Πότε θα συμβεί αυτό;
Άν και τα περισσότερα παιδάκια βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι γύρω στους 6 μήνες, άλλα γεννιούνται με 1-2 δοντάκια, ενώ κάποια άλλα τεμπέλικα βγάζουν δοντάκια μετά τους 12 μήνες! Γενικός κανόνας, λοιπόν, δεν υπάρχει!
Η οδοντοφυΐα των 20 πρώτων παιδικών δοντιών ολοκληρώνεται γύρω στον 3ο χρόνο περίπου, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης κάθε δοντιού. Η ανατολή του πρώτου δοντιού πάντως, συνοδεύεται από διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα , έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου, κόκκινα και πρησμένα ούλα, εκνευρισμό, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο...Όλα είναι φυσιολογικά!
Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
6 - 16 μηνών : ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ
8 - 12 μηνών : ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ
9 - 13 μηνών : ΑΝΩ ΠΛΑΓΙΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ-ΚΑΤΩ ΠΛΑΓΙΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ
Συμπτώματα εμφάνισης των πρώτων δοντιών
Τα συμπτώματα που αναγγέλλουν την εμφάνιση των πρώτων δοντιών ποικίλλουν ανάλογα με το παιδί, τον οργανισμό και τις αντιστάσεις του καθώς και το δόντι που φυτρώνει κάθε φορά.
Τα συνήθη , πάντως, συμπτώματα είναι:
- Η διάθεση του παιδιού να βάζει αντικείμενα συνέχεια μέσα στο στόμα του ή τα χέρια του , η έντονη ανάγκη να δαγκώσει για να απαλύνει και να ανακουφίσει τον πόνο του.
- Ανησυχία, νευρικότητα και γκρίνια.
- Ερεθισμένα, σκληρά και διογκωμένα ούλα.Έντονη σιελόρροια που προκαλείται από το αίσθημα φαγούρας στα ούλα του. Η έκκριση μεγάλης ποσότητας σάλιου περιορίζει και μειώνει τις ενοχλήσεις στη στοματική κοιλότητα και λειτουργεί θεραπευτικά για το παιδί.
- Ανορεξία και αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής του παιδιού.
- Ανησυχία στον ύπνο. Διαμορφώνει διαφορετικό από το συνηθισμένο ωράριο ύπνου, ξυπνά ξαφνικά κλαίγοντας, αρνείται να κοιμηθεί.
Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τον πόνο;
Παγωμένα παιχνίδια οδοντοφυΐας
Βάλτε τα παιχνίδια οδοντοφυΐας του μωρού στην κατάψυξη και δίνεται του ένα από αυτά κάθε φορά που πονά. Αν δεν έχετε τέτοια παιχνίδια διαθέσιμα δώστε του κάτι άλλο παγωμένο, π.χ. κάποιο φρούτο που θα έχετε βάλει στην κατάψυξη. Μπορείτε, ακόμα, να βάζετε στην κατάψυξη και τις πιπίλες του. Οτιδήποτε παγωμένο μπορεί να μασήσει το μωρό την στιγμή που πονά θα το ανακουφίσει τρομερά. Ωστόσο, μην αφήσετε το παγωμένο αντικείμενο πολύ ώρα στο στόμα του μωρού, για να μην τραυματίσει τα ούλα του από το υπερβολικό κρύο.
Παυσίπονο
Μόνο εφόσον έχετε την έγκριση του παιδιάτρου σας και ο πόνος του μωρού είναι πραγματικά ανυπόφορος, δοκιμάστε να του δώσετε λίγο παυσίπονο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για την ποσότητα και την συχνότητα του παυσίπονου που θα χορηγήσετε.
Ζεστό μπανάκι
Το πλατσούρισμα στο ζεστό νεράκι, με ένα αρωματικό βρεφικό αφρόλουτρο θα ενθουσιάσει το μωρό σας και θα το κάνει να ξεχάσει στο λεπτό τον πονόδοντο! Μάλιστα, καθώς μερικές φορές όταν πονούν τα δόντια «τρέχει» και η μυτούλα, το ζεστό νερό θα βοηθήσει και σε αυτό.
Δακτύλιοι οδοντοφυΐας και πιπίλα
Το μωρό σας, την στιγμή που πονά, έχει ανάγκη να δαγκώσει κάτι σκληρό. Στο εμπόριο θα βρείτε δακτύλιους οδοντοφυΐας, οι οποίοι υπάρχουν ακριβώς γι'αυτόν τον σκοπό. Δώστε του να «μασήσει» έναν τέτοιον, καθώς η πίεση που θα ασκηθεί στα ούλα θα το ανακουφίσει. Η πιπίλα μπορεί, επίσης, να ηρεμήσει το μωρό σας, αλλά και να το βοηθήσει να καταπίνει τα πολλά σάλια που δημιουργούνται λόγω του πονόδοντου.
Αποσπάστε την προσοχή του
Όταν το μωρό δεν έχει με κάτι να ασχοληθεί, θα επικεντρωθεί στον πόνο του και θα ενοχλείται ακόμα περισσότερο. Προσπαθήστε, λοιπόν, τις στιγμές εκείνες να το απασχολείτε με κάποιο παιχνίδι για να ξεχνιέται!
Τζελ ανακούφισης ούλων για μωρά
Στο φαρμακείο θα βρείτε φυτικά και μη φυτικά τζελ για την ανακούφιση των ούλων του μωρού.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο