Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Πόσες φορές επιτρέπεται να τηγανίζεις με το ίδιο λάδι

    Δεν γνωρίζουμε με ποια συχνότητα τηγανίζετε, έχουμε ωστόσο κάποιες υποδείξεις με στόχο να το κάνετε με πιο υγιεινό τρόπο και οικολογικά.

Δείτε παρακάτω τους κανόνες του σωστού μαγειρέματος στο τηγάνι.

Ίσως να μην είναι ο πιο ελαφρύς τρόπος μαγειρέματος, όμως είναι σίγουρα ο πρακτικότερος στην περίπτωση που επιθυμούμε γευστικό φαί στο τραπέζι μας μέσα σε λίγη ώρα.

Όταν συζητάμε όμως για μαγείρεμα στο τηγάνι δεν είναι αποκλειστικά οι θερμίδες οι οποίες χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν, αλλά επίσης και οι συνθήκες χρήσης του λαδιού, και ο τρόπος που το απορρίπτουμε για να μην μολύνει το περιβάλλον.

Αρχικά, με βάση έρευνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, δεν πρέπει να τηγανίζουμε περισσότερες από 3 φορές χρησιμοποιώντας το ίδιο λάδι (είτε στο τηγάνι, είτε στη φριτέζα).

Ασφαλώς, ο αριθμός των χρήσεων είναι δυνατόν να αυξηθεί αν μαγειρεύουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα οξέα καθώς επίσης και βιταμίνη E, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις μεγάλες θερμοκρασίες.

Αυτό, στην ουσία, το καθιστά και πιο υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα στο τηγάνι αφού σημαίνει πως χάρη στην ανθεκτικότητα του δεν διασπάται σε προϊόντα τα οποία είναι ανθυγιεινά.

Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν όταν εφαρμόζουμε το σωστό χρονικό διάστημα τηγανίσματος το οποίο είναι 4-5 λεπτά και σε μέτρια θερμοκρασία.

Γιατί όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία να ανανεώνουμε το λάδι έπειτα από ένα ορισμένο αριθμό χρήσεων;

O λόγος είναι διότι αν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, οξειδώνεται. Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει πως γίνονται αλλοιώσεις στα συστατικά του και παράγονται ελεύθερες ρίζες, που έχουν άμεση σχέση με καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μιας και ολοκληρώσαμε με το κομμάτι του τηγανίσματος ας περάσουμε στο κομμάτι της απόρριψης του λαδιού.

Οι πιο πολλοί αδειάζουμε το λάδι που χρησιμοποιήσαμε στο νεροχύτη της κουζίνας, όμως αυτό αποτελεί μια από τις πιο λανθασμένες ενέργειες αφού, έτσι, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να μολύνουμε χιλιάδες λίτρα νερού.

Ο ορθός τρόπος περισυλλογής του είναι να το δώσετε - αν υπάρχει η συγκεκριμένη επιλογή -  σε χώρους (όπως παραρτήματα έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή αλλιώς υπηρεσίες συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων οι οποίες με τη σειρά τους θα το ανακυκλώσουν.

Όταν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, η αμέσως επόμενη λύση που προτείνουμε έιναι να το αδειάσετε μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού ή αναψυκτικού), να το κλείσετε ερμητικά και μετά να το πετάξετε στον κάδο των απορριμάτων.

 




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...