Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το γυναικείο στήθος


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Ο μαστός είναι ένας εξωκρινής αδένας που αποτελείται από το παρέγχυμα και το στώμα και καλύπτεται από λεπτό και ελαστικό δέρμα, το οποίο περιλαμβάνει τη θηλή και τη θηλαία άλω.</span></span></p>

Το στρώμα είναι το περίβλημα του αδένα και αποτελείται από λιπώδη ιστό, συνδετικό ιστό αιμοφόρα και λεμφοφόρα αγγεία και νεύρα.

Το παρέγχυμα αποτελείται από τις κυψελίδες, τα λόβια, τους λοβούς, και τους γαλακτοφόρους πόρους, οι οποίοι λίγο προτού εκβάλουν στα ανοίγματα της θηλής διευρύνονται και ονομάζονται γαλακτοφόρες λήκυθοι. Οι γαλακτοφόρες λήκυθοι βρίσκονται ακτινωτά πίσω από τη θηλαία άλω δηλ, τη σκούρα περιοχή που περιβάλλει τη θηλή.

Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, η θηλαία άλως γίνεται μεγαλύτερη και σκουρότερη. Έτσι το μωρό την ξεχωρίζει καλύτερα γιατί αυτή πρέπει να θηλάζει και όχι τα ρουφά απλώς τη θηλή. Μόνο με τον τρόπο αυτό πιέζονται οι γαλακτοφόρες λήκυθοι και αδειάζει το γάλα από τα ανοίγματα της θηλής.

Κάθε μαστός, έχει περίπου 15-25 λοβούς που μπορούν να παρομοιαστούν σε δέντρα. Τα φύλλα του δέντρου είναι οι κυψελίδες που παράγεται το γάλα. Από εκεί το γάλα προωθείται στους γαλακτοφόρους πόρους-τα κλαδιά του δέντρου-και κατεβαίνει προς τους γαλακτοφόρους λήκυθες -τον κορμό του δέντρου-όπου συγκεντρώνεται ως τον θηλασμό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...