Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ομφαλοκήλη - Υδροκήλη


    <p><strong>Ομφαλοκήλη</strong></p>

Η ομφαλοκήλη είναι συχνή στα νεογέννητα. Οφείλεται σε ένα άνοιγμα ή αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού, με αποτέλεσμα μέρος του εντέρου να προβάλλει στην περιοχή του ομφαλού .

Φαίνεται σαν μια μαλακή, στρογγυλή διόγκωση στη θέση του ομφαλού. Είναι πιο συχνή στα κορίτσια και στα παιδιά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος. Συνήθως δεν προκαλεί καμία δυσφορία στο παιδί και ανατάσσεται εύκολα κάτι που σημαίνει ότι το περιεχόμενο της μπορεί εύκολα να σπρωχθεί πίσω στην κοιλία .

Πολύ σπάνια προκαλεί περίσφιξη και τότε το παιδί παρουσιάζει έντονους πόνους, η διόγκωση γίνεται σκληρή και δεν μπορεί να αναταχθεί. Συνήθως, η ομφαλοκήλη υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων επειδή ο δακτύλιος που περιβάλλει τον ομφαλό, με τον καιρό στενεύει και το άνοιγμα, που δημιουργεί την κήλη, κλείνει.

Παλαιότερα πίστευαν ότι ο ελαστικός επίδεσμος ή κάποιο μεταλλικό κέρμα στη περιοχή της κήλης, βοηθούσαν στο να κλείνει η κήλη πιο γρήγορα . Στην πραγματικότητα όμως η ομφαλοκήλη κλείνει από μόνη της και δε χρειάζεται καμία βοήθεια . Επίσης με αυτούς τους χειρισμούς, υπάρχει η πιθανότητα ένα μικρό μέρος του εντέρου να περάσει από το άνοιγμα της κήλης και να παγιδευτεί κάτω από τον επίδεσμο ή το κέρμα, με κίνδυνο να νεκρωθεί λόγω κακής αιμάτωσης .

Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται μόνο :

  • Αν η κήλη είναι πολύ μεγάλη.
  • Μεγαλώνει μετά την ηλικία του ενός χρόνου.
  • Δεν έχει κλείσει μέχρι την ηλικία των 4 με 5 χρόνων.
  • Παρουσιάζει σημεία περίσφιξης.

Υδροκήλη

Η υδροκήλη είναι το αποτέλεσμα συλλογής υγρού μεταξύ των δυο χιτώνων που περιβάλλουν τους δύο όρχεις. Εμφανίζεται τον πρώτο μήνα της ζωής και υποχωρεί από μόνη της μέσα στον πρώτο χρόνο.

Αν η κήλη επικοινωνεί με την κοιλιά, τότε με την πίεση το υγρό μπορεί να προχωρήσει προς την κοιλιά και να μειωθεί η υδροκήλη, αλλά πολύ σύντομα θα επανεμφανιστεί. Στην περίπτωση που επικοινωνεί, συνυπάρχει συχνά με βουβωνοκήλη.

ΠΗΓΗ: Επίσημη Ιστοσελίδα Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...