Αυτά τα μικρόβια μπορεί να παίζουν ρόλο στο χτίσιμο του γαστρεντερικού σωλήνα του βρέφους και στην ανάπτυξη της άμυνάς του μέσα στον εντερικό σωλήνα, αλλά και μακροπρόθεσμα στην πρόληψη ανάπτυξης νοσημάτων του εντέρου.
Μια υγιής κοινότητα μικρο-οργανισμών, κοινή σε μητέρα και βρέφος, το θωρακίζει και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.
Καινούργια μελέτη από την Ελβετία έρχεται να ενισχύσει αυτά τα ευρήματα.
Οι ωφέλιμοι μικρο-οργανισμοί συνυπάρχουν στο έντερο της μητέρας, στο γάλα της και από εκεί στο μωρό της. Οι Ελβετοί ερευνητές βρήκαν τα ίδια ακριβώς στελέχη από συγκεκριμένα ωφέλιμα μικρόβια στα κόπρανα της μητέρας, στο γάλα της και στα κόπρανα του μωρού.
Οι επιστήμονες μάλιστα υποθέτουν ότι τα μικρόβια αυτά μπορούν να ταξιδεύουν από το έντερο της μητέρας στο γάλα της και από εκεί στο έντερο του μωρού της!
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Microbiology.
Τα παραπάνω έχουν αρκετές προεκτάσεις όπως:
-Ούτε οι μητέρες ούτε τα βρέφη τους πρέπει να παίρνουν αντιβίωση χωρίς πραγματική ιατρική ένδειξη, γιατί αυτό το σύστημα – κοινόβιο ωφέλιμων μικρο-οργανισμών διαταράσσεται.
-Το πλύσιμο του στήθους πριν από το θηλασμό βλάπτει, ειδικά αν γίνεται με αντισηπτικό (οινόπνευμα, χαμομήλι, σαπούνι).
-Το άρρωστο μωρό πρέπει να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να συνεχίσει όσο γίνεται τον θηλασμό – και όχι να σταματάει να θηλάζει για ψύλλου πήδημα, όπως συχνά γίνεται – γιατί το γάλα της μαμάς του θα ωφελήσει την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου του και την άμυνά του.
-Δεν περιμένει κανείς το μητρικό γάλα να μην έχει μικρόβια. Επομένως τακτικές χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, όπως καλλιέργειες του γάλακτος χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για να αποδείξουμε ότι αυτό φέρει μικρόβια και "βλάπτει" είναι πολύ μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα.
Κανείς δεν μπορεί να προσθέσει σε υποκατάστατα μητρικού γάλακτος τα κατάλληλα ωφέλιμα μικρόβια, που ούτως ή άλλως είναι μοναδικά για την συγκεκριμένη δυάδα – εν μέρει καθορισμένα από τον παρόμοιο γενετικό φαινότυπο της δυάδας, αλλά και την συνύπαρξη σε όμοιο περιβάλλον.
Μετάφραση/Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης, παιδίατρος, MRCPCH DCH IBCLC pediatros-thes.gr
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο