Είναι ένα κλάμα που συνήθως ξεκινάει γύρω στις τρεις με τέσσερις εβδομάδες και γίνεται σιγά σιγά πιο συχνό και βασανιστικό και τείνει να παρουσιάζεται σε τακτά ωράρια, γενικά γύρω στο βράδυ. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό να υποφέρει το μωράκι από κολικούς.
Ο όρος κολικός δεν εννοεί εδώ μια συγκεκριμένη αρρώστια. Δεν είναι γνωστές συγκεκριμένες αιτίες, ούτε επιβλαβείς συνέπειες και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες. Πρόκειται περισσότερο για μια ιδιαίτερη φάση στην ανάπτυξη του νεογέννητου, η οποία χαρακτηρίζεται από από αυτή την πρώτη σε σειρά ενόχληση. Χρειάζεται μόνο να περιμένετε να περάσει.
Δε χρειάζεται να κάνετε το λάθος να αποδίδεται στους κολικούς οποιοδήποτε κλάμα του μωρού το βράδυ.
Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για κολικούς το βράδυ όταν:
- Το μωρό κλαίει αμέσως μετά τον βραδινό θηλασμό.
- Φωνάζει και διπλώνει τα πόδια στην κοιλιά και δείχνει ότι πονάει.
- Κανένα τέχνασμα δεν το ικανοποιεί για παραπάνω από ένα λεπτό.
- Τα επεισόδια διαρκούν για περίπου μια ώρα ή και περισσότερο, αλλά όταν τελειώσουν θα εμφανίζονται ξανά παρά μόνο την επόμενη μέρα.
- Τα επεισόδια επαναλαμβάνονται καθημερινά και πάντα την ίδια ώρα.
Μόλις καταλάβετε ότι πρόκειται για κολικό δε χρειάζεται να πανικοβληθείτε και να ανατρέξετε αμέσως στην αναζήτηση μιας θεραπείας. Είναι καλύτερο να προσπαθήσετε, όσο είναι δυνατόν, να δεχτείτε την κατάσταση, γνωρίζοντας πως σίγουρα πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα λυθεί από μόνο του μέσα στη διάρκεια το πολύ δώδεκα εβδομάδων χωρίς να αφήσει συνέπειες.
Εν τω μεταξύ για να ανακουφίσετε την αίσθηση του πόνου μπορείτε να κάνετε στο μωράκι σας ένα ελαφρύ μασάζ στη κοιλίτσα του. Το νεογέννητο που έχει προσβληθεί από κολικούς έχει ανάγκη από χρόνο, ηρεμία, υπομονή και προσοχή.
Ένας τρόπος για να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε είναι να το ξαπλώσετε μπρούμυτα και στα γόνατα πάνω από μια θερμοφόρα που θα έχετε τυλίξει σε πανί. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ανακουφιστεί και να ηρεμήσει.
Μπορείτε επίσης να ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας, πιάστε τα ποδαράκια του, πιέστε τα ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και απομακρύνετε τα απαλά. Κάντε αυτή την άσκηση μερικές φορές μήπως το βοηθήσετε να αεριστεί και συνεπώς να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο.
Επίσης όταν ταΐζετε το μωρό σας, είτε με μπιμπερό είτε το θηλάζετε, προσέχετε να πιάνει καλά τη θηλή ώστε να μην καταπίνει αέρα και του δημιουργούνται αέρια στο έντερο του.
Τέλος, αν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα εμπορίου, τότε συζητήστε με το παιδίατρο σας τη πιθανότητα αλλαγής του γάλατος και συμβουλευτείτε τον για κάποια αφεψήματα που πιθανόν να ανακουφίσουν το μωράκι σας.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο