Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ασθένειες κι εμβόλια - Μέρος 2ο


    <p><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Πολιομυελίτιδα</span></span></strong></p>

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που τείνει να εξαφανιστεί χάρη στο εμβόλιο SABIN, που χορηγείται από το στόμα και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.Δεν πρέπει να χορηγείται σε άρρωστα παιδιά ή παιδιά που κάνουν χημειοθεραπεία.

Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι η πιο μεταδοτική από τις λεγόμενες παιδικές ασθένειες. Εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς δεν υπάρχει ακόμη στη χώρα μας, (κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης). Το εμβόλιο αυτό συνιστάται να γίνεται το 15ο μήνα της ζωής του παιδιού μαζί με το MMR(ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας). Διαρκεί 10-20 ημέρες και η επώαση κρατά 11 ημέρες.

Συμπτώματα

Το παιδί παρουσιάζει χαρακτηριστικά εξανθήματα.Πρόκειται για φυσαλίδες που περιέχουν υγρό. Εμφανίζονται σε όλο το σώμα και κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής.Οι φυσαλίδες αυτές, δημιουργούν κρούστα και τελικά επουλώνονται.Επειδή , όμως, πολλά παιδάκια τις ξύνουν με τα χεράκια τους μπορεί να μολυνθούν και να κάνουν ουλές. Επίσης, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει πυρετό γύρω στους 38-38,5ο C

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι τοπική. Για να αποξηρανθούν τα σπυράκια, ο παιδίατρος συνιστά ένα ειδικό προϊόν. Προσοχή όμως όταν το παιδί υποφέρει από φαγούρα να μην ξύνει τα σπυριά, γιατί θα του μείνουν σημάδια.Η φαγούρα σταματά με αντιισταμινικό σιρόπι που θα συστήσει ο γιατρός.Ποτέ μην δώσετε στο παιδί ασπιρίνη ή οποιοδήποτε φάρμακο που περιέχει ασπιρίνη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει "Σύνδρομο Reye",.μια εξαιρετικά σπάνια αλλά πολύ επικίνδυνη αρρώστια. Στην περίπτωση που τα σπυριά μολυνθούν, ο γιατρός ίσως σας δώσει αντιβιοτικό. Άν το παιδί περάσει ανεμοβλογιά, θα έχει ανοσία κατά της ασθένειας σε όλη του τη ζωή.

Ευλογιά

Η ευλογιά έχει πλέον εξαφανιστεί και γι΄αυτό δεν χορηγείται εμβόλιο.

Ιλαρά

Η ιλαρά εκδηλώνεται με εξανθήματα, πυρετό, συνάχι, κόκκινα μάτια και βήχα και συνήθως το παιδί την περνά σε βαριά μορφή.

Τείνει και αυτή να εξαφανιστεί με τους εμβολιασμούς.Η πρώτη δόση γίνεται όταν το μωρό είναι 15 μηνών, μαζί με το εμβόλιο κατά της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR). Κάποιες ήπιες αντιδράσεις εμφανίζονται 7-10ημέρες αργότερα. Δεν πρέπει να εμβολιάζονται παιδιά όταν στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό σπασμών ή αλλεργίας ή κάνουν χρήση κορτιζόνης.Το εμβόλιο επαναλαμβάνεται στα 6-12χρόνια ή σε περίοδο επιδημίας.

Συμπτώματα

Τις πρώτες 10-14 ημέρες περίπου μετά την προσβολή του ιού από το παιδί, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στη συνέχεια η ιλαρά παρουσιάζεται σαν μια κοινή ρινοφαρυγγίτιδα με συμπτώματα όπως ο βήχας, το συνάχι, ο υψηλός πυρετός (40-41ο C)ενώ μέσα στο στόμα , στην εσωτερική επιφάνεια πίσω από τα μάγουλα, εμφανίζονται κοκκινίλες με διάσπαρτα άσπρα στίγματα.Ύστερα από 48 ώρες αρχίζουν να εμφανίζονται μικρά κόκκινα στίγματα που μοιάζουν με φακές.Αυτά στην αρχή, εκδηλώνονται στο πρόσωπο και πίσω από τα αυτιά και ύστερα μέσα σε 2 ημέρες, εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.Ο πυρετός θα αρχίσει να υποχωρεί, το παιδί όμως θα νιώθει μια εξάντληση.Η ιλαρά διαρκεί περίπου 15 ημέρες και είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια, ελαφριάς μορφής τις περισσότερες φορές.

Θεραπεία

Θεραπεία για την νόσο δεν υπάρχει.Ο παιδίατρος αφού εξετάσει το παιδί και βεβαιωθεί ότι πάσχει από την συγκεκριμένη νόσο, θα σας συστήσει να πίνει άφθονα υγρά, ή κάποιο αντιπυρετικό.Άν το παιδί έχει πάθει επεφυκίτιδα θα ενοχλείται από το έντονο φως, για αυτό φροντίστε να το ελαττώσετε.

Ερυθρά

Το εμβόλιο είναι απαραίτητο ιδίως στα κορίτσια. Γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν περάσει ερυθρά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τουλάχιστον 3 μήνες πριν τη σύλληψη. Χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με το εμβόλιο της ιλαράς και της παρωτίτιδας.Η επαναληπτική δόση γίνεται στα 6-12χρόνια.

Διαρκεί 3 ημέρες περίπου και δεν απαιτεί θεραπεία.Η διάρκεια επώασης, δηλ, από τη στιγμή που το παιδί εκτεθεί στο ιό μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι 14-21ημέρες.Όσο για την μεταδοτικότητα, αρχίζει 6-7 ημέρες πριν την εμφάνιση των σπυριών και διαρκεί όσο αυτά παραμείνουν.

Συμπτώματα

Εκδηλώνεται με "έκρηξη" σπυριών σε ολόκληρο το σώμα, που μοιάζουν αρκετά με αυτά της ιλαράς. Το παιδί παρουσιάζει μέτριο ή χαμηλό πυρετό, ενώ παράλληλα γίνεται διόγκωση (πρήξιμο) των αδένων στην περιοχή πίσω από τα αυτιά. Ο γιατρός συνιστά ξεκούραση, άφθονα υγρά και απομόνωση για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου εξανθήματος.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...