεως, διότι ακόμα και τα 1-2 ποτά την εβδομάδα που έως τώρα συνιστούσε, είναι αμφίβολο εάν είναι αβλαβή. Εκτός από αυτό το μέτρο και την υιοθέτηση μιας γενικά υγιεινής διατροφής, εξίσου σημαντικό είναι να παίρνει η έγκυος συμπληρώματα φολικού οξέος.

Τα επαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης ελαττώνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει το έμβρυο συγγενείς ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος- μεταξύ αυτών δισχιδή ράχη, υδροκέφαλο και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αμπερντίν έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε ψευδάργυρο και βιταμίνες D και Ε από τις εγκύους μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα του άσθματος και των αλλεργικών νόσων στα παιδιά τους.

Υπέρ πνευμόνων

Η μελέτη αυτή, καθώς και μία δεύτερη από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης έδειξαν επίσης ότι οι έγκυοι που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ψαριών και μήλων αποκτούν παιδιά με βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία. Σύμφωνα με τις μελέτες, που παρουσιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα μειώνει κατά 43% τα κρούσματα εκζέματος στα παιδιά έως την ηλικία των 5 ετών, ενώ οι έγκυοι που τρώνε 4 μήλα την εβδομάδα αποκτούν παιδιά που διατρέχουν 37% λιγότερες πιθανότητες συριγμού μέχρι τα 5 τους χρόνια- και 53% λιγότερες πιθανότητες να οφείλεται αυτός σε άσθμα.

Υπέρ νόησης

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, εξάλλου, έδειξε ότι τα μήλα οξύνουν τη νοητική λειτουργία, ενώ άλλες μελέτες συσχέτισαν την καθημερινή κατανάλωσή τους με αυξημένη αντίσταση στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Οφέλη, πάντως, αποκομίζουν από μήλα και ψάρια και οι ίδιες οι μέλλουσες μητέρες, καθώς άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια ασκούν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ τα μήλα ενδέχεται να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να προστατεύουν ακόμα και από την ανάπτυξη καρκίνου.

ΠΗΓΗ: Dr Thomas Stuttaford - THE TIMES




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...