Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Όταν οι βαθμοί πέφτουν...


    <p>Οι βαθμοί του παιδιού σας έχουν πάρει την κάτω βόλτα κι εσείς αναρωτιέστε τι μπορεί να φταίει και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;</p>

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Η κακή επίδοση συνήθως αποτελεί αντίδραση στην εσωτερική και εξωτερική πίεση που αισθάνονται οι έφηβοι.

Μέσα στη γενική αναστάτωσή τους δίνουν για κάποιες περιόδους άλλες προτεραιότητες, οπότε οι βαθμοί έρχονται αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα.

Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως όταν το παιδί βρίσκεται σε μεταβατική φάση εξαιτίας της αλλαγής σχολείου ή βαθμίδας (Α’Γυμνασίου και Α΄Λυκείου).

Σε κάποιες περιπτώσεις υποδηλώνει έλλειψη προσωπικού κινήτρου για καλές επιδόσεις. Το παιδί δείχνει ολοφάνερα ότι οι βαθμοί δεν του προσφέρουν καμία ικανοποίηση.

Ίσως είναι συνέπεια του υπερβολικού άγχους του εφήβου. Θεωρεί αποδεκτό μόνο το τέλειο, οπότε παραιτείται της προσπάθειας.

Όταν συναναστρέφεται άλλους εφήβους που δε διαβάζουν και έχουν διαφορετικά πρότυπα, ενδεχομένως θέλει να εξομοιωθεί με τους φίλους του για να είναι αποδεκτός στην παρέα του.

Αντιδρά στη συμπεριφορά των γονιών.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια (οικονομικές δυσκολίες, διαζύγιο γονιών κ.λπ.) μπορεί να επηρεάσουν τον έφηβο και στη διάθεση για μελέτη.

Ο έφηβος μπορεί να έχει μαθησιακές δυσκολίες που στο δημοτικό πέρασαν απαρατήρητες.

Μπορεί να βιώνει μια ερωτική απογοήτευση.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί λόγω συμπτωμάτων ήπιας ή σοβαρής κατάθλιψης.

Ενδεχομένως παρουσιάζει απότομη πτώση και αλλαγή συμπεριφοράς εν γένει αν έχει εμπλακεί σε χρήση ουσιών.

Τι πρέπει να κάνετε

Διατηρείτε την επικοινωνία με το παιδί. Στηρίζετέ το με ουσιαστικό τρόπο, χωρίς υπερπροστασία.

Τα παιδιά τα οποία βελτιώνουν την εικόνα που έχουν τα ίδια για το άτομό τους συνήθως βελτιώνουν και την επίδοσή τους στο σχολείο.

Αφήνετε στον έφηβό σας περιθώριο πρωτοβουλιών, εκπαιδεύετέ τον να λύνει μικροπροβλήματα, να παίρνει αποφάσεις, να κρίνει μόνος του και να διαπιστώνει ότι "μπορεί να κάνει καλά" διάφορα πράγματα.

Να επαινείτε το παιδί σας για τις καλές επιδόσεις του σε οποιονδήποτε τομέα. Να κρατάτε όμως ένα μέτρο. Αν λέτε "μπράβο" επειδή απλώς διεκπεραίωσε κάτι αναγκαίο, τότε θα πιστέψει ότι, αν κάποια στιγμή βαρεθεί να κάνει τα απαραίτητα, θα χάσει απλώς το "μπράβο".

Φροντίστε να καλλιεργήσει τα δικά του κίνητρα και τους δικούς του στόχους στη ζωή. Έχει διαφορά το να λύνει ένα πρόβλημα για να ευχαριστήσει εσάς από το να λύνει ένα πρόβλημα επειδή χαίρεται να λέει "το βρήκα!".

Δώστε του να καταλάβει ότι είναι δική του δουλειά να τα πηγαίνει καλά με το σχολείο και ότι αυτό είναι κάτι που το οφείλει στον εαυτό του ανεξάρτητα από το αν του λέει "μπράβο" ο καθηγητής ή εσείς.

Δείχνετε στο παιδί σας έμπρακτα ότι το αγαπάτε ακόμα και όταν οι βαθμοί του είναι κατώτεροι των δικών του ή των δικών σας προσδοκιών. Η αγάπη των γονιών δεν πρέπει να συνδέεται με την "επίδοση" σε οποιονδήποτε τομέα.

Διαβάζετε κι εσείς όσο πιο συχνά μπορείτε.

Της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...