Και είναι τόσο μικροσκοπικά, ευαίσθητα, και ευάλωτα, ώστε κάνουν τους γονείς τους να ανησυχούν λίγο.
Περίπου 1 στα 10 παιδάκια, είναι πρόωρο. Δηλαδή γεννιέται πριν η μητέρα να συμπληρώσει την 37-40 εβδομάδες κύησης. Τα μωράκια που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα κύησης, λέγονται "πρόωρα", και όπως είναι φυσικό, έχουν χαμηλό βάρος σώματος, επειδή δεν έχουν προλάβει να πάρουν το βάρος που πρέπει και η φύση έχει προνοήσει να τους χαρίσει κατά τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονται.Το βάρος τους κυμαίνεται στα 2200-2400 γραμμάρια. Τα μωράκια αυτά, γρήγορα ανακτούν το χαμένο έδαφος, και δεν διαφέρουν σε τίποτα από ένα τελειόμηνο νεογνό.
Υπάρχουν όμως και τα πολύ μικρά μωράκια, που χωράνε μόλις στην ... παλάμη ενός χεριού!Ζυγίζουν περίπου 700-800 γραμμάρια, και παραμένουν στην θερμοκοιτίδα, η οποία αποτελεί την "τεχνητή συνέχεια" της ενδομήτριας ζωής τους. Γεννιούνται την 26η-27η εβδομάδα κύησης. Η αλήθεια είναι , ότι όσο πιο μικρό γεννηθεί ένα μωράκι, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα πρέπει να ξεπεράσει στην αρχή της ζωής του.
Ο κλάδος της ιατρικής που ονομάζεται "νεογνολογία", ασχολείται με τα προβλήματα αυτά, και τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στον τομέα αυτό, είναι εκπληκτική. Η συντριπτική πλειοψηφία των πρόωρων παιδιών, καταφέρνουν να καλύψουν μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής τους την προωρότητά τους. Γι΄αυτό, όσο ανησυχητική είναι στην αρχή, αποτελεί μια μεταβατική περίοδο, με καλές προοπτικές.
Το "πορτραίτο" του πρόωρου μωρού
Το βάρος του είναι γύρω στα 1800 γραμμάρια, έχει δερματάκι λεπτό και διαφανές. Το κεφαλάκι του, σε σχέση με το υπόλοιπο σωματάκι του- είναι μεγαλύτερο, και εμφανίζει ζάρες και πτυχές στα χεράκια και ποδαράκια του.Τα πτερύγια των αυτιών του, αν και είναι ανατομικά σχηματισμένα, είναι ιδιαίτερα μαλακά και διπλώνουν εύκολα, ενώ τα γεννητικά του όργανα είναι ατελή. Τα μικρά νεογέννητα, κλαίνε σιγανά και σπάνια, επειδή δεν διαθέτουν δύναμη για να το κάνουν αυτό. Η αντιληψή τους, δεν είναι καθόλου περιορισμένη. Καταλαβαίνουν, αισθάνονται, πονούν.
Συνειδητοποιούν ποιοι είναι οι γονείς τους, για αυτό και οι νεογνολόγοι παροτρύνουν τις μητέρες να χαιδεύουν τα μωράκια τους ακόμη και μέσα στην θερμοκοιτίδα. Ιδιαίτερο καλό, τους προσφέρει η άμεση επαφή με την μαμά τους, ακουμπώντας πάνω στο στήθος της.Έχει παρατηρηθεί, ότι τα μωράκια που έμεναν πολλή ώρα στο στήθος της μητέρας τους, κέρδιζαν 30γρ την ημέρα σε σχέση με τα υπόλοιπα που κέρδιζαν μόνο 10γρ.
Η διατροφή του πρόωρου
Αναμφισβήτητα, το γάλα της μαμάς είναι ότι καλύτερο για τις πρώτες μέρες της ζωής ενός νεογνού. Πόσο μάλλον , ιδιαίτερα ευεργετικό, για τα μικρά πρόωρα.Ο παιδίατρος,μπορεί να σας συστήσει να ταίζετε το μικρούλι σας κάθε 2-2,5 ώρες. Ο κανόνας στο θέμα αυτό, είναι ότι...δεν υπάρχουν κανόνες.
Θηλασμός και ωράρια, δεν συμπίπτουν. Ο λόγος, απλός:επειδή το μωράκι σας είναι αδύναμο και κουράζεται γρήγορα, τρώει μικρότερη ποσότητα τροφής, με αποτέλεσμα να θέλει να συμπληρώσει το γεύμα του, πιο γρήγορα από ότι εσείς νομίζατε. Το πότε, θα σας το πει αυτό, με τον τρόπο του. Η ημερήσια ανάγκη ενός πρόωρου μωρού σε γάλα, είναι ίση με το 1/5 του βάρους του. Αν, δηλαδή, το μωράκι σας ζυγίζει 2 κιλά θα πρέπει να πίνει περίπου 400γρ γάλα την ημέρα. Μερικοί παιδίατροι, συστήνουν να παίρνει βιταμίνες και σίδηρο ώς τον 6ο μήνα .
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο