Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Το μητρικό γάλα


    <p>Κάθε αρχή και δύσκολη, δεν λένε; Αυτό ισχύει και για τον θηλασμό. Ψυχραιμία! Όλα θα γίνουν στην ώρα τους.</p>

Ακόμα δεν γεννήσατε, οι ορμόνες σας δεν πρόλαβαν να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, η ψυχολογία σας είναι "κάπως", νιώθετε μπερδεμένη, χαμένη, αποπροσανατολισμένη, σαστισμένη...Δεν ξέρετε πως να θηλάσετε, πως να πιάσετε το στήθος σας, πως να καθίσετε, πως να πιάσετε το μωρό....Όλα σας φαίνονται βουνό!

Κι όμως, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Αν σκεφτείτε τι καλό θα κάνετε στο μωρό σας και στον εαυτό σας με τον θηλασμό, θα πάρετε θάρρος και με την βοήθεια μιας μαίας στο νοσοκομείο θα μάθετε τα βασικά και απαραίτητα.

Από εκεί και πέρα, αφήστε το μητρικό σας ένστικτο να σας οδηγήσει. Μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες, μην απογοητευτείτε με τις πρώτες δυσκολίες.

Και θυμηθείτε τα παρακάτω:

Ο θηλασμός είναι τέχνη! Και όπως σε όλες τις τέχνες, πρέπει να αφιερώσετε τον εαυτό σας ολόκληρο, να έχετε υπομονή και να εξασκηθείτε ξανά και ξανά.

Το μητρικό γάλα, περιέχει αντισώματα τα οποία είναι πολύτιμα μέχρι το μικρό σας να οικοδομήσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τους ιούς.

Έχει παρατηρηθεί, ότι τα μωράκια που θηλάζουν προσβάλλονται πιο σπάνια από λοιμώξεις,κρυολογήματα μολύνσεις των αυτιών ή αλλεργίες και αναρρώνουν πιο γρήγορα.

Το μητρικό γάλα, είναι επίσης, πιο εύπεπτο-το γάλα της μαμάς απορροφάται ευκολότερα από το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του μωρού.

Τα βρέφη που θηλάζουν, έχουν λιγότερα προβλήματα με το στομαχάκι τους - εμετοί ή κολικοί.

Το μητρικό γάλα, είναι καθαρό και οικονομικό.Δεν προκαλεί αλλεργία, ούτε δυσκοιλιότητα.

Πρόσφατες έρευνες, έχουν αποδείξει, ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μελλοντικά άσθμα ή καρκίνο.

Επίσης, είναι πιο χαρούμενα και ζωηρά, όπως και είναι λιγότερο παχύσαρκα από τα υπόλοιπα.

Ο θηλασμός, είναι μια διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα σε σχέση με το τάισμα του μωρού με το μπιμπερό, είναι πάντοτε διαθέσιμο και στην ιδανική θερμοκρασία.

Με τον θηλασμό η μητέρα βοηθάει τον οργανισμό της να επανέλθει στην κατάσταση βάρους της πριν την εγκυμοσύνη, γιατί με τον θηλασμό η μήτρα επιστρέφει πιο γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος. Ο θηλασμός, αποτελεί για την μητέρα, την ιδανική μέθοδο...δίαιτας, αφού κάθε μέρα που θηλάζει χάνει περίπου 500 θερμίδες.

Οι γυναίκες που θηλάζουν, παρουσιάζουν πιο σπάνια καρκίνο του μαστού, οστεοπόρωση ή σακχαρώδη διαβήτη.

Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ του μωρού με της μητέρας του. Εκτός από το άγγιγμα, τη ζέστη, τη γεύση της μαμάς του, το τρυφερό βλέμμα, το μωρό αντλεί την αγάπη, τη στοργή και νιώθει την ασφάλεια που είναι απαραίτητα για την συναισθηματική του ανάπτυξη.

Ποτέ άλλοτε μια μητέρα δεν θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί τόσο πολύ κοντά με το παιδί της. Η αρχή, εξάλλου, είναι το ήμισυ του παντός...




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...