Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Ο ορισμός του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου των βρεφών έχει περιγραφεί για πρώτη φορά το 1969.</span></span></p>

Είναι ο αιφνίδιος θάνατος φαινομενικά υγιούς βρέφους, ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, ο οποίος παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και παραμένει ανεξήγητος μετά από λεπτομερή έλεγχο που περιλαμβάνει πλήρη αυτοψία, νεκροψία και διερεύνηση όλων των συνθηκών θανάτου του βρέφους.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο με συχνότητα 0.2 ανά 1000 ζώντα νεογνά, με μεγαλύτερη συχνότητα στους νέγρους της Αμερικής και τους Ινδιάνους, η οποία φτάνει το 1.5 ανά 1000 ζώντα νεογνά. Το φαινόμενο, παρατηρείται κατά την διάρκεια του ύπνου, κυρίως σε αγοράκια με ποσοστό 60 - 70%, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα αφορά βρέφη ηλικίας 2 - 4 μηνών.

Είναι, επίσης, πιο συχνό κατά τους χειμερινούς μήνες με κυριότερο τον Ιανουάριο και συμβαίνει τις βραδινές, κυρίως, ώρες με μεγαλύτερη συχνότητα γύρω στις 9 το πρωί. Αφορά κυρίως βρέφη ηλικίας 3 εβδομάδων με 9 μηνών, ενώ το 90% των θανάτων συμβαίνει πριν τον 6 μήνα και μόνο το 1% αφορά τα νεογνά.

Εάν προϋπάρχει περιστατικό με Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου, τότε οι πιθανότητες να παρουσιαστεί ξανά ανέρχονται στα 10/1000 ζώντα νεογνά. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της πρόκλησης του συνδρόμου, δεν είναι τελείως γνωστός και στη βιβλιογραφία έχουν περιγραφεί πάνω από 70 πιθανά αίτια και εκλυτικοί παράγοντες.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από επιστήμονες του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστόνης των Ηνωμένων Πολιτειών, η ύπαρξης ανατομικής ανωμαλίας στο εγκέφαλο. Η βιοψία έγινε σε εγκεφαλικό στέλεχος 31 παιδιών με αιφνίδιο θάνατο και 10 παιδιών που πέθαναν από άλλη αιτία. Βρέθηκαν λιγότεροι υποδοχείς σεροτονίνης, η οποία δρα σαν νευροδιαβιβαστής μεταξύ των κυττάρων. Η σεροτονίνη που παράγεται στον εγκέφαλο, επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής, της θερμορύθμισης του σώματος και το ξύπνημα από τον ύπνο.

Η ανωριμότητα των κέντρων ελέγχου όπως του θερμοστάτη, του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού, καθώς ωριμάζουν και μεταπίπτουν από τον εμβρυϊκό στο βρεφικό τύπο συνήθως μεταξύ του 2ου προς 3ο μήνα. Η περίοδος αυτή είναι ευαίσθητη και μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα προσαρμογής. Στην πρώτη βρεφική περίοδο, λόγω ανωριμότητας του εγκεφαλικού στελέχους, το βρέφος είναι πολύ ευάλωτο σε διάφορους στρεσιογόνους παράγοντες. Βρέθηκε, ότι τα βρέφη όταν κοιμούνται μπρούμυτα σε μαλακό στρώμα εισπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τα βρέφη που κοιμούνται σε σταθερό στρώμα και δεν βουλιάζει το κεφάλι.

Αν συνυπάρχουν μαξιλάρια, σεντόνια, παιχνίδια και αλλά αντικείμενα, τότε παρατηρείται μεγαλύτερη περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα στον εισπνεόμενο αέρα. Επίσης, μετρήθηκε η αναπνευστική δυσκολία και η αντίσταση όταν το βρέφος ήταν σε θέση μπρούμυτα και βρέθηκε να είναι 30 με 40 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την ανάσκελα θέση.

Επιπλέον, η ύγρανση του σεντονιού με την αναπνοή, το γάλα, ρινικές και άλλες εκκρίσεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την αναπνοή και μειώνουν την πιθανότητα θερμορύθμισης στην περίπτωση που ζεσταίνεται πολύ το βρέφος. Θεωρείται, ότι για να προκληθεί το σύνδρομο είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν και οι τρεις αιτιολογικοί παράγοντες.

Οι εξωγενείς επιβαρυντικοί παράγοντες, το ευάλωτο και ανώριμο της ηλικίας και η κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης του βρέφους, τα οποία συμβάλλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Παράγοντες κινδύνου:

Βρέφη που κοιμούνται μπρούμυτα - Πολύ μαλακό κρεβάτι - Πρόωρο βρέφος - Πολλαπλές εγκυμοσύνες - Ύπαρξη στο περιβάλλον παρόμοιων θανάτων - Μητέρες καπνίστριες - Έφηβες μητέρες - Μικρά μεσοδιαστήματα τοκετών - Καθυστερημένη ή ατελής περιγεννητική φροντίδα - Συνθήκες φτώχιας

Τι να προσέξετε

Στις ΗΠΑ πριν από το 1992 η συχνότητα ήταν 1.2 ανά 1000 ζώντα βρέφη και το 1997 μετά την εκστρατεία για ασφάλεια στον ύπνο, η συχνότητα μειώθηκε πέραν του 50%, στο 0.77/1000 ζώντα βρέφη. Η θέση στο πλάι με το κεφάλι στο πλάι που προβαλλόταν σαν η δεύτερη καλύτερη λύση, σήμερα δεν ισχύει και συστήνεται σε όλους η θέση ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι.

Μαζί με αυτή την σημαντική πληροφορία έχουν εκδοθεί οδηγίες για την ασφαλή θέση του μωρού στο κρεβάτι.

  • Να είναι ξαπλωμένα πάντα σε ανάσκελα θέση.
  • Απαγορεύονται οι καπνιστές κοντά στο βρέφος και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Να μην αφήνονται τα μωρά να ζεσταίνονται πολύ. Ιδανική θερμοκρασία - 18-20 0C.
  • Το κρεβάτι να έχει σταθερό στρώμα, χωρίς μαξιλάρι.
  • Απομακρύνονται όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται δίπλα από το κεφάλι του βρέφους.
  • Το βρέφος να μην κοιμάται στον καναπέ, καρέκλες η σε μαξιλάρια.
  • Να μην κοιμάται μαζί με τους γονείς στο ίδιο κρεβάτι. - Οι πρώτοι έξη μήνες να βρίσκεται στο δωμάτιο σας.
  • Να μην σκεπάζεται το κεφάλι και το πρόσωπο του βρέφους.
  • Οι πιπίλες μπορεί να καθησυχάσουν τα βρέφη και να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου της κούνιας.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...