Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τι πρέπει να τρώτε


    <p><span style="color:#333333;"><span style="font-family:Verdana;"><strong>Ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε, ώστε να προσφέρετε στο μωράκι σας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί σωστά.</strong></span></span></p>

Τα στοιχεία με τα οποία πρέπει να εφοδιάζεται οπωσδήποτε ο οργανισμός σας κατά την περίοδο του θηλασμού είναι :

Ασβέστιο

Οι ανάγκες ασβεστίου , τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά την διάρκεια του θηλασμού, είναι μεγάλες. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας, γιατί διατηρεί γερά τα οστά και τα δόντια και βοηθά στη πήξη του αίματος. Οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, είναι το γάλα και τα παράγωγά του, τα λαχανικά με σκουροπράσινα φύλλα, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα ξερά φασόλια, το αυγό, το ψάρι και ο αρακάς.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στον σχηματισμό των δοντιών, των οστών, ενισχύει το νευρικό σύστημα, τους μύες και την πήξη του αίματος. Κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως (είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί η βιταμίνη D από τον οργανισμό). Επίσης μπορείτε να την βρείτε στο ενισχυμένο γάλα, βούτυρο, τυρί, μαργαρίνη, στο ψωμί, τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά, το μουρουνέλαιο, το συκώτι, σε ενισχυμένα δημητριακά.

Σίδηρος

Την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, το μωρό απορρόφησε όλο τον διαθέσιμο σίδηρο του οργανισμού σας, προκειμένου να παραχθεί το αίμα του. Κύριες πηγές για να ανανεώσετε τα αποθέματα σιδήρου, είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και ο μαϊντανός.

Μαγνήσιο

Όταν θηλάζετε, χάνετε περίπου 50-70mg μαγνησίου ημερησίως. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που θα σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε την απώλεια αυτή, είναι οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, το αβοκάντο, το σπανάκι, ο αρακάς, τα μύδια και άλλα θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, μπανάνες και το κρέας

Υγρά

Σίγουρα την ώρα που θηλάζετε ...διψάτε! Καλό είναι , λοιπόν, να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ή χυμό.Γενικά, προσπαθήστε να πίνετε όσα πιο πολύ υγρά μπορείτε, και μην περιορίζεστε στο καφέ και στο τσάι.

Φολικό οξύ - οπωσδήποτε!

Το φολικό ή φιλικό οξύ, είναι απαραίτητο για το διαχωρισμό των κυττάρων κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, όταν δηλ σχηματίζονται ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη του εμβρύου. Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων παίρνοντας καθημερινά πριν από τη σύλληψη και μετά κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος.

Φυσικές πηγές φολικού οξέος είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, η μαγιά μπύρας, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψωμί και όλα τα δημητριακά. Δυστυχώς όμως χρειάζονται τεράστιες ποσότητες από τα παραπάνω για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε φολικό οξύ. Γι΄αυτό μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα φολικού οξέος σε δισκία από τα φαρμακεία.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός η τσιπούρα και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το DHA , που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τέτοιες τροφές τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας όσο και κατά τον θηλασμό.

Συμβουλή

Τρώτε 3 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, μπορείτε να καταφύγετε στα συμπληρώματα που υπάρχουν στα φαρμακεία. Έχετε όμως υπ΄οψην σας ότι οι φυσικές πηγές, είναι πάντα οι καλύτερες...




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...