Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα εμβόλια


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Λίγο μετά τον 2ο μήνα, το μωράκι σας θα πρέπει να υποστεί το πρώτο του...τσιμπηματάκι. </span></span></p>

Ένα δυσάρεστο ξάφνιασμα, μια έκφραση απορίας και παράπονου, που συνήθως καταλήγει σε κλάμα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μωράκια που δέχονται το τσιμπηματάκι εντελώς ατάραχα.

Τι είναι το εμβόλιο

Το εμβόλιο, αναγκάζει το παιδικό οργανισμό να αναπτύσσει αντιστάσεις σε μικρόβια και ιούς.Ουσιαστικά είναι μια μικρή ποσότητα μικροβίων, αβλαβούς μορφής, μιας συγκεκριμένης νόσου που βοηθάει τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα και να είναι σε θέση να καταπολεμήσει το μικρόβιο αυτό όταν έρθει σε επαφή μαζί του.

Επειδή όμως με το πέρασμα του χρόνου τα αντισώματα εξασθενούν ο γιατρός θα ξανακάνει ύστερα από καιρό μια "αναμνηστική" δόση εμβολίων, έτσι ώστε να αναζωπυρώσει τα αντισώματα και να διατηρήσει τον οργανισμό σε ενεργή φάση άμυνας εναντίον της αρρώστιας.

Τα εμβόλια αποτελούν μέθοδο της προληπτικής ιατρικής, συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των παιδικών ασθενειών και ελαχιστοποιούν τα συμπτώματα κάποιων άλλων, προστατεύουν και θωρακίζουν τον ευάλωτο παιδικό οργανισμό. Ο εμβολιασμός είναι ακίνδυνος.Οι αντιδράσεις που προκαλούν στο παιδικό οργανισμό είναι συνήθως πυρετός, κοκκινίλα, ερεθισμός ή οίδημα στο σημείο που έγινε ο εμβολιασμός. Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως περισσότερο έντονα στα μεγαλύτερα παιδιά.

Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η παρασκευή των εμβολίων γίνεται με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι τυχόν παρενέργειες. Επειδή πάντως η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, οι παιδίατροι παροτρύνουν ένθερμα τους γονείς να εμβολιάζουν συστηματικά τα παιδιά τους. Τα εμβόλια είναι ενέσιμα, γίνονται κυρίως στο χέρι, στο μηρό ή στο γλουτό, ή πόσιμα. Ο εμβολιασμός γίνεται πάντοτε υπό την στενή παρακολούθηση του παιδιάτρου ή της υγειονομικής υπηρεσίας.

Πότε θα πρέπει να κάνετε τα εμβόλια

Τα εμβόλια γίνονται σε παιδιά που είναι υγιή.Αρχίζουν περίπου τον 2ο-3ο μήνα. Άν το μωρό είναι αδιάθετο ή κρυωμένο, ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι να περάσει η αδιαθεσία.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...