Σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Unicef δείχνει πως 12,9 εκατομμύρια παιδιά από το σύνολο των 116,6 εκατομμυρίων δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό και, ακόμη, σχεδόν 6,6 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν λάβει παρά μόνο μία δόση από τις 3 οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε να προστατευθούν από μεταδοτικές αρρώστιες.
Από το 2010 η αναλογία των παιδικών εμβολιασμών βρίσκεται σταθερά στο 86% και απέχει ακόμα πολύ από τον στόχο του 90% που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
"Τα πιο πολλά από τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται είναι τα ίδια που δεν έχουν περάσει από τα συστήματα υγείας.
Τα παιδιά αυτά το πιο πιθανό είναι ότι δεν έλαβαν καμία απολύτως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αν επιθυμούμε να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, οι υπηρεσίες υγείας χρειάζεται να φτάσουν σε όλους όσους τώρα δεν καλύπτονται από αυτές", ανέφερε ο Δρ. Ζαν-Μαρί Όκουο-Μπέλε, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ.
Χάρη στον εμβολιασμό αποφεύγονται ετησίως 2-3 εκατομμύρια θάνατοι από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά, σημειώνουν ο ΠΟΥ και η Unicef.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, 130 από τις 194 χώρες-μέλη του ΠΟΥ πέτυχαν το περασμένο έτος να έχουν ποσοστά το λιγότερο 90% σχετικά με τον εμβολιασμό για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη.
Όμως σε 8 κράτη το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται ακόμη κάτω από το 50%: στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Νιγηρία, το Τσαντ, την Ισημερινή Γουινέα, τη Σομαλία, τη Συρία, την Ουκρανία και το Νότιο Σουδάν.
Υπενθυμίζοντας πως ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός διαβιεί σε πόλεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι παραγκουπόλεις της Αφρικής και της Ασίας, η μελέτη τονίζει πως οι "φτωχοί αστοί" είναι αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να μην εμβολιάζονται.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο