Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που θα εξασφαλίσει μια φυσιολογική σωματική ανάπτυξη και θα βοηθήσει το παιδί να είναι υγιές. Πέρα όμως από την ποιότητα της διατροφής, ο έλεγχος της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνει στα γεύματά του είναι, επίσης, πολύ σημαντικός, με στόχο τη διατήρηση του βάρους του σε υγιή επίπεδα.
Πώς μπορεί, λοιπόν, να είναι σίγουρος/η ότι τρώει όσο πρέπει;
Αρχικά, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος Eυζην πρέπει να έχει κατά νου ότι όλοι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την ίδια ποσότητα τροφής για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, η μερίδα του φαγητού ενός ατόμου εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ύψος και το βάρος του, καθώς και από το αν και σε ποιο βαθμό είναι σωματικά δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Έπειτα, για να είναι σίγουρος/η ότι καταναλώνει όση τροφή χρειάζεται, είναι σημαντικό να μάθει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται σωστά στα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Με άλλα λόγια, πρέπει να μάθει να «ακούει» το σώμα του και να του προσφέρει ενέργεια μέσω της τροφής όταν την έχει ανάγκη, αλλά και να σταματά να του παρέχει ενέργεια προτού υπερκαταναλώσει τροφή!
Ορίστε, μερικές πρακτικές συμβουλές για γονείς και εφήβους που θα τους βοηθήσουν να το πετύχουν:
- Φρόντισε να καταναλώνεις τροφή μόνο όταν πεινάς πραγματικά.
Κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείς ξαφνικά μια έντονη πείνα, κυρίως για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, ανεξάρτητα από την ώρα που κατανάλωσες το τελευταίο σου γεύμα. Η πείνα αυτή είναι συναισθηματική και εμφανίζεται όταν βαριέσαι, έχεις στρες ή είσαι στενοχωρημένος/η. Σε αυτήν την περίπτωση, αντί να καταναλώσεις αμέσως κάποιο τρόφιμο, προσπάθησε να κάνεις κάτι άλλο για να ξεχαστείς, για παράδειγμα πήγαινε μια βόλτα ή άκου την αγαπημένη σου μουσική.
- Μάθε να αναγνωρίζεις πότε έχεις πραγματικά χορτάσει.
Φρόντισε να σταματήσεις να τρως όταν πια δεν αισθάνεσαι έντονη πείνα και προτού αισθανθείς πολύ φουσκωμένος/η, δηλαδή στο σημείο που αισθάνεσαι εντάξει, αλλά θα μπορούσες να φας λίγο ακόμα. Αν τελειώνοντας το γεύμα σου αισθανθείς δυσφορία, το πιθανότερο είναι πως κατανάλωσες περισσότερη τροφή από αυτή που πραγματικά είχες ανάγκη.
- Έλεγξε το μέγεθος της μερίδας σου.
Για τα γεύματα που καταναλώνεις στο σπίτι, βάλε μια μικρή μερίδα φαγητού στο πιάτο σου, και μόνο αφού την καταναλώσεις και αισθάνεσαι ότι πεινάς ακόμα, πρόσθεσε άλλη μια μικρή μερίδα. Για τα συσκευασμένα τρόφιμα, φρόντισε να επιλέγεις τις μικρές/ατομικές συσκευασίες και όχι τις μεγάλες/οικογενειακές. Σε κάθε περίπτωση, κατανάλωσε το φαγητό σου αργά, για να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να καταλάβει ότι του παρέχεις την ενέργεια που χρειάζεται.
- Δώσε προσοχή στην «ατμόσφαιρα» των γευμάτων σου.
Προτίμησε να καταναλώνεις τα γεύματά σου σε ήρεμο περιβάλλον μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, καθιστός/η σε τραπέζι, και χωρίς να κάνεις ταυτόχρονα άλλα πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα τρως μηχανικά.
Έτσι, είτε θα καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα τροφής, χωρίς να το αντιληφθείς, είτε θα παρατήσεις γρήγορα το γεύμα σου, χωρίς να έχεις ικανοποιήσει τις ανάγκες σου, τις οποίες όμως θα αναζητήσεις να καλύψεις αργότερα, πιθανώς με πολλή περισσότερη τροφή από ό,τι θα χρειάζεσαι.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο