Σε φυσιολογικές συνθήκες οι φοβίες αρχίζουν να μειώνονται, όταν το παιδί αρχίζει να κατανοεί τι συμβαίνει γύρω του και αποκτάει γνωστική ικανότητα. Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι, είναι αυτός της εγκατάλειψης, ο φόβος των ζώων, ο φόβος να μείνει μόνο του στο σκοτάδι και ο φόβος των φυσικών καταστροφών.
Πώς όμως μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι ανήσυχο;
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, που έχει σχέση με μια εξωτερική απειλή και κάποιες φορές είναι αναγκαίο γιατί προστατεύει από ενδεχόμενες απειλές. Ενώ η φοβία είναι μια υπερβολική αντίδραση σε μια κατάσταση και συνήθως αυτό το συναίσθημα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, γιατί το άτομο αποφεύγει το αντικείμενο που φοβάται και η φυγή δημιουργεί τη φοβία.
Το πρώτο σημάδι που μπορεί να σας αποκαλύψει, ότι το μικρό σας έχει κάποια φοβία, είναι η επιστροφή του σε προηγούμενες συνήθειες, όπως είναι το πιπίλισμα του αντίχειρα, η ενούρηση, η απομόνωση και η απροθυμία να σας αφήσει να φύγετε. Από τη μεριά σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για το μικρό σας, όπου θα νιώθει προστατευμένο.
Επίσης, ενδέχεται να χρειαστεί να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση, ώστε να μη βλέπει εικόνες που μπορεί να το αναστατώσουν. Συζητήστε μαζί του και κάντε του σαφές, ότι είναι ασφαλές και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Να θυμάστε ότι τα παιδιά πολλές φορές επηρεάζονται και από τα δικά σας συναισθήματα, αν για παράδειγμα φοβάστε τα ζώα, τότε ενδεχομένως αυτή τη φοβία, θα τη μεταδώσετε και στο μικρό σας.
Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί για τη ποσότητα και το είδος των πληροφοριών που δίνετε στο παιδί σας, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως είναι ηλικία, οι εμπειρίες και το στάδιο ανάπτυξης του μικρού σας. Αν θέλετε να εξηγήσετε ένα γεγονός στο παιδί σας, με σκοπό να το καθησυχάσετε, αρχίστε με τα βασικά στοιχεία και στη συνέχεια κάνετε του ερωτήσεις, για να ελέγξετε τί έχει κατανοήσει.
Όλα τα προβλήματα, έτσι και οι φόβοι, λύνονται με διάλογο, αν όμως δεν είστε δε θέση να μιλήσετε στο μικρό σας ή χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Πηγή: jenny.gr
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο