Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ασθένειες κι εμβόλια - Μέρος 1ο


    <p><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Διφθερίτιδα</span></span></strong></p>

Το πρώτο εμβόλιο που κάνει το μωράκι σας, είναι εναντίων της διφθερίτιδας, του τέτανου και του κοκκύτη (DTP). Το εμβόλιο αυτό, το οποίο θα πρέπει να γίνει 3 φορές με χρονική απόσταση 6-8 εβδομάδων την κάθε φορά, έχει τις πιο έντονες παρενέργειες.

Τις πρώτες 6-48 ώρες μετά το εμβόλιο, τα μισά περίπου μωράκια παρουσιάζουν ένα ελαφρύ πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, ερυθρότητα, πόνο, γκρίνια, ανησυχία, και πυρετό γύρω στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί κανόνα.Όλα εξαρτώνται από τον οργανισμό του βρέφους.Πολλά μωρά δεν παρουσιάζουν δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Για να ρίξετε τον πυρετό, δώστε στο μωράκι κάποιο αντιπυρετικό, κάντε του ένα χλιαρό μπανάκι, ή βάλτε του κρύες κομπρέσες στο μέτωπο, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και το λαιμουδάκι. Το εμβόλιο αυτό, γίνεται από τους περισσότερους παιδίατρους μαζί με το αντιτετανικό (διπλό) ή μαζί με το αντιτετανικό και το αντικοκιτικό (τριπλούν).

Τέτανος

Ο τέτανος είναι μικρόβιο που αναπτύσσεται σε τραύματα που μολύνθηκαν. Σπανίζει στις ημέρες μας το εμβόλιο όμως γίνεται προληπτικά (διπλό ή τριπλούν)και περιλαμβάνει 5 δόσεις που γίνονται ως την ηλικία των 5 χρόνων του παιδιού και αναμνηστικές δόσεις κάθε 10 χρόνια.

Κοκίτης

Ο κοκίτης είναι μια παιδική ασθένεια που μεταδίδεται πολύ εύκολα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τον βήχα. Τα εμβόλια γίνεται μαζί με της διφθερίτιδας και του τέτανου και οι αντιδράσεις φαίνονται στο πρώτο 24ωρο. Σε οικογένειες με ιστορικό επιληψίας πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος.

Σήμερα υπάρχει και το ακοκιταρικό εμβόλιο. Το πλεονέκτημά του είναι ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου παρενέργειες.Το παλαιό εμβόλιο κατά του κοκίτη δεν καταργείται.Το νέο εμβόλιο θεωρείται ότι έχει λιγότερες παρενέργειες και χορηγείται κατά την κρίση του παιδίατρου.

Συμπτώματα:

Βασικό σύμπτωμα είναι ο έντονος βήχας, που καμιά φορά επιφέρει δύσπνοια και εμετό. Ο κοκίτης δεν προκαλεί πυρετό, αν προκαλέσει είναι ελάχιστος. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει τον 1ο χρόνο ζωής τους, και μπορεί να μεταδοθεί στα άτομα του περιβάλλοντος με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος σε ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για 1-2 εβδομάδες ο κοκίτης μοιάζει με απλό κρυολόγημα και στη συνέχεια ο βήχας χειροτερεύει.Το παιδί είναι μεταδότης μόλις αρχίσει να βήχει, σύμπτωμα που διαρκεί 6 εβδομάδες. Η επώαση διαρκεί 7-10ημέρες.

Φυματίωση

Η φυματίωση, είναι μια ασθένεια που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν σε έξαρση. Με την ανακάλυψη του εμβολίου υποχώρησε, την τελευταία δεκαετία όμως έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα. Μόνο ένας ενήλικας που νοσεί με ανοιχτή φυματίωση μπορεί να μεταδώσει το μικρόβιο, με τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Η σημαντικότερη μέθοδος ανίχνευσης είναι το μαντού. Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (ΒCG) γίνεται τον 7ο χρόνο της ηλικίας του παιδιού, αν και πολλοί πνευμονολόγοι συνιστούν τον εμβολιασμό σε μικρότερη ηλικία, πρακτική που συνηθίζεται σε άλλες χώρες.Το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 50-80% περίπου.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...